Mobilna brana štitiće Beograd od poplava

Izvor: B92, 22.Sep.2018, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mobilna brana štitiće Beograd od poplava"

Beograd -- Rešenje protiv izlivanja Dunava na Novom Beogradu i u Zemunu biće mobilna brana visine oko 50 centimetara i dužine pet kilometara.

To je za "Politiku" izjavio gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

"Mobilne brane postavićemo duž obale od Brankovog mosta sa novobeogradske strane do kluba 'Radecki' u Zemunu. Reč je o projektu zaštite Novog Beograda i Zemuna od velikih voda Dunava i Save. Cilj je da, u trenucima kada je visok vodostaj reke i kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se pojavi pretnja od izlivanja, oprema bude brzo postavljena na obalu. Kada ne bude bilo potrebe za njom, ona bi bila skladištena", izjavio je gradonačelnik za "Politiku".

Ugovor za nabavku opreme, vredan oko 1,7 miliona evra, zaključen je sa nemačkom kompanijom, a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova Evropske unije. Projekat je urađen po uzoru na slična rešenja iz gradova u Zapadnoj Evropi.

"Oprema stiže u junu 2019. godine , a plan je da zid i staza započnu da se rade 2019, tako da bi moglo da bude gotovo najranije 2020. godine", rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, to znači da odbrambenu liniju više ne bi činili džakovi, već savremena tehnička rešenja, koja bi se po potrebi čuvala i prevozila iz skladišta.

"Osim toga, uredićemo i staze. Činjenica da Beograd ima nekoliko šetališta i duge biciklističke staze pored reke predstavlja jedno od najvećih bogatstava koje nam pruža izuzetan položaj na dve velike reke", napomenuo je Radojičić.

U okviru ovog projekta, dodaje, prvo će se obaviti građevinska priprema obale i izgraditi zid na koji će se onda po potrebi montirati mobilna oprema.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radojičić: Mobilna brana štitiće Beograd od poplava

Izvor: Blic, 22.Sep.2018

Rešenje protiv izlivanja Dunava na Novom Beogradu i u Zemunu biće mobilna brana visine oko 50 centimetara i dužine pet kilometara, izjavio je za "Politiku" od subote gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.