ISKRIVLJENE SENKE Pomračenje Sunca koje nije viđeno 99 godina donosi i jedan MISTERIOZNI FENOMEN

Izvor: Blic, 14.Avg.2017, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISKRIVLJENE SENKE Pomračenje Sunca koje nije viđeno 99 godina donosi i jedan MISTERIOZNI FENOMEN

Istorijsko potpuno pomračenje sunca koje stanovnici severne Amerike iščekuju 21. avgusta, po prvi put nakon 99 godina, prilika je za mnoge da osmotre neverovatnu sunčevu koronu, ali i zvezde i planete tokom dana. Postoji, međutim, još jedan neobičan fenomen vidljiv samo kad se Sunce svede na srp svetlosti, neposredno pre i posle potpunog pomračenja – iskrivljene senke.

Ovo je možda jedan od najneobičnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fenomena koji prate solarnu eklipsu, piše portal “Spejs”.

Ovi misteriozni sivi talasi ponekad se vide kako preleću iznad tla tokom nekoliko minuta pomračenja. Na početku su ti talasi zamagljeni, ali kako se bliži potpuno pomračenje sve su jasniji i uređeniji, a njihov razmak se povećava na dva do pet centimetara.

Kad prođe vrhunac totalnog pomračenja, ovaj proces ide unazad – senke se ponovo pojavljuju i progresivno postaju sve nejasnije i nesređenije, dok konačno ne nestanu.

Tokom nekih eklipsi iskrivljene senke su veoma vidljive i izražene, dok su tokom drugih nejasne ili čak potpuno nevidljive. Veoma ih je teško fotografisati, zbog veoma malog priliva sunčeve svetlosti tokom pomračenja kontrast senke i površine je izrazito malen.

Niko ne zna kada su iskrivljene senke prvi put primećene, međutim ovaj fenomen je zabeležen još 8. jula 1842, u knjizi “Priča o eklipsama” Džordža Čembersa. Godine 1878. u Koloradu posmatrači su bili već pripremljeni za pojavu “prelamajućih traka”.

Tokom poslednjih 175 godina nuđena su razna objašnjenja ovog fenomena. Najverovatnije je u pitanju meteorološki efekat, kad Zemljina turbulentna atmosfera iskrivi poslednje sunčeve zrake. Isti ovaj efekat krivi svetlost udaljenih zvezda, zbog čega izgleda kao da trepću.

Da bi videli iskrivljene senke, mnogi ljudi postavljaju belo platno na tlo. Izgleda da se one najbolje vide u toplim, suvim područjima, a da nisu vidljive iz obalskih mesta ili sa brodova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.