Oštećeni u poplavama i dalje traže predstavnike Grada, iz opštine Palilula ne mogu da pomognu

Izvor: JužneVesti.com, 14.Avg.2020, 09:53

Oštećeni u poplavama i dalje traže predstavnike Grada, iz opštine Palilula ne mogu da pomognu

Revoltirani i u strahu nakon svakog naoblačenja ovo leto provode stanovnici Vrbaske ulice u Nišu, nakon tri poplave koje su ih zadesile za manje od mesec i po dana. Predsednik Opštine Aleksandar Ždrale sastao se sa meštanima, ali oni su ujedinjeni u zahtevu da žele da počnu konrektni radovi i da im se obrate oni čija je nadležost i trajno i trenutno rešenje ovog problema - predstavnici Grada i javnih komunalnih preduzeća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Posledice poplava koje su zadesile Palilulce ovog leta i dalje su vidljive - gotovo da nema kapije u Vrbaskoj ulici ispred koje nisu postavljeni džakovi sa peskom, a na prilazima i preko ograda i dalje su stvari koje su bile potopljene. Ždrale se sastao sa stanovnicima Vrbaske; foto: JV/M. J.

- 2014. godine mi je poplavljen parket, izbacio sam ga, sada je laminat. I njega sam morao da izbacim.

- Šporet, mašina, sve je to uništeno.

- Sada su i najveći problem fekalije koje ulaze u kuće. Ne znamo više ni čime da dezinfikujemo.

- Kad god se natušti mi smo svi pod stresom - pomeramo kola, ređamo džakove, gledamo u nebo.

- Nama treba da institucije rade svoj posao. Probem je u institucijama. Ovako ćemo i dalje da držimo džakove pred kućama.

- Skupilo se nas 50, 60, pripremamo tužbu za Grad, jer ne vidimo drugo rešenje - tako Paliluci opisuju ovo leto.

Njihov problem datira još od 2014. godine, kada su takođe, kažu žitelji ove ulice, bili poplavljeni tri puta u mesec dana. Tada je sve eskaliralo do toga da su kolima blokirali ulicu, želeći da ih neko sasluša. Džakovi su pred kapijama; foto: Jovica Aleksić

Na ovom sastanku su i stanovnici okolnih ulica. Zbog južnog kolektora nas sada i manja kiša plavi. Šest gradskih budžeta je prošlo, nigde nas nije bilo. Ovde se samo radi da se saniraju posledice, a ne na uzrocima. Vojvode Gojka i Vrbaska su najniže ulice, prema tome i najproblematičnije - pojašnjavaju stanovnici.

Posle prve poplave obratio im se pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević i predstavnici javnih komunalnih preduzeća Direkcija za izgradnju grada i Naissus, ali su posle toga pretrpeli još dve poplave, a da, kažu, niko iz Grada nije došao da ih obiđe. Strahuju pri svakom naoblačenju; foto: JV/M. J.

I dalje traže da im se predoči trajno rešenje, ali i ono trenutno, koje bi sprečilo nove poplave prilikom sledeće kiše, kao i da počne na tome da rade.

Sa godinama ovo naselje se širilo, ali instalacije za fekalnu i atmosfersku kanalizacionu mrežu nisu rekonstruisane još od šezdesetih godina, kaže predsednik Opštine Palilula Ždrale. Blizu 80 % teritorije opštine Palilula nema atmosfersku kanalizacionu mrežu, pa se kišnica sliva u mežu za fekalije.

Da ne bih prejudicirao i ubrzavao ljude koji rade u gradskim komunalnim preduzećima koji rade na rešenju ovog problema - ne bih da licitiram sa datumima, to je pitanje za njih. Znam da se radi idejni projekat i sam građevinski projekat za takozvano ad hoc rešenje, da premostimo nastalu situaciju, da se u narednom periodu ne bi dešavala plavljenja, a da se krajem ove i početkom iduće godine krene u totalnu rekonstrukciju, znači trajno rešenje - priča Ždrale.

Trajno rešenje bilo bi ili izgradnja novog, ili proširenje starog kolektora, a opcija je i da se voda odvodi u druge kolektore koji su u blizini, a šta je od toga najjeftinije i najefikasnije, zaključuje Ždrale, odlučiće javna preduzeća i Grad.

Podsetimo, nevreme sa obilnom kišom zadesilo je Niš 15, pa 17. juna, a onda i 23. jula, a najvidljivije posledice bile su u naselju Palilula. Nakon prve poplave iz Grada su poručili ljudima da prijave štetu i da će naći način da im plate odštetu, ali veštaci ni dva meseca kasnije nisu došli na njihova vrata.

Građani ne dobijaju informacije pa se obraćaju novinarima. Ne dobijaju ih, međutim, ni novinari, tako da su brojni mejlovi, pozivi i poruke upućeni pomoćnici gradonačelnika za medije Marini Kostić ostali bez odgovora.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.