Kameron zbog poplave otkazao posetu Izraelu

Izvor: Blic, 12.Feb.2014, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron zbog poplave otkazao posetu Izraelu

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je danas da će situacija sa poplavom u zemlji najverovatnije biti još gora i rekao da novac sada nije prepreka da se bori protiv nabujale vode.

Kameron je zbog poplave odložio ranije najavljenu posetu Izraelu i palestinskim teritorijama naredne sedmice kako bi ostao kod kuće i pomogao u borbi protiv poplave, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trenutku kada se vlada kritikuje jer se nije najbolje pripremila za nepogodu.

Reka Temza, koja je dostigla najviši vodostaj u poslednjih nekoliko godina, probila je nasipe i poplavila nekoliko gradova uzvodno od Londona, a duž reke je evakuisano više od 1.000 domova.

Kameron je uputio izvinjenje izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu i palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, rekavši da u ovom trenutku "nije ništa važnije od borbe protiv poplave".

Ovo je trebalo da bude prvi odlazak Kameron u region otkako je postao premijer 2010. godine.

GraĐani i pripadnici britanske vojske su pomoću vreća peska pokušali da ojačaju nasipe i spreče izlivanje Temze, ali je ta reka juče na nekoliko mesta probila nasip i poplavila više mesta, uključujući centar gradica Dačet.

Britanska Agencija za zaštitu životne sredine je objavila alarmantno upozorenja od poplave, što znači opasnost i po ljudski život, za 14 gradova uzduž Temze, počev od Vindzora, koji se nalazi na oko 30 kilometara od Londona.

Izvršni direktor Agencije, Pol Lejnster, izjavio je da će "ekstremni vremenski uslovi i ove nedelje nastaviti da ugrožavaju zajednice", a strahuje se da će Temza sutra probiti nasipe na još nekoliko mesta.

Januar ove godine je Engleskoj doneo najviše padavina još od 1766. godine.

Vremenske nepogode su uzrokovale i političku krizu, budući da graĐani oštro kritikuju vladu premijera Dejvida Kamerona zato što navodno nije primenila dodatne mere za zaštitu od poplave.

I Kameron i zamenik premijera Nik Kleg su juče posetili poplavljena područja, a Kameron je tom prilikom negirao da je vlada sporo reagovala na poplave.

- Radimo na ovom problemu od trenutka kad je do njega došlo. Tamo gde je bio potreban novac, obezbedili smo ga. Tamo gde je bila potrebna vojska, poslali smo vojnike - istakao je britanski premijer.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.