HAOS ZBOG POPLAVA Ibar i Morava i dalje rastu, 50 srednjoškolaca zarobljeno zbog odrona

Izvor: Blic, 19.Apr.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HAOS ZBOG POPLAVA Ibar i Morava i dalje rastu, 50 srednjoškolaca "zarobljeno" zbog odrona

Deo ulice Jakova Obrenovića u Gornjem Milanovcu obrušio se, usled obilnih padavina, na kuću Bisenije Jakovljević (65) i samo zahvaljujući srećnim okolnostima niko nije stradao. Naprsli most na rečici kod Kraljeva

Vodena bujica koja se kretala ulicom potkopala je potporni zid pored kuće i danas oko 11 časova ogromna količina zemlje s kamenim podzidom sručila se pored objekta zatrpavši i deo prizemlja.

Pročitajte još Vanredno stanje u Lučanima zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poplava, Glamočić obilazi ugrožena sela

Očevici kažu da je sva sreća da u tom trenutku niko nije bio u dvorištu i da se nijedno vozilo nije kretalo ulicom gde je potporni zid visok skoro tri metra.

Policija je odmah preduzela mere da obezbedi mesto nezgode i ograničila saobraćaj, a nadležne komunalne službe su izašle da saniraju odvodne vode, kako bi se zaustavilo dalje obrušavanje zemlje.

Ulica se nalazi na oko 300 metara od centra grada, a stručnjaci kažu da je to posledica neadekvatnog izvođenja radova na njenoj izgradnji pre dvadesetak godina.



Oko 50 srednjoškolaca "zarobljeno" na Jastrepcu

Pedesetak učenika srednjih škola iz Kruševca "zarobljeno" je u planinarskom domu na Jastrepcu, zbog odrona zemlje na putu do te planine, rečeno je na sastanku Štaba za vanredne situacije.

Kako je istaknuto, ekipe Štaba za vanredne situacije rade na bezbednom povratku učenika, koji se očekuje do večeras.

Putni pravac Kruševac-Jastrebac prekinut je, kako je rečeno, usled obrušavanja zemlje, čemu su doprinele jake kiše.

View Larger MapDriving Directions

Ekipe odeljenja za vanredne situacije su već na terenu, ali otežavajuća okolnost je što su prekinute telefonske linije, a nema ni dometa za mobilne telefone.

"To znači da članovi ekipe prvo moraju da provere kako su deca, pa da onda odu do mesta gde ima telefona, da nam to jave, pa da se vrate kod učenika", objasnili su predstavnici odeljenja za vanredne situacije na sastanku štaba.

Kako je navedeno, očekuje se da će do večeras učenici biti u svojim domovima, a roditeljima je poručeno da nemaju razloga za brigu.

Rastu Ibar i Morava, spremaju se odbrane

Ibar i Zapadna Morava konstatno rastu. Prema nekim grubim procenama, vodostaj Ibra se na svakih sat vremena povećava za 7-8 centimetara, izjavio je Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

- U Žičkom polju, gde se nalaze bunari za vodosnabdevanje pijaćom vodom, postavljaju se vreće sa peskom, kako Ibar ne prodro u njih. Slična sitacija je i u Sijaćem polju, gde imamo oko 100 metara nezaštićene obale. Taj deo je posebno kritičan, jer postoji čitavo naselje pored Ibra - kaže Kočović, dodajući da je kritičan vodostaj Ibra u Mataruškoj Banji.

Narednih 48 sati biće najkritičniji, zbog najave otapanja snega sa okolnih planina, jer to može povećati vodostaje Ibra i Zapadne Morave.

Put Kraljevo – Goč već drugi dan je u prekidu. Iz Štaba za vanredne situacije kažu da je situacija sa pijaćom vodom u Kraljevu odlična, ali da će iz preventivnih razloga biti pripremljene cisterne. Međutim, u Vrnjačkoj Banji je došlo do zamućivanja izvorišta, i Vodovod će zbog toga biti zatvoren,

Zaječar najugroženiji, Beli Timok probio nasip

Najugroženija tačka u Srbiji trenutno je Zaječar, gde je Beli Timok oko 13:30 probio nasip, izjavio je danas Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

On je sa ljudima iz Sektora i jednim delom tima iz Niša i Bora odmah po primanju vesti, krenuo put Zaječara, jer se tamo u narednim satima, tek mogu očekivati veći problemi.

Marić je potvrdio da je u Kuršumliji proglašena vanredna sitacija zbog opasnosti od poplava, jer se izlila Toplica, koja je poplavila nekoliko kuća.

Prema njegovim rečima, u opštini Kuršumlija u prekidu je put za Lukovsku banju, jer su se ilile Banjska i Lukovska reka.

U Kuršumliji se izlile četiri reke, u Dragačevu i Požegi vanredna situacija Arilje

U toku protekle noći u Kuršumliji su se izlile četiri reke, a ugroženo je više desetina kuća. Voda je prodrla i u poslovne objekta Hemijske industrije "Milan Blagojević" u Lučanima.

Tokom protekle noći zbog izlivanja reke Toplice poplavljeno je desetak kuća u kuršumlijskom naselju Kastrat, a njihovi stanovnici su evakuisani.

Na nekim rekama u Srbiji,vododstaj i dalje raste, tako je granica vanredne odbrane od poplava prevazidjena na Toplici kod Pepeljevca, sa tendencijom daljeg porasta, objavio je danas Republički hidrometeoroški zavod.

Reka Toplica i dalje je u porastu, kao i reke Banjska i Kosanica, zbog čega je nastavljena evakuacija stanovništva iz kuća u okolnim kuršumlijskim naseljima.

Pripadnici sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, zaposleni u Direkciji za izgradnju i u komunalnim preduzećima u Kuršumliji cele noći su džakovima peska bez uspeha pokušavali da spreče da u kuće prodre voda, čiji je nivo porastao za gotovo jedan metar.

Zbog izlivanja Kosanice i velikog odrona presečen je put prema Prolom Banji, a uskoro će biti prekinut saobraćaj i na magistalnom putu Niš - Priština, rekao je agenciji Beta predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Pročitajte još Marić: Očekuje se težak period u narednih 36 sati

Pošto su osim Kastrata ugrožena i druga kuršumlijska naselja, noćas su teškim mašinama podizali zidove od zemlje kako bi sprečili da voda ugrozi i kuće u naselju Rasadnik.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Dragan Glamočić obići će danas sela Đerać, Puhovo, Turica i Viča kojima preti poplava nakon izlivanja reke Bjelica u opštini Lučani.

Ministar će o situaciji u tom području razgovarati i sa predsednikom opštine Mladomirom Sretenovićem, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ministar Glamočić posetiće sutra i region Arilja i Ivanjice gde će razgovarati sa poljoprivrednicima čiji su malinjaci stradali pod snegom.

"Situacija je veoma teška jer vodostaj ovih reka ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih objekata u gradu, ali i u okolnim selima", rekao je agenciji Beta predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić .

Istovremeno, zbog izlivanja reke Banjske kod Kuršumlijske Banje ugroženo je šest seoskih domaćinstava, a put do te banje je neprohodan jer je prekriven vodom.

U selu Rudare zbog izlivanja reke Kosanice ugroženo je šest seoskih domaćinstava.

Zbog izlivanja Žute Reke ugroženo je više mostova i staza koji vode do Đavolje Varoši, kao i ugostiteljski objekti, rekao je Beti upravnik tog lokaliteta Radoje Stepanović i dodao da je zbog vode neprohodan i kolovoz.

Vodostaj ovih reka je i dalje u porastu, a nadležni razmatraju mogucnost da uvedu vanredno stanje na teritoriji opštine Kuršumlija.Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić rekao je za agenciju Beta da su noćas ugrožena sva naselja u Kuršumliji uz reku Toplicu.

Pročitajte još Kraljevčanin kajakom preko poplavljenih ulica Danas obilne padavine u centralnoj i južnoj Srbiji

Porodica Lekić, čija je kuća najbliža Toplici, bila je najugroženija. Otac i dva sina su pokušali da iznesu stvari iz podruma kada je naišao veliki talas koji je nosio grane i drveće i zaglavio im vrata na podrumu. Voda je ispunila podrum njima do vrata, pa su oni tako proveli više od 20 minuta posle čega su nekako uspeli

da izađu.

U pojedinim kućama ljudi koji su se popeli na spratove ne mogu da izađu iz pošto je nivo vode iznad ulaznih vrata kuća.



Kruševac: Povećani vodostaji reka, poplavljene njive…

Zbog velikih padavina koje su zadesile sliv reke Rasine i okolinu Kruševca, došlo je do naglog porasta nivoa akumulacije jezera Ćelije, usled čega je Javno komunalno preduzeće "Vodovod" iz Kruševca prinudjeno da počne ispuštanje vode, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

Pročitajte još Bez struje i dalje 500 domaćinstava u Zlatiborskom okrugu

Procenjuje se da je na teritoriji Kruševca od srede je palo oko 108 litara kiše po metru kvadratnom, a usled velike količine padavina povećani su vodostaji reka i potoka koji su ugrozili poljoprivredna dobra.

Kako je Tanjugu rekao načelnik Ribočuvarske službe "Rasina plus" Milan Milošević, ta služba po nalogu gradske uprave prati vodostaje na Rasini i Zapadnoj Moravi.

"Što se tiče Morave, tu su probijeni 'uslovni vodostaji', dok je na reci Rasini proglašena redovna odbrana od poplava. Za sada imamo informaciju da domaćinstva nisu ugrožena, ali se može videti da su njive poplavljene i da su reke izašle iz korita", rekao je Milošević.

U Požegi hiljadu hektara pod vodom

Na području opštine Požega od jutros je pod vodom hiljadu hektara u požeškoj dolini, a ugroženo je 50 domaćinstava koja su sama počela evakuaciju uz preporuku opštine, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Požega Milovan Mićović.

“Meštani su se sami organizovali da se iz poplavljenog područja evakuišu ljudi, stoka i mehanizacija. Najviše su ugrožena sela Lopaš, Milićevo selo, Pilatovići, Gugalj, Tučkovo, Jelen dol, Gorobilje i Prilipac”, kaže Mićović.

U Zlatiborskom okrugu još nije normalizovano ni snabdevanje električnom energijom. Bez struje je oko 200 domaćinstava na području opštine Bajina Bašta i 20 kuća u ariljskoj opštini, izjavio je Tanjugu Dušan Šunjevarić iz užičke Elektrodistribucije.

U Dragačevu proglašeno vanredno stanje

Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović proglasio je vanredno stanje u Dragačevu zbog izlivanja reke Bjelice koja je poplavila oko 30 domaćinstava i oko

300 hektara oranica.

Bjelica dostiže vrhunac

Direkor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je danas u Lučanima da reka Bjelica posle poslednjeg izlivanja dostiže vrhunac, a da trenutno nadolazi Zapadna Morava što usporava isticanje Bjelice u tu reku.

Zbog dugotrajnih kiša i topljenja snega na okolnim brdima nabujali su reka Bjelica i potoci, ugrozivši šest sela u Dragacevu. Poplavljen je i regionalni put Lučani - Guča, zbog čega je obustavljen saobraćaj.

Najugroženije je selo Đerađ, u kojem su u odbrani od poplava angažovani meštasni, radnici komunalnih preduzeća i pripadnici službi za vanredne siutuacije.

Voda je prodrla i u poslovne objekta Hemijske industrije "Milan Blagojević" u Lučanima.

Izlivanju ove reke, kakop tvrde stručnjaci, doprinelo je i neadekvatno održavanje korita i prirodna retenzija na njenom ušću u Moravicu.

Danas pre podne beleži se blagi pad nivoa vode u reci Bjelici, pod uslovom da ne bude novih padavina.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

OSLOBOĐENI Učenici zarobljeni u odronu bezbedno stigli kući, Ibar i Morava nastavljaju da rastu

Izvor: Blic, 19.Apr.2014

Deo ulice Jakova Obrenovića u Gornjem Milanovcu obrušio se, usled obilnih padavina, na kuću Bisenije Jakovljević (65) i samo zahvaljujući srećnim okolnostima niko nije stradao. Pedesetak učenika Gimnazije koji su zbog odrona zemlje na putu do Jastrepca bili “zarobljeni” na toj planini stigli...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.