Ko može da jede kasno i koliko dugo hrana može da bude zamrznuta?

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko može da jede kasno i koliko dugo hrana može da bude zamrznuta?

Jesu li zelene paprike otrovne? Gubi li vaš organizam previše tečnosti ako pijete kafu? U koje doba dana je najbolje jesti? Poplava mitova o zdravoj ishrani zbunjuje mnoge ljude. Evo šta o šest popularnih uverenja kažu nemački stručnjaci.

Članovi Nemačkog udruženja za ishranu (DGE) kažu da bi prema mnogim mitovima o ishrani trebalo imati zdravu dozu skepticizma, kao i da treba nastojati da ustanovite ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li u njima i zrnce istine.

Mit: Crni hleb je stariji od belog

Među proizvodima od žitarica, poput hleba, rezanaca, pirinča i brašna, najzdraviji su oni od punog zrna, kaže Silke Restemejer iz DGE.

"Namirnice od celog zrna garantuju vam duži osećaj sitosti, a istovremeno sadrže više hranljivih sastojaka od proizvoda od belog brašna."

Važno je istaći da nije baš svaka vrsta crnog hleba ili sa semenkama napravljena od celog zrna.

"Neke vrste hleba tamnu boju dobiju zahvaljujući ekstraktu slada koji se u njih dodaje, a u nekim vrstama hleba od semenki ima samo semenki suncokreta."

Mit: Zelene paprike su otrovne

Nezrele paprike sadrže solanin.

"Reč je o otrovu koji biljku štiti od štetočina", objašnjava Harald Seic iz DGE. Kada konzumiraju previše zelenih paprika, neke osobe mogu osećati simptome kao što su blaže glavobolje ili bolovi u želucu.

Međutim, odrasla osoba bi morala da pojede jako veliku količinu zelenih paprika da bi joj se javili ozbiljni zdravstveni problemi.

Mit: Kafa je diuretik, ispijanje utiče na gubitak tečnosti

"Nije štetno uz šoljicu kafe popiti i čašu obične vode, ali nije neophodno", kaže Silke Restemejer.

Kafa, poput ostalih napitaka, spada u dnevnu količinu tečnosti koja je potrebna vašem organizmu.

Mit: Zamrznuto povrće se može čuvati ''zauvek''

"Zamrzavanje namirnica je odličan način da se neke vrste hrane dugoročno očuvaju", kaže Silke Restemejer.

Kad se čuvaju na minus 18 stepeni, većina hranljivih sastojaka, ukus, ali i izgled ostaju netaknuti. Međutim, s vremenom dolazi do razgradnje namirnica, što znači da duboko smrznuta hrana u jednom trenutku više nema dobar ukus.

Savet: "Na ambalažu upišite datum kada ste zamrzli namirnice, sadržaj i količinu, pa ćete tačno znati koliko je stara."

Mit: Ako jedete kasno uveče, ugojićete se

"Ako svakodnevno jedete hranu bogatu kalorijama, dobićete na težini. Ako u organizam unosite premalo kalorija, gubićete na težini", jednostavno je pojasnila nutricionistkinja Monika Bišof.

Za osobe koji spadaju u grupu ljudi sa normalnom težinom irelevantno je u koje vreme jedu.

"Ali ako osoba želi da izgubi na težini, bilo bi uputno da pokuša da prestane da jede pre spavanja ili noću", kaže Monika Bišof i dodaje da je nekim osobama jednostavnije da preskoče obrok u večernjim satima nego tokom dana.

Mit: Alkohol posle jela pospešuje probavu

"Lepo je završiti obrok malom čašicom likera ili rakije, ali to vašoj probavi neće pomoći", kaže Silke Restemejer.

Alkohol podstiče proizvodnju kiseline u želucu, a ona stimuliše nastanak enzima koji pomaže u probavi belančevina. Digestivi ne pomažu u procesu probavljanja masne hrane, dodaje Silke Restemejer, navodeći da se alkohol, najčešće, u probavnom sistemu preradi mnogo brže od masti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.