OPUSTOŠENA SRBIJA: Reke odnele mostove, 10 PORODICA OSTALO BEZ KROVA NAD GLAVOM u Kniću (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jun.2019, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPUSTOŠENA SRBIJA: Reke odnele mostove, 10 PORODICA OSTALO BEZ KROVA NAD GLAVOM u Kniću (VIDEO)

Vanredna situacija je i dalje na snazi u oblastima koje su prethodnih dana bile pogođene poplavama. Posle jakih kiša voda se iz većine poplavljenih područja u centralnoj i zapadnoj Srbiji povlači, ali je u nekim mestima, poput Sirče, i dalje kritično.

U opštini Lučani voda se povlači, a narednih dana biće utvrđene štete koje su naročito zadesile Dragačevo, gde se pojavilo i klizište. U pomoć ugroženim građanima uključila se i Vojska Srbije, na poziv Štaba za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vanredne te opštine. Velika šteta naneta je i Kraljevu, gde je poplavljeno je više od 400 kuća i objekata, oštećeno ili potpuno uništeno 16 mostova, a saobraćaj je prekinut na 20 putnih pravaca.

 Na području Radarskog centra (RC) Valjevo danas posle podne uspešno je, zahvaljujući novom automatizovanom sistemu odbrane od grada, razbijen veliki gradonosni oblak iznad Osečine, Krupnja i Ljubovije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ppoljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ispaljeno je 150 raketa na oblak koji se pojavio oko 16.30, čime je sprečen jak grad i potencijalno velika šteta na usevima.

Na RC Valjevo instalirano je i novih 50 automatskih protivgradnih stanica, dodaje se u saopštenju.

- Velika je šteta nastala u ovim mestima, poplavljeno je na stotine kuća i objekata i ima mostova i puteva koji su uništeni, uginulih životinja - rekao je Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, obilazeći opštinu Lučani i poplavljena područja u blizini Kraljeva.

Po njegovim rečima, rukovodstva i Štab za vanredne situacije su reagovali odmah.

Državni sekretar Žikica Nestorović je istakao da je dobro što se voda povlači, kao i da će se materijalne štete znati tek kad se voda potpuno povuče, navodi se u saopštenju Ministarstva.

- U svakom slučaju, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će nastojati da pomogne opštinama i gradovima u ovakvim situacijama - kazao je državni sekretar.

Na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije biće doneta odluka o proglašenju elementarne nepogode na području Kraljeva, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Predrag Terzić.  

On je istakao da Vlada Srbije i sva ministarstva hoće da pomognu stanovnicima Kraljeva koji su pogođeni poplavama, i dodao da će u selu Sirča, u kome je usled nepogoda urušen most, biti postavljen pontonski most.

- Najvažnije je da posle saniranja osnovnih infrastrukturnih problema počnemo rekonstrukciju puteva, izgradnju novih mostova i uspemo da pomognemo svim građanima koji su ugroženi - rekao je za Terzić, koji je zajedno s državnim sekretarom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojanom Stevićem obišao poplavljeno područje u Sirči.  

#Ribnica #Kraljevo #rtsvesti 03. jun 2019 pic.twitter.com/LkIYQao9Yu

— Vladan Nicic (@VladanNicic) June 3, 2019

Kraljevo jutros pic.twitter.com/IknN9xwOxB

— Saškavaška (@JovankinAleks) June 3, 2019

#Kraljevo #poplave2019 #srbija pic.twitter.com/MvkOiXNEH2

— Dusan Djurovic (@dusandju) June 3, 2019

Poplava u mojoj uluci, strasno

A post shared by Nebojsa Vujadinovic-Kele (@kele036) on Jun 2, 2019 at 9:23pm PDT

Terzić je naveo i da je most u Leševu spašen od urušavanja.

Gradonačelnik Kraljeva je istakao da gradski vodovod funkiconiše besprekorno i da je voda za piće hemijski i bakteriološki ispravna.

- U selima u kojima nemamo dokaz o ispravnosti vode za piće, šaljemo cisterne - rekao je Terzić i dodao da su u većim selima cisterne postavljene 24 sata, dok manja sela obilaze naizmenično.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević je rekao da Vlada Srbije i ministarstva stoje na raspolaganju ne samo rukovodstvu grada Kraljeva već i drugim mestima koje su zadesile poplave.

- Potrudićemo se da u što kraćem roku saniramo posledice i da se sve vrati u normalno stanje - rekao je Stević i podsetio da je u Kraljevu oko 16 mostova i 20 putnih pravaca u prekidu ili su urušeni usled poplava.

RHMZ izdao je upozorenje na obilne padavine, grmljavinu i pojavu grada u narednih sat vremena na području Mačvanskog i Kolubarskog okruga pljuskovi sa grmljavinom i pojava grada.

Više o tome možete pročitati klikom OVDE.

U opštini Knić trenutno je deset porodica najugroženije, a ekipe su na terenu u pokušaju da im pomognu, izjavio je predsednik opštine Knić Miloran Nikolić.

- Porodicama je uništena sva imovina u domaćinstvima. Obilaze ih naše ekipe Doma zdravlja, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad sa paketima i hemijskim sredstvima za higijenu - izjavio je Nikolić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, situacija na teritoriji opštine se u prethodnih 48 časova stabilizova, a došlo je i do smanjenja nivoa vodostaja centralne reke Gruže i njenih bočnih pritoka.

- Ohrabrujuće je što je nivo vodostaja opao, a mi smo najkritičnije tačke rešili u tom smislu što smo mehanizacijom ojačali bedeme kako ne bismo imali nove poplave i ulivanje vode u domaćinstva - rekao je Nikolić.

Oko 60 odsto od 320 asfaltiranih i atarskih puteva u opšitni Knić je oštećeno potpuno, a ostatak je delimično oštećen, priča Nikolić, dodajući da su službe uspele da uspostave vezu sa dva od tri odsečena sela.

Predsednik opštine Knić kaže da službe čekaju na povlačenje vode, jer je zemljište prezasićeno, a više od 1.200 hektara obradivog zemljišta je još uvek pod vodom.

Povlačenje vode čeka se i kako bi uz saradnju sa Institutom za javno zdravlje dezinfikovali bunare i druge izvore vode, u cilju sprečavanja širenja zaraza, dodaje Nikolić.

Nikolić ističe da povređenih i nastradalih nema, ali je došlo do stradanja stoke.

- Zadesila nas je velika nevolja. Ovo je nezapamćeno. Ni najstariji meštani gružanskih sela ne pamte ovakve bujične vode i ovakvu nesreću...Biće tek problema koji nam stižu oko hrane za stoku, promene useva. Tek nam predstoji borba da uspostavimo koliko-toliko normalan život - rekao je Nikolić.

Na YouTube kanalu opštine Knić objavljen je video-snimak poplave koja je 3. juna ove godine pogodila tu opštinu.

Šteta u opštini Ivanjica nakon obilnih padavina i poplava je ogromna, a povređenih, prema trenutnim informacijama nema, izjavio je danas pomoćnik predsednika te opštineza infrastrukturu Ivan Mojsilović.

Ovako danas izgledaju poplavljena mesta u Srbiji.

Kraljevačko selo Sirča, kroz koje je trećeg juna protutnjala bujica od dva metra visine vode, valjajući ulicama zamrzivače i automobile, treći put strada pred prirodom. Najpre je selo porušeno u zemljotresu 2010, pa potopljeno u poplavi 2014, pa sada opet.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozrenje za područje Srbije na jake pljuskove, grmljavinu i lokalnu pojavu grada. U saopštenju RHZS se navodi da će do kraja dana na području Srbije biti nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom.

Lokalno se očekuje velika količina padavina i pojava grada, naročito na severu.

Opština Ćuprija je formirala Komisiju za procenu šteta od poplava, koja će po prijavama građana izlaziti na teren i obaviti procenu, saopštila je informativna služba te opštine.

  Noćašnji prolom oblaka i višečasovna kiša, napravili u pravi haos u opštinama Pomoravskog okruga. Reka Belica je nadošla, a ulice u Jagodini su poplavljene.

Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović, izjavio je danas da se voda, koja je ozbiljno zapretila stanovnicima pet sela ove opštine, vratila u korita, ali je iza sebe ostavila velike štete na putevima i zasejanim njivama koje su i dalje pod vodom.

Velike su štete na poljskim i lokalnim putevima, a u nekim delovima voda je pokidala vodovodne cevi, dodao je Milanović i najvio početak procene šteta.

- Tamo gde smo izvršili regulaciju, reka i potoka, očistili ih od smeća, proširili i produbili korita, nije bilo nikakvih problema, a to govori da se mora raditi na uređenju vodotokova, to je najbolja preventiva - istakao je Milanović.

Svilajnac je u maju 2014. godine, od katastrofalne poplave, izlivanjem reke Resave, pretrpeo ogromne materijalne štete u infrastrukturi, poljoprivredi, privrednim, društvenim i stambenim objektima, uginićima stoke na farmama.

Šteta u Kraljevu biće veća nego 2014. godine, prve su procene, jer je voda sada veća za 20 centimetara.

Ugrožena su industrijska postrojenja u tom gradu.

Na državnim putevima koji su bili poplavljeni na području Arilja, Požege, Guče, Kraljeva, Knića, Ivanjice i Sjenice saobraćaj je usporen, ali na pojedinim deonicama je kolovoz oštećen ili ima zaostalog blata i mulja što otežava i usporava saobraćaj, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Kako se navodi jedan broj lokalnih i opštinskih puteva koji su zbog popolava oštećeni još uvek su neprohodni.

Od državnih, neprohodan je put Arilje - Guča između Turice i Donje Kravarice zbog oštećenog mosta u mestu Lis.

Uspostavljen je saobraćaj na ulazak u naselje Veliko Laole na putu Petrovac na Mlavi - Svilajnac, gde je bilo problema zbog izlavanja reke Bosur.

Promenljivo vreme donosi i promenljive uslove vožnje - od suvih i vlažnih do mokrih kolovoza, sa povremenim pljuskovima u popodnevnim satima, mogućom maglom i sumaglicom na putevima pored reka u kotlinama i preko planinskih prevoja.

Prema poslednjim informacijma Uprave granične policije na putničkim terminalima graničnih prelaza nema zadržavanja.

Zadržavanja ima na teretnim terminalima, pa kamioni na Horgošu, na izlazu čekaju četiti sata, a na Kelebiji i Batrovcima tri sata.

Štab za vanredne situacije opštine Despotovac, zbog poplavljenih domaćinstava u selu Jasenovo i oštećenja opštinskih puteva, proglasio je vanrednu situaciju na području cele opštine, saopštila danas Informativna služba opštine.

- Odluka je donesena sinoć oko 21 sat, a svi osposobljeni pravni subjekti i drugi imaoci mehanizacije nalaze se na terenu i uveliko rade na saniranju šteta - stoji u saopštenju.

Poplave u Srbiji nisu zaobišle ni groblja #Srbija #Poplave pic.twitter.com/LHO2VbbS7H

— Dragiša Mijačić (@DragisaMijacic) June 4, 2019

U saopštenju pre proglašenja vanredne situacije navode se brojni problemi.

Potoci i bujučne vode prave probleme i da je poplavljeno oko 1.000 hektara zemljista u selim Plažane, Miliva, Veliki Popović, Jasenovo i Medveđa - navodi se u saopštenju.

U mestu Ravanica kod Kraljeva 600 domaćinstava spaseno je od novih poplava, jer su uspeli da bagerima Gledićku reku vrate u korito.

Uzivo, selo Stubal, Srbija 2019. #poplave #Poplave2019 pic.twitter.com/wfUf6AHmkJ

— Vuk Milosavljevic (@VukMilosavljev5) June 4, 2019

Odbornik Skupštine opštine Kraljevo Veljko Komatoić rekao je da je najveći problem u tom naselju što nemaju dovoljno mašina.

Direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović kaže da će danas na jezeru Čelije, odakle se Kruševac snadbeva vodom, biti zategnuta velika zavesa kako bi smeće ne bi došlo do fabrike vode.

- Zatežemo veliku zavesu koja će pomoći da svu plastiku koja dolazi iz Brusa, Blaca i okolnih sela da zaustavimo da ne dođe do fabriku vode. Pre dve godine smo više od 50 velikih kamiona te plastike uklonili sa jezera i od tada svakog proleća zatežemo zavesu - rekao je Puzović.

On je dodao da se poslednjih 30 sati Ibar skoro ne vidi od otpada i da sve što je poslednje tri godine odlagano tamo gde mu nije mešto, sada izašlo na površinu.

Dodaje da će borba trajati dugo, da se mora krenuti sa edukacijom od malih nogu, od škola, vrtića, radnih organizacija.

Zbog dve porodice iz Beograda koje su zabranile da se u selu Ðerać na njihovom imanju podigne zaštitni bedem, 23 kuća je poplavljeno i pričinjena milionska šteta.

- Godinu i po dana traje borba lokane samouprave da reši imovinu i da omogući da zatvorimo taj sistem. U RS smo imali da nije tridesetak metara nasipa nije zatvoreno 1.500 kuća je poplavljeno rekao je on.

Dodao je da se zakoni moraju menjati, kako bi se ubrzale procedure za građenje objekata od opšteg javnog interesa.

Situacija sa pijaćom vodom u opštini Knić i dalje je dramatična.

Prema rečima Miroslava Nikolića, predsednika opštine Knić voda se i dalje sliva iz bujičnih tokova i čekaju se uslovi da se očiste bunari i dezinfikuje teren.

U opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija poplavljeno je više od 600 objekata i evakuisano 312 ljudi, kaže načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu pri MUP Goran Nikolić.

On je rekao da je poslednja evakuacija bila juče pre podne, da se sada radi na ispumpavanju vode i sanaciji terena.

Danas se izlila Zapadna Morava.

U nekim selima nema struje već skoro dva dana, a od juče ni pijaće vode. Najugroženijima danas smo doneli nešto vode, higijene i konzvervirane hrane. Neophodne su pumpe za izbacivanje vode i strujni agregati.

Hvala svima na pomoći! pic.twitter.com/80NJicWbdZ

— Lokalni front (@LokalniFront) June 4, 2019

- Polako se smiruje situacija, vode se vraća u korita. Nadamo se da će ostati tako, bar su takve najave RHMZ - naglasio je on i dodao da će ekipe ostati na terenu dok se sve ne sanira.

Na pitanje kakva je situacija u Sirči kod Kraljeva i da li je tačno da uginule stoke ima po ulicama, Nikolić kaže da su njihove ekipe na terenu, ali da od njih nisu dobili podatak da je situacija dramatična.

Situacija u Beogradu je stabilna i, na osnovu trenutnih podataka, nema opasnosti od izlivanja Save i Dunava, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Radojičić je istakao da se, prema meteorološkim prognozama, očekuju nove padavine i upozorio na manje rizike kod Kule Nebojša, gde je na snazi vanredna odbrana od poplava.

- Tu će biti preduzete dodatne mere obezbeđenja, ali bez obzira na to, očekujemo da neće biti većih izlivanja i većih problema - rekao je Radojičić i podsetio da je Štab za vanredne situacije preduzeo je dodatne i vanredne mere obezbeđivanja od poplava i izlivanja reka u Srbiji.

Gradski sekretar za poslove odbrane i vanrednih situacija Darko Glavaš rekao je da se sutra očekuje vrh poplavnog talasa i da će se kod Kule Nebojša sprovoditi vanredna odbrana od poplava, što je, navodi, uobičajena situacija svake godine i nekada traje i duže od mesec dana.

On je rekao da će u popodnevnim satima biti zatvorena vodena rampa kod Kule Nebojša. Kako kaže, očekuje se da kota na Savi pređe i 520, a na Dunavu 555 do 560.

- Ne očekujemo veće posledice - rekao je Glavaš.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić rekao je danas da je do sada 312 ljudi evakuisano zbog poplava u Srbiji i da je evakuacija završena. Nikolić je kazao da je evakuacija završena juče.

- Situacija se smirila, voda se povlači - rekao je Nikolić i dodao da se sada radi na ispumpavanju voda.

On je kazao da "srećom ovaj put nije bilo mnogo bujičnih poplava".

Nikolić je naveo da je u vanrednim situacijama potrebno da gradjani slušaju uputstva.

On je kazao da su vodotokovi bili zatrpani plastičnim flašama i da takve "pokretne deponije" mogu dovesti do začepljena i samim tim do izlivanja vode.

Meštanin V.C. (60) iz Selišta kod Trstenika, gde se već tri dana vodi borba sa poplavama, nestao je sinoć kada je krenuo da obiđe njivu.

Prema prvim informacijama sa terena, nestanak ovog poljoprivrednika prijavljen Policijskoj upravi Kruševac i potraga je u toku.

- Sa namerom da obiđe svoje imanje i to zbog poplava sa kojim se bori ceo kraj, V.C. je krenuo na traktoru, ali mu se gubi trag u ataru naseljenog mesta Selište. Pripadnici MUP, ali i meštani tragaju za nestalim. Ni traktoru kojim je upravljao za sada nema traga - otkriva nezvanično izvor.

pic.twitter.com/8cGY1YvUJG

— Magdalena_97 (@Magdalenaaaa97) June 3, 2019

 Veći deo Selišta je praktično pod vodom i mnogi strahuju od najgoreg scenarija.

U ovom mestu kod Trstenika, još u ponedeljak u ranim jutarnjim satima,zbog bujanja Riljačke reke direktno je bilo ugroženo 80 kuća.

Situacija se juče pogoršala, jer je reka do teme mere nadošla da je dostigla nivo mosta.

U opštini Lučani voda se povlači, a narednih dana biće utvrđene štete koje su naročito zadesile Dragačevo, gde se pojavilo i klizište. U pomoć ugroženim građanima uključila se i Vojska Srbije, na poziv Štaba za vanredne te opštine.

Velika šteta naneta je i Kraljevu, gde je poplavljeno je više od 400 kuća i objekata, oštećeno ili potpuno uništeno 16 mostova, a saobraćaj je prekinut na 20 putnih pravaca.

Posebno je teška situacija u mestu Sirča, gde su, kako navodi Prva televizija, po ulicama uginule životinje, a nedostaje i osnovnih životnih namirnica.

#kraljevo ... pic.twitter.com/xiLXm3GZ6m

— Uros Markovic (@Srbijanackw) June 3, 2019

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević rekao je za Prvu da opasnost od poplava u tom kraju više ne postoji, ali da se preduzimaju preventivne mere, budući da je na snazi žuti meteoalarm.

On je naveo da, kada je na snazi žuti meteoalarm, najviše stradaju seoska područja i seoska putna infrastruktura jer ne postoje kanali, te ekipe zbog toga kopaju kanale pored puteva, postavljaju vreće na najkritičnijim mestima.

Rekao je i da tri sela za sada nemaju vode jer su bujice presekle cevi, ali da će voda biti dostavljena.

Raška, Jošanica, Trnavica i Deževska povukle su se u svoja korita i situacija u Novom Pazaru je, i pored novih padavina, znatno bolja nego u ponedeljak.

Međutim, novi problem Novopazaraca je što je pola grada bez vode.

Kiša i bujice su zamutile reku Rašku do tog stepena da filtersko postrojenje "Vodovoda i kanalizacije" radi sa tek polovinom kapaciteta prerade sirove vode, zbog čega su žitelji viših delova Novog Pazara od juče bez vode.

Veliku pažnju javnosti privukao je snimak iz tog grada na kome se vidi kako bager prebacuje nagomilano đubre u nabujaloj reci sa jedne strane mosta na drugu, a Prva navodi da je na taj način spasen most, jer je đubre zagušilo deo ispod njega i pretilo da ga ugrozi.

Hrabri kraljevački bagerista izveo je neverovatan podvig spasavajući most u Leševu koji je od životnog značaja za taj kraj jer spaja pet sela sa gradom odnosno 1.500 duša sa ostatkom sveta.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Voda sve slomila, a mi nismo znali da plivamo, da nije bilo kanapa...": Milinkovići JEDVA SPASILI ŽIVU GLAVU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jun.2019

Vanredna situacija je i dalje na snazi u oblastima koje su prethodnih dana bile pogođene poplavama...Porodica Milinković nakon jučerašnjih poplava ostala je bez krova nad glavom. Već 30 godina oni žive pored reke Bjelice i nikad nisu imali nikavih problema, međutim i pored toga doživeli su katastrofu...-...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.