NOVA PRETNJA! OTOPLJAVANJE PUŠTA VIRUSE NA SLOBODU: Ledeni pokrivač sa Sibira POPRIŠTE VASKRSENJA PANDEMIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2020, 13:56

NOVA PRETNJA! OTOPLJAVANJE PUŠTA VIRUSE NA SLOBODU: Ledeni pokrivač sa Sibira POPRIŠTE "VASKRSENJA" PANDEMIJE

Srbija iz godine u godinu gubi milijarde zbog suša i poplava!

Svetska meteorološka organizacija upozorila je da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina prvi put mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni celzijusa.

Globalno zagrevanje dovodi do vremenskih ekstrema, a naučnici su zaključili da je zapadna Evropa u opasnosti zbog povećane učestalosti oluja. Istovremeno, mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delovi Južne Amerike, Južne Afrike i Australije verovatno će imati više suša nego što su imali u bliskoj prošlosti, dok je u Sibiru postignut novi rekord, jer su prosečne temperature u junu, drugu godinu zaredom, znatno povećane.

- Cela planeta je toplija za jedan stepen u odnosu na predindustrijski nivo, a poslednjih godina ta anomalija je i veća - rekao je prof. dr Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju i dodao:

- Nalazimo se u procesu globalnog zagrevanja, i klimatske promene danas se dešavaju u znatno kraćim vremenskim intervalima nego u prošlosti.

Pojedini naučnici upozoravaju na to da bi usled posledica globalnog zagrevanja bivši trajni ledeni pokrivači Sibira i Grenlanda postali poprišta "vaskrsenja" virusa i bakterija koji su bili zamrzunuti u ledenom pokrivaču. Poznato je da su oni šampioni preživljavanja. Naučnici su otkrili delove ribonukleinske kiseline španskog virusa iz 1918. godine u telima sahranjenim u masovnim grobnicama u tundrama Aljaske.

- Postoje priče o tome, ali mislim da je bolje ne otvarati tu temu, pošto su ljudi naplašeni zbog virusa korona i to će još više da ih zbuni. Postoje nalazi u ledenim depozitima na Severnom i Južnom polu zarobljenih bakterija i virusa, ali to ne znači da oni mogu da se aktiviraju - smatra profesor Đurđević.

- Klima se vrlo brzo menja i trebalo bi da se prilagodimio, ali naša zemlja to ne prepoznaje kao zadatak. Problem sa klimatskim promenama je pretnja ili rizik u budućnosti, a sve što nam je pred nosom je važnije. Kad budemo videli pravo lice klimatskih promena, a ne samo naznaku problema, biće kasno da se time bavimo. Problem sa klimatskim promenama je to što ne možemo da se vratimo u rikverc, da vratimo klimu da bude kao pre 50 godina. Kad se ugljen-dioksid pojavi u atmosferi, on se u njoj zadržava hiljadama godina - kaže Đurđević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.