Izvor: RTS, 23.Sep.2020, 18:27

Oluja "Sali" hara jugoistokom SAD, bez struje pola miliona domaćinstava

Tropska oluja "Sali" izazvala je katastrofalne poplave na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država, zbog čega je bez struje ostalo više od pola miliona domaćinstava i objekata u Alabami i na Floridi. Materijalna šteta je znatna, a kiša ne prestaje da pada.
Za samo četiri sata, u Pensakoli na Floridi, palo je kiše koliko obično padne za četiri meseca!

Vetar je duvao snažno, brzinom od 170 kilometara na sat, odnoseći barže, brodove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i vozila, čak i delove mostova i puteva.
Iako je tropska oluja "Sali" juče proglašena uraganom druge kategorije, nastavlja da besni, dok su poplave najveća pretnja.
Nacionalni centar za uragane navodi da je u pojedinim područjima na obali Meksičkog zaliva u protekla 24 sata palo najmanje 45 centimetara kiše i da se nove padavine očekuju tokom dana.
"Noćas između jedan i četiri iznad nas je besnelo! Bili smo na prvom spratu, čuli smo kako se svi prozori tresu. Otpao nam je deo krova. Kad je prošlo, zaspali smo", rekao je jedan svedok.
Energetske kompanije obustavile su četvrtinu proizvodnje nafte i gasa u Meksičkom zalivu, a neke rafinerije su zaustavile operacije. Stanovništvo ne izlazi iz kuća, a luke, škole i radnje zatvorene su duž pogođene američke obale. U mraku je oko 550.000 ljudi.
Stanovnici Alabame i Floride navikli su i na jače uragane, pa se nadaju da će se trenutna situacija normalizovati za najviše tri nedelje.
Oluja "Sali" je jedna od nekoliko koje dolaze s Atlantskog okeana. Američki Nacionalni centar za uragane upozorava građane da se čuvaju katastrofalnih poplava, koje mogu biti opasne po život. Apeluje na evakuaciju onih koji žive blizu reka i potoka.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.