ZIMSKO VREME: Jeste li pomerili kazaljke?

Izvor: Mondo, 27.Okt.2018, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZIMSKO VREME: Jeste li pomerili kazaljke?

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju, 28. oktobra, u 3 sata posle ponoći pomeranjem kazaljki za jedan sat unazad, na 2 sata.

Foto: Mondo/Goran Sivački

U Astronomskom društvu "Ruđer Bošković" iz Beograda saopšteno je da se pomeranje obavlja svake godine poslednje nedelje u oktobru, tako što se u tri sata posle ponoći kazaljke pomere na dva sata, čime se prelazi na zimsko, odnosno srednjoevropsko vreme.

EU ukida pomeranje kazaljki-šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vi kažete? ANKETA

Predstavnik opservatorije Aleksandar Otašević rekao je za Betu da još nije odlučeno da li će to biti poslednji put da se "pomera vreme", iako se o tome već duže vreme u javnosti govori.

"To su priče, a da li će do toga i doći, to je pitanje. Ukoliko Evropska unija donese takvu odluki, i mi ćemo je prihvatiti i primeniti", rekao je Otašević.

I Maroko izbacio "zimsko vreme"

Maroko je doneo odluku da u potpunosti prestane da koristi zimsko računanje vremena, tako da će u toj zemlji tokom cele godine trajati letnje računanje vremena, GMT+1. Marokanski ministar administrativnih reformi Muhamed Ben Abdelkader izjavio je da će odluka o prestanku korišćenja zimskog računanja vremena omogućiti "sat vremena više prirodnog svetla".

Evropska komisija predložila 12. septembra da se takvo polugodišnje pomerenje sata ukine, a ukoliko taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope, sat će poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu, kada počinje letnje računanje vremena.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.