Poplave prekinule saobraćaj Srbije sa Crnom Gorom

Izvor: Politika, 02.Dec.2010, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave prekinule saobraćaj Srbije sa Crnom Gorom

LOZNICA,LJUBOVIJA,PRIJEPOLJE – Vodostaji Lima u Prijepolju i Drine kod Ljubovije i Loznice stagniraju, ali je u lozničkom kraju poplavljeno više od 300 domaćinstava, a zbog izlivanja Lima prekinut je saobraćaj između Srbije i Crne Gore, na magistralnom putu Prijepolje - Bijelo Polje.

Evakuacija ugroženog stanovništva u lozničkom kraju se nastavlja, a dosad nije bilo žrtava, ni povređenih.

Protok vode na Hidroelektrani "Zvornik" u Malom Zvorniku iznosio je do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nezabeleženih 3.800 metara kubnih u sekundi, javlja dopisnik Tanjuga.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da u Prijepolju probleme stvaraju podzemne vode, a da je, zbog izlivanja Lima, na magistralnom putu Ljubovija-Zvornik prekinut saobraćaj.

Marić je, u izjavi Tanjugu, potvrdio da je trenutno presečen taj putni pravac kod mesta Velika Reka zbog izlivanja vode koja je poplavila put, a na licu mesta je saobraćajna policija, koja preusmerava saobraćaj.

Na magistralnom putu Prijepolje - Podgorica u mestu Strugovi kod Brodareva, izlio se Lim, pa je prekinut drumski saobraćaj između Srbije i Crne Gore.

Sva vozila koja dolaze iz Crne Gore zaustavljena su na graničnom prelazu Gostun kod Brodareva, a vozila iz Srbije za Crnu Goru se iz Prijepolja usmeravaju za Pljevlja, odakle idu putem uz Taru prema Podgorici.

U Prijepolje su upućeni kraljevački specijalistički tim i dodatne snage iz Užica, kako bi se pomoglo stanovništvu, novosadski specijalistički tim upućen je u Loznicu, dok je beogradski tim u Ljuboviji.

Obilne padavine u slivu Save prouzrokovale su znatan porast vodostaja na toj reci, i ako se tako nastavi do sutra biće uslova da se kod Šapca proglase vanredne mere odbrane od poplava.

Ukoliko se obistine prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj kod Šapca do petka će porasti za oko metar i dostići će nivo od 5,6 metara, što je za 60 santimetara više od granice kad se proglašava vanredna odbrana. Na vodomeru kod Sremske Mitrovice jutros je izmereno 606 santimetara, a nizvodno kod Šapca 456 centimetara.

Prema prognozi meteorologa, vodostaj Save kod Sremske Mitrovice narednog dana (do petka) trebalo bi da poraste za metar, i iznosiće 710 santimetara.

"Vode Vojvodine" navode da su, zbog naglog porasta vodostaja, na Markovačkom potoku u vršačkoj opštini, na brani Veliko središte, od srede na snazi vanredne mere odbrane od poplava.

Gradski rukovodilac odbrane od poplava Ivan Karić je najavio da će stanje redovne odbrane od poplava u Beogradu biti proglašeno u noći između subote i nedelje, 4. i 5. decembra, ali da verovatno neće biti potrebe za proglašenjem vanredne odbrane.

Tanjug

objavljeno: 02/12/2010
Pogledaj vesti o: Poplave u Crnoj Gori,   Poplave

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.