Irma oslabila na nivo tropske oluje, šteta širom Floride

Izvor: N1 televizija, 11.Sep.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irma oslabila na nivo tropske oluje, šteta širom Floride

Uragan Irma oslabio je danas na i dalje opasnu tropsku oluju, napredujući severoistočno od države Floride ka Dordžiji, noseći sa sobom kišu, vetrove i poplave.

Maksimalna jačina vetra od oluje smanjila se jutros na 110 kilometara na sat, a američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se očekuje da će dalje oslabiti do utorka popodne. Irma je pogodila Floridu juče kao uragan kategorije četiri, na skali do pet, s vetrovima koji su odnosili krovove, donosili >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << poplavne vode i rasprostranjene prekide struje.

Gotovo 4,5 miliona domaćinstava i radnji širom Floride ostalo je bez struje, dok se uragan Irma kretao preko te savezne države. Zvaničnici navode da će biti potrebne nedelje da se svima vrati struja.

Guverner Floride Riko Skot rekao je da ima štete širom te države izazvane uraganom Irma i da je i dalje suviše opasno za stanovnike da izađu napolje ili za one koji su se evakuisali da se vrate. Skot je rekao za Foks njuz da je zabrinut zbog poplava u Džeksonvilu i zbog velike štete na ostrvima Kis na jugu Floride koje će danas obići.

Lokalni zvaničnici na Kis ostrvima upozorili su danas na humanitarnu krizu zbog jakog vetra i talasa izazvanog olujom.

Skot je pozvao građane Floride da budu strpljivi i upozorio da su putevi neprohodni i da ima srušenih električnih vodova.

Očekuje se da će tropska oluja Irma preći granicu između država Džordžije i Foloride danas popodne, i mada joj je smanjena jačina, i dalje je jaka i može da napravi štetu. Vetrovi od te oluje već su doneli jaku kišu na obalu Džordžije i meteorolozi upozoravaju da postoji ozbiljna opasnost od poplava.

Elektro kompanija Džordžije je navela da je 125.000 korisnika ostalo bez struje u šest priobalnih okruga.

Centar grada Savane u Džordžiji je danas pod jakom kišom, a vetar i dalje dovoljno jak da otrgne manje grane i nanese ih na puteve. Očekuje se da se osete udari oluje tokom celog dana u tom delu SAD. Na aeroromu u Atlanti jutros je otkazao oko 800 letova zbog pretnje od Irme.

Američka Nacionalna meteorološka služba saopoštila je da su danas smanjene pretnje o mogućem plimskom talasu duž 160 kilometara obale Džordžije, ali jaka kiša bi i dalje mogla da izazove prelivanje nabujalih reka i potoka. U Severnoj Karolini evakuacija je naložena u najvećim ostrvima kod te savezne države SAD a očekuju se vetrovi od 95 kilometara na sat i plimski talas visok do dva metara kasnije danas.

Na Floridi Nacionalna garda evakuisala je danas više od 120 poplavljenih domova u okrugu Orindž, dok se oluja Irma kretala preko te države.

Ljude spasavaju iz poplavljenih domova u Džeksonvilu na Floridi, gde je tropska oluja Irma donela jake kiše i vetar. Iz poplavljenih domova jutros je spaseno 46 ljudi, a još nepoznat broj je zarobljen u poplavljenim domovima.

Prema rečima načelnika za hitne operacije, između 400 i 500 domova je teško oštećeno od poplava, ali nije prijavljeno da ima smrtnih slučajeva ni težih povreda. Veći deo centralne Floride, uključujući grad Orlando, pretrpeli su znatnu štetu od uragana Irme koji je protutnjao kroz tu američku državu juče i jutros.

Džeksonvil je pod uzbunom za moguće bujične poplave do noćas u ponoć. Istočni deo države Alabame i priobalni deo Južne Karoline su pod upozorenjem za tropsku oluju, kako se Irma kreće preko Floride ka Džordžiji, slabeći na svom putu ka severu.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

"Irma" postala tropska oluja, velika šteta na Floridi

Izvor: B92, 11.Sep.2017

Tampa -- Uragan Irma oslabio je na i dalje opasnu tropsku oluju, napredujući severoistočno od države Floride ka Dordžiji, noseći sa sobom kišu, vetrove i poplave...Maksimalna jačina vetra od oluje smanjila se jutros na 110 kilometara na sat, a američki Nacionalni centar za uragane saopštio je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.