DOKTORKA HITNE POMOĆI UPOZORAVA RODITELJE: Evo šta treba uraditi ako detetu iznenada skoči temperatura

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2022, 10:52

DOKTORKA HITNE POMOĆI UPOZORAVA RODITELJE: Evo šta treba uraditi ako detetu iznenada skoči temperatura

Doktorka Hitne pomoći Nataša Bosiljčić posavetovala je sve roditelje da ukoliko dete dobije temperaturu do 38,5 ne treba davati lekove.

Doktorka Hitne pomoći Nataša Bosiljčić rekla je da deca do četiri godine zbog visoke temperature mogu da dobiju febrilnu konvulziju, što je stanje deteta koje roditeljima izgleda veoma dramatično jer dete poplavi i na par sekundi ima prekide disanja.

To nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pravi epileptični napadi, dete se brzo povrati, ako je prvi put dešava treba pozvati Hitnu pomoć, navela je je Bosiljčićeva.

U poslednje vreme javljaju se roditelji čija deca iznenada dobijaju jako visoku temperaturu.

- Do 38,5 roditelji mogu samo rashlađivati dete, sve tople delove tela, običnom vodom, uključujući i glavu. Ne mora se koristititi alkohol- istakla je Bosiljčićeva.

Prema njenim rečima, temperaturu kod dece koja je viša od 38,5 treba skidati lekovima paracetamolom ili brufenom u dozi po kilaži koje su označene na pakovanju.

Istakla je da deca do četiri godine zbog visoke temperature mogu da dobiju febrilnu konvulziju, što je stanje deteta koje roditeljima izgleda veoma dramatično jer dete poplavi i na par sekundi ima prekide disanja.

Međutim, napominje to stanje nije toliko opasno kako izgleda, jer to nisu pravi epileptični napadi.

U tim situacijama, kako je rekla, kada se prvi put desi roditelji svakako treba da pozove Hitnu pomoć, ali treba da ostanu pribrani da uzmu dete.

- Dete se u tim situacijama brzo povrati, najčešće štipanjem deteta za obraze ili da se dete prodrma. Roditelji koji su se susretali sa febrilnim konvulzijama znaju da je lek dijazepan rektiola za decu - navela je Bosiljčićeva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.