OPŠTINA MAJDANPEK POPLAVLJENA: Voda u rudniku bakra napravila haos,  autobuska stanica pod vodom (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2020, 09:49

OPŠTINA MAJDANPEK POPLAVLJENA: Voda u rudniku bakra napravila haos, autobuska stanica pod vodom (FOTO)

Nakon jučerašnjeg katastrofalnog dana sa obilnim padavinama koje su paralisale život u čitavoj Opštini Majdanpek, noć je protekla relativno mirno i situacija se polako normalizovala.

Za gotovo samo nekoliko časova tokom jučerašnjeg popodneva čitavo područje majdanpečke Opštine kao da je zadesila apokalipsa.

Kiša koja nije  prestajala da  pada nanela je ogromne probleme pre svega zaposlenima u kompaniji Ziđin u kojoj je bila vanredna situacija. Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<  radnika jučerašnje druge smene, poslovodstvo kompanije je odlučilo da zbog novonastale situacije  mobiliše i ostalele zaposlene da  bi se proizvodni pogoni postavljanjem barikada od  dzakova sa peskom,  odbranili od vodene stihije.

Kako se nezvanično saznaje, voda je prodirala sa svih strana što je znatno otežalo proces proizvodnje na Površinskom kopu rudnika a jedan bager PC3 bio je  potpuno poplavljen i van funkcije.

U isto vreme situacija sa rekom Pek se potpuno otrgla kontorli i deo grada Majdanpeka je za kratko vreme bio pod vodom. Bujica je potopila Autobusku stanicu i prodrla do obližnjih stambenih zgrada u kojima su poplavljene sve podrumske prostorije.

Voda iz koje se širio neprijatan miris kanalizacije i fekalija  dostizala je u pojedinim slučajevima  čak i do stanova prvih spratova. Građani i zaposleni kompanije Ziđin koji su  angožovali svoju mezhanizaciju i radnike do kasnih večernjih sati  trudili su se da ukrote nabujali Pek. Majdanpečani  kažu da ih ovakve neprilike skoro nisu zadesile.

Gotovo identična situacija i prava drama sa nabujalim rekama i obilnim padavinama odvijala se i u obližnjim selima majdanpečke Opštine.

Selo Boljetin koje je septembra 2014. godine doživelo sličnu situaciju kada je izlivanjem Bojetinske reke pretrpelo ogromne štete u kojima je reka nosila sve pred sobom i ovoga puta kao da je zadesio pravi cunami.

- Za kratko vreme voda je ušla u seoska  domaćinstva i poplavila štale sa stokom. Najviše je štete pretrpelo gazdinstvo porodice  Stojanović. Međutim, svi meštani, zajedo sa radnicima Javnog prduzeća za puteve Majdanpek i Štrabaka sa svojom mehanizacijom, pomogli su da se nekako izborimo i situaciju stavimo pod kontrolu. Bujica je odnela  deonicu puta u samom selu a oštećeno je i ušće Boljetinske reke. Mi smo sve ojačali i postavili dzakove, digli manje inprovizovane mostove takozvana brvna, tako da je situacija trenutno mirna -  kaže Danijel Dokić, predsednik Saveta Mesne zajednice Boljetin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.