Poplave u BiH: Kritično u 4 opštine, aktivirana i brojna klizišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2019, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave u BiH: Kritično u 4 opštine, aktivirana i brojna klizišta

Jake kiše i vetar, koji su proteklog vikenda pogodili više delova Bosne i Hercgovine, prouzrokovali su rast vodostaja Bosne, Miljacke, Željeznice i njihovih pritoka, kao i Save. Usled velikih poplava, u prekidu je i saobraćaj na pojedinim putevima. Pored toga, aktivirana su i brojna klizišta.

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tokom noći je delimično normalizovano, ali u nekoliko mesta u centralnom delu zemlje i dalje su na snazi vanredne mere, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštila je uprava Civilne zaštite Federacije BiH.

Stanje elementarne nepogodne i dalje je na snazi u opštinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila, prenosi Hina.

Na terenu se i dalje nalazi stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima koji i dalje pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju šteta na objektima.

Tokom noći normalizovan je saobraćaj na većini regionalnih puteva koje je poplavila voda, ali je i dalje u prekidu saobraćaj na putu između Novog Travnika i Bugojna gde je vodena bujica probila nasip i oštetila most.

Saobraćaj je otežan i kanjonom reke Plice gde je delimično poplavljena saobraćajnica između Mrkonjić-Grada i Jajca.

U Kaknju je, nakon povlačenja vode, započelo uklanjanje mulja i saniranje saobraćajnica i sanacija oštećenih puteva, prenosi sarajevski Klix.

Svi putni pravci na području Kaknja su prohodni, a tokom dana biće izvršeno nasipanje oštećenih puteva kako bi se poboljšali uslovi za saobraćaj.

Kako se navodi, očekuje se i normalizacija vodosnabdevanja u naseljima Kubure i Lozančići koja su ostale bez vode nakon što je vodena bujica pokidala vodovodne cevi.

Meštani naselja u kantonu Sarajevo u dolini reke Bosne, Željeznice i Zujevine, koja su u toku jučerašnjeg dana poplavljena, izbacivali su tokom noći vodu iz svojih kuća.

Najveća šteta prouzrokovana je u Hadžicima, Pazariću, Osijeku, Otesu, Bojniku i delovima Rajlovca i Reljeva.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Samir Džihić izjavio je da je u Hadžicima i Pazariću, zbog poplava, ugroženo 35 stambenih objekata.

"Trenutno nema ugroženih kuća, odnosno kuća pod vodom. Još uvek su poplavljena poljoprivredna zemljišta u tim opštinama zbog otapanja snega s okolnih planina", kazao je Džihić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.