Krvni ugrušci i moždani udari -  koje su sve moguće posledice pomeranja sata?

Izvor: B92, 26.Mar.2022, 00:32

Krvni ugrušci i moždani udari - koje su sve moguće posledice pomeranja sata?

Iako letnje računanje vremena znači da će dan trajati duže, to je i vreme kada se najčešće javljaju moždani i srčani udari. Postoje načini na koje možete da se nosite sa promenama.

Letnje računanje vremena je prvi put uvedeno u Nemačkoj 1916. godine da bi radni dan bio što duži tokom dana i da bi se uštedela energija. Kao i uvek, Nemačku su pratile druge zemlje.

Od tada se sat pomera jedan sat unapred u proleće i jedan sat unazad u jesen. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U nedelju (27. marta) u dva ujutru kazaljke se pomeraju na tri sata.

Promena izaziva zdravstvene promene

Stručnjaci su povezivali brojne zdravstvene rizike sa letnjim dežurstvima jer se češće dešavaju srčani i moždani udari, kao i drugi kardiovaskularni problemi.

Američki naučnici su 2018. otkrili da se tipovi poremećaja srčanog ritma povećavaju nakon pomeranja sata u proleće. Ova fibrilacija može da izazove krvne ugruške, moždane udare ili srčanu insuficijenciju.

Ono što je sve češće su problemi sa spavanjem dok se ne naviknete na letnje vreme. Nesanica može uticati na pamćenje, koncentraciju ili brze reakcije tokom vožnje. Ljudi postaju nervozniji i njihova ishrana se može promeniti.

Prelazak na letnje računanje vremena takođe navodno povećava rizik od depresije.

Saveti kako da se nosite sa promenama

Da biste se izborili sa promenljivim vremenom, počnite da se pripremate za letnje računanje vremena otprilike nedelju dana unapred. Preporučuje se da svakog dana idete u krevet 15 do 20 minuta ranije. Tako ćete se bolje odmoriti.

Noćno spavanje otežava unos viška kofeina i dremanje popodne, pa se preporučuje da poslednju kafu popijete oko dva popodne.

Po lepom vremenu treba više šetati i provetravati prostor, ali i izlaziti ranije iz kuće po jutarnjem suncu.

Pozitivne strane pomeranja sata

Pozitivna strana pomeranja sata je to što manje koristite veštačko svetlo i struju,a više se bavite sportom. Kada je dan duži imate više vremena za razonodu i odmor.

Sunčevi zraci pomažu u apsorpciji kalcijuma koji jača kosti, a prirodna svetlost je dobra i za vid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.