Izvor: RTS, 26.Feb.2021, 07:06

Dunavski nasip između zabrinutih građana i dve kompanije

Dunavski nasip, kojim se od velikih voda štite Novi Sad, Veternik i Futog, više od decenije ugrožavaju aktivnosti dve kompanije, tvrde udruženja građana Veternika i Futoga. Navode da su radovi nelegalni, da su se više puta obraćali nadležnima, te strahuju od proleća i mogućih poplava. U kompanijama ipak tvrde drugačije – iz jedne poručuju da su ispunili sve propisane uslove za rad na vodnom zemljištu, dok druga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ističe da njihovi kamioni ne prelaze dozvoljene gabarite.
Nekada zeleni pojas, a danas skoro 2,5 kilometara obale. Nestalo je 17 hektara šume, zatrpan je i rukavac. Izgled obale svojim aktivnostima promenile su dve kompanije koje vade pesak i šljunak uz sam nasip.

"To je u starateljstvu 'Vode Vojvodine'. Na nasip se naslanja ova aluvijalna ravan i oni su počeli da buldožerima ruše prirodnu aluvijalnu ravan, odnosno brdo koje je nanela reka", kaže Vesna Jakovljević iz Udruženja građana OSNA.
Buldožerima kompanije "Karin komerc" rušila se i šuma. Snimak je objavio i, kako tvrdi, poslao inspekciji vlasnik kompanije "Svetorog", koja se graniči sa "Karin komercom". Za građane je posebno problematično što su parcele, površine 166.000 metara kvadratnih, danas u svojini vlasnika "Karin komerca".
"Presedan, jer samo Republika Srbija može biti vlasnik parcela u javnoj svojini", dodaje Jakovljevićeva.
Iz "Karin komerca" tvrde da su ispunili sve propisane uslove Iz "Karin komerca" nisu hteli pred kamere. U pisanom odgovoru navode da ne žele da komentarišu ove navode i da se obratimo državi. Tvrde i da su "ispunili sve propisane uslove za rad na vodnom zemljištu" i dodaju da imaju saglasnost "Voda Vojvodine" na projekat.
U "Vodama Vojvodine" za RTS navode da "Karin komerc" ima svu dokumentaciju za vađenje rečnog nanosa, ali da za formiranje ove deponije, kao i za fabriku betona nema, jer im je ugovor istekao još 2017. godine, a za novi nema pravnog osnova. Za kompaniju "Svetorog" navode da nije pribavila vodnu saglasnost za korišćenje zemljišta, niti je regulisala imovinskopravne odnose.
Ima li kompanija "Svetorog" dozvolu za kretanje kamionaKompanija "Svetorog" nije legalizovala ni objekat izgrađen u nebranjenom području, koji je u procesu legalizacije već deset godina. Izgradili su i ergelu. Građani Futoga su se nekoliko puta obraćali nadležnima, ali kompanija i dalje neometano posluje.
"Nasipanje korita reke, protivzakonita gradnja, kamioni koji prelaze dozvoljenu težinu, odnosno ne smeju ni da se kreću ovde", naglašava Dalibor Ćalić iz "Futoške inicijative".
To potvrđuju i "Vode Vojvodine". Navode da nemaju saglasnost za kretanje kamiona u dužini od 300 metara nasipa, kao i da je nosivost kamiona znatno veća od dozvoljene i ugrožava njegovu stabilnost.
S druge strane, pravni zastupnik preduzeća "Svetorog" Dragan Simić tvrdi da ti kamioni ispunjavaju sve uslove i da ne prelaze nikakve gabarite. Potvrđuje da ne postoji pravni osnov za korišćenje zemljišta.
"Ne postoji, ali mislim da pokrajina svesno drži taj status kvo", dodaje Simić.
Zašto nema inspekcijskog nadzoraU slučaju obe kompanije prepliću se nadležnosti niza inspekcija. U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine navode da obe kompanije imaju rešenja stara 15 godina.
"Njima je traženo i naloženo da ishoduju novo Rešenje o uslovima zaštite prirode, pa ćemo onda videti kakav će tok tog nadzora biti", poručuje Brankica Tabak iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Iz Pokrajinskog sekretarijata za vodoprivredu i šumarstvo za RTS navode da većina spornih pitanja nije u njihovoj nadležnosti, a na pitanje koliko redovnih i vanrednih kontrola je obavljeno na parcelama koje koriste ove dve kompanije, nismo dobili konkretan odgovor.
Istim inspekcijama se dva puta obraćao i upravljač "Vode Vojvodine", ali inspekcije ni tada nisu izašle na teren.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.