Otkrivena nova planeta, pronašao je srednjoškolac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2020, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena nova planeta, pronašao je srednjoškolac

NASA je objavila vest da je otkrila novu planetu koja orbitira oko dva sunca. Ovo je prvo takvo otkriće novog satelita agencije za lov na planete poznatog pod nazivom TESS, ali ono što je još zanimljivije, njega je pronašao srednjoškolac koji radi kao stažista, i to trećeg dana, prenosi B92.

"Pregledao sam podatke za sve što su volonteri označili kao pomračenje binarnog sistema, sistema u kojem dve zvezde kruže jedna oko druge i iz našeg pogleda pomrače svaku drugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << orbitu", objasnio je 17-godišnji Volf Kukier.

On je video signal iz sistema zvanog TOI 1338, ali je mislio da se radi o pomračenju. Onda je shvatio da je vreme pogrešno i da je zapravo pronašao planetu.

Nova planeta je dobila ime 'TOI 1338 b' zbog sistema u kom se nalazi, a udaljena je oko 1300 svetlosnih godina od Zemlje.

Planeta je 6,9 puta veća od Zemlje - nalazi se negde izmedu Neptuna i Saturna. Takođe je malo verovatno da bi na njoj mogli da se nađu neki oblici života.

Dve zvezde kruže jedna oko druge 15 dana. Jedna je oko 10 odsto masivnija od našeg Sunca, dok je druga hladnija, zatamnjenija i velika kao jedna trecina Sunca.

Nakon što je identifikovao TOI 1338 b po zatamnjenju koje je prouzrokovao svojim matičnim zvezdama, istraživački tim, uključujući i Kukiera, koristio je softverski paket pod nazivom "Elenor", nazvan po Elenor Arovej, centralnom liku u romanu Karla Sagana "Kontakt".

Želeli su da potvrde kako su merenja ispravna, i da rezultat nije pogrešan zbog greške nekog instrumenta.

"Kroz sve svoje slike, TESS prati milione zvezda", rekla je koautorka studije Adina Fajnstajn, student postdiplomskih studija sa Univerziteta u Čikagu.

"Zato je naš tim stvorio Elenor. To je dostupan način za preuzimanje, analizu i vizualizaciju podataka. Konstruisali smo ga imajući na umu planete, ali ostali članovi zajednice ga koriste za proučavanje zvezda, asteroida, pa čak i galaksija", rekla je ona, piše "Metro".
Pogledaj vesti o: Pomračenje sunca

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NASA: Otkrivena nova planeta, pronašao je srednjoškolac

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jan.2020

NASA je objavila zapanjujuću vijest - otkrila je planetu koja orbitira oko dva sunca, a za to je zaslužan srednjoškolac koji je bio na praksi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.