Najavljen je manji porast vodostaja na rekama

Izvor: RTS, 09.Nov.2019, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljen je manji porast vodostaja na rekama

Reke koje su presušile su najvidljivija posledica miholjskog leta bez padavina. Za naredni period su najavljene padavine koje će pomoći da suvo zemljište dobije vlagu koja mu je potrebna, ali te padavine neće izazvati probleme sa poplavama.
Slavimir Stojanović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda je naveo da će značajniji porast biti zabeležen na toku Save zbog intenzivnijih padavina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u okolini Bihaća i Drvara u Bosni i Hercegovini.

Manji porast vodostaja biće zabeležen i na Dunavu.
"Trenutno je na ulasku u našu zemlju i očekuje se manji porast u narednih nekoliko dana. To je posledica padavina u centralnoj Evropi", objasnio je Slavimir Stojanović tokom gostovanja u Jutarnjem programu.
Veći porast je zbog nedavnih padavina u Crnoj Gori najavljen za reku Lim, ali to neće imati veći uticaj na našu zemlju.
"S obzirom na to da se radi o bujičnim vodotocima u gornjem toku Lima, to neće tako bitno uticati na teritoriju naše zemlje", naveo je Stojanović.
Najtopliji oktobar bez padavina je iza nas. Vremenske prilike koje su uobičajene za avgust i septembar dovele su do toga da većina reka ima nizak vodostaj. Ipak, za naredni period se očekuju padavine, ali bez velikih posledica.
"Prema prognozi, od utorka se očekuje jedan manji talas sa padavinama koje će biti veličine od 10 do 30 litara po kvadratnom metru. Nove padavine će poboljšati situaciju što se tiče zaliha vode u rečnim slivovima, ali ne tako da izazovu posledice", naveo je Stojanović.
Najavljene padavine će biti značajne za akumulacije koje se koriste za vodosnabdevanje, ali i za zemljište koje ne sadrži dovoljno vlage za ovaj period.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.