Crna Gora: Vodostaj Morače za 12 sati porastao 3,5 metra; Evakuisana dva domaćinstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Vodostaj Morače za 12 sati porastao 3,5 metra; Evakuisana dva domaćinstva

Jako nevreme, praćeno obilnom kišom i južnim vetrom, koje je danas zahvatilo Crnu Goru, stvorilo je probleme na putevima, poplavljeni su brojni objekti, a pripadnici lokalnih službi zaštite i spasavanja na terenu su od ranih jutarnjih sati. Vodostaj Morače u Podgorici za samo 12 sati porastao je čak tri i po metra, i prema podacima od 13 sati iznosi gotovo 10 metara. U selu Broćanac kod Nikšića evakuisano je osam osoba iz dva domaćinstva Nikolića, kod kojih je situacija nakon nevremena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najsloženija, javila je Mina.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Veselin Gardašević rekao je da se njihova ekipa u popodnevnim satima vratila u Broćanac da bi čamcem prevezla ljude kod rodbine u Nikšić.

”Dobili smo veći čamac od Direktorata za vanredne situacije, sa kojim smo u stalnom kontaktu, i naša ekipa otišla je ponovo u selo kako bi ovog puta evakuisala žitelje iz najugroženijih kuća”, rekao je Gardašević.

U tom krševitom i bezvodnom selu desetak kuća je odsečeno od puta, jer su brojne doline napunjene vodom u visini i više od deset metara, što ne pamte ni najstariji meštani.

Jedan od meštana Darko Nikolić rekao je da voda neprestano raste i da im je prvi sprat kuće od jutros pod vodom, a plaše se da će voda svaki čas prodreti i na gornji sprat.

Prema rečima Nikolića, poplavljene su i kuće njegovih stričeva, kao i susedne kuće i pomoćni objekti.

I u selu Crnodoli voda je više od pola metra prodrla u kuću Dušana Markovića, kao i u pomoćne objekte odakle moraju da evakuišu stoku.

U selu Miločani brojna domaćinstva i pomoćni objekti pod vodom su zbog izlivanja nabujalog Miločanskog potoka, a tamošnje područno odeljenje osnovne škole „Ivan Vušović“ od ponedeljka ne radi.

Padavine su oslabile u popodnevnim satima, ali je i u Mokroj Njivi, Glibavcu, Brezoviku, Gornjem Polju i Rastovcu situacija i dalje veoma teška, jer se voda približila ili prodrla u do kuća i objekata.

Saobraćaj je ponovo prekinut od Dukla preko Brezovačkog mosta zbog izlivanja reke Zete.

Voda u Nikšiću je i dalje zamućena i preporučuje se njeno prokuvavanje.

Vodostaj Morače u Podgorici za samo 12 sati porastao je čak tri i po metra, i prema podacima od 13 sati iznosi gotovo 10 metara. To je Portalu RTCG saopštio dežurni meteorolog Dušan Pavićević, navodeći da je vodostaj najveće podgoričke reke oko dva metra i 30 centimetara ispod rekordnih 12,26 metara. U porastu je i vodostaj Zete kod Danilovgrada - jutros je iznosi 870, a sada 930 cm.

Kad je u pitanju vodostaj Skadarskog jezera, podaci pokazuju da je nivo porastao za oko 20 cm u odnosu na juče, što je daleko od rekordnog nivoa koji je uzrokovao poplave na tom području.

Pavićević kaže da je najviše kiše u poslednjih šest sati palo u Kolašinu - 104 litra po kvadratnom metru, Herceg Novom 93, Nikšiću 80, a u Podgorici 60.

Istovremeno, iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore stiglo je upozorenje na moguću opasnost za deo priobalna Skadarskog jezera i reke Bojane moguće zbog najavljenih obilnih kišnih padavina u Albaniji.

Kako se navodi, posebno je kritično na području opština Nikšić i Kolašin, gde su ugroženi stambeni i poslovni objekti i druga materijalna dobra.

Tri kuće su poplavljene dok se radnici gradskog Komunalnog preduzeća bore da zaštite ostale objekte. Slična situacija je i u naselju Rudnica, gde bujice ugrožavaju kuće i pomoćne objekte.

Zbog odrona je u prekidu i put Mojkovac-Žabljak, u mestu Sokolovine kod Crnih poda, prenosi RTCG.

Napominje se da je reč o velikom odronu i da nije isključeno da taj regionalni pravac bude u potpunosti obustavljen.

U mojkovačkom kraju sve reke su se izlile, tako da su sve opštinske službe na terenu u nastojanju da spreče veće nevolje i štete. Novi talas obilnih padavina prouzrokovao je nove probleme meštanima nikšićkih prigradskih naselja, a pripadnici Služba zaštite i spasavanja su imali više desetina intervencija.

Vatrogasne ekipe su i dalje na terenu, a odsečeno je više desetina kuća. U Kolašinu je najgora situacija kod stare ciglane u selu Bistrica, gde su oba mosta poplavljena. U okolini grada izlila se reka Plašnica, a 80 odsto nasipa na reci je urušeno. Imanja u tom delu Kolašina su poplavljena, a voda preti i objektima.

Zbog jake kiše koja je u kratkom vremenu pala - oko 90 litara na metar kvadratni, za svega dva sata poplavljene su javne površine i saobraćajnice kod Kružnog toka u Meljinama, na Škveru, u Igalu, Savini na rivijeri.

Jako nevreme, praćeno obilnom kišom i južnim vetrom, koje je danas zahvatilo Crnu Goru, stvorilo je probleme na putevima, poplavljeni su brojni objekti, a pripadnici lokalnih službi zaštite i spasavanja na terenu su od ranih jutarnjih sati.

Kako je javio Radio Crna Gora, u mojkovačkom kraju sve reke su se izlile, tako da su sve opštinske službe na terenu u nastojanju da preduprede veće nevolje i štete.

U delu priobalja Skadarskog jezera i reke Bojane moguće je usložnjavanje situacije zbog najavljenih velikih kišnih padavina u Albaniji, upozorili su iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.