Izvor: RTS, 17.Jan.2021, 21:15

Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar

Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar. Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnika.
Meštana koji žive u blizini jalovišta kažu da je u ranim popodnevnim satima, pukao je privremeni zemljani bedem oko jalovišta, prenosi portal >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kossev.

"Čuli smo jaku huku danas negde u rano popodne. Uplašili smo se svi, jer je baš bila jaka huka i izašli smo. Izašla je voda," kaže za Kossev Zlatko Sekulić, čija se kuća nalazi sa druge strane reke Ibar.
Na terenu su ekološka inspekcija Raškog upravnog okruga i Zavoda za javno zdravlje koji će uzeti uzorke i uraditi analize.
Kako saznaje RTS, radnici "Trepče" su sanirali odron. U "Trepči" krivca vide u nedavnim poplavama
Jalovište višegodišnji problemMeštani sa druge strane kažu da ih ne iznenađuje to što se deo jalovišta "sručio" u Ibar. 
Otpadne vode sa jalovišta koje se nalazi na koliko stotina metara od samog centra Leposavića još od ranije se ispuštaju u reku Ibar. Spiraju ih sneg i kiša i one odlaze rekama. 
Meštanin Zlatko Sekulić kaže da je sada u pitanju "čist ekološki akcident" koji Ibrom "ide ka Kraljevu", ali i da je leti za njih najveći problem predstavlja kada duvaju vetrovi, koji podižu prašinu sa jalovišta i nanose je na njihova domaćinstva i oranice.
Sa druge strane, direktor "Trepče" Jovan Dimkić objašnjava da jalovište mora da bude u blizini flotacije u kojoj se vrši eksploatacija rude.
Kako naglašava, iako teška industrija nije popularna, mnoge porodice iz leposavićkog kraja se izdržavaju upravo radom u kombinatu.
Iz "Trepče" poručuju da će postojeće jalovište biti za oko tri i po godine i da će novo biti otvoreno u blizini gde se obavlja eksploatacija ruda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JALOVIŠTE SE IZLILO U IBAR Pukao bedem u Leposaviću, brzom reakcijom sprečena havarija (VIDEO)

Izvor: Blic, 18.Jan.2021, 00:49

Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" obrušio se danas u reku Ibar.

Nastavak na Blic...

Deo zida u rudniku "Trepča" eksplodirao, otpad se izlio u Ibar

Izvor: B92, 18.Jan.2021

Deo bedema koji okružuje jalovinu u rudniku Trepča u Leposaviću, urušio se i deo otpada izlio se u reku Ibar...Meštani sela Gornji Krnjin koje se nalazi nedaleko od rudnika rekli su da je zid eksplodirao i da je otpad završio u reci, prenosi portal Reporteri...Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.