Zukorlić preti neposlušnošću za autonomiju Sandžaka

Izvor: Glas javnosti, 16.Sep.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić preti neposlušnošću za autonomiju Sandžaka

SARAJEVO - Muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i generalni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) Muamer Zukorlić rekao je da je Sandžak, "nakon poslednjeg talasa diskriminacije i represije nad Bošnjacima u Srbiji, definitivno krenuo putem autonomije".

Zukorlić je izjavio da je obnovom Narodnog veća Sandžaka prošlog vikenda napravljen "najznačajniji iskorak kojim građani Sandžaka dobijaju svoje najviše predstavničko telo koje će štititi njihov interes >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u zemlji i inostranstvu". Najavio zaokret u koncepciji nacionalne politike u Sandžaku "s obzirom na to da se prvi put poruke ne šalju Beogradu, već Bošnjacima i međunarodnoj javnosti".

"Sandžak je iscrpeo sve mogućnosti u pokušajima da apelima prema Beogradu ishoduje promenu stanja. Jer, do sada su svako naše obraćanje, svaka naša inicijativa ili zahtev bili ignorisani ili satanizovani", ocenio je Zukorlić za Dnevni avaz.

Ukazao je da autonomija Sandžaka treba da bude ostvarena putem razvijanja svesti i organizovanja Bošnjaka jer se Srbija, u slučaju Bošnjaka, "odnosi neprijateljski". Zukorlić je rekao da nije važan čin formalnog proglašenja autonomije jer bi to "poslužilo beogradskom režimu za novo nasilje i obračun s Bošnjacima i Sandžakom".

"Naši resursi jesu individualni i kolektivni kapacitet sandžačkog čoveka. Zato će se ostvarenje autonomije desiti u toj formi. Kada se autonomija desi na taj način, biće irelevantno prihvata li to režim u Beogradu ili ne", rekao je Zukorlić i ukazao da Bošnjaci Sandžaka ne žele izazivanje sukoba.

"Mi znamo da bi u Beogradu hteli takav alibi, a mi to nećemo dopustiti", izjavio je Zukorlić. Muftija je u krajnjem slučaju zapretio građanskom neposlušnošću i protestima "ako se ne promeni politika beogradskog režima prema Bošnjacima" koja je, kako je kazao, "tvrdoglava u diskriminaciji prema Bošnjacima i Sandžaku".

"Kako raste svest građana Sandžaka, građanska neposlušnost i protesti samo će potvrditi da Beograd nema uticaja na naše građane, da ovde nemaju autoritet i da građani Sandžaka nisu lojalni Beogradu. To znači da odluke Beograda neće važiti za građane Sandžaka. Narodno veće Sandžaka sada je jedini legitiman organ koji predstavlja građane Sandžaka svih nacija i vera te ono može doneti takvu odluku", poručio je Zukorlić. On je dodao i da je doneta odluka o otvaranju predstavništava Sandžaka u Briselu, Vašingtonu, Istanbulu i Sarajevu, te da su pripreme već počele.

Zukorlicu vi sami pravite probleme.Zasto se nazivate Bosnjacima kada ste u Srbiji a na u Bosni?

Zasto niste Srbi Muslimanske veroispovesti? Uvek ste bili Muslimani, od raspada Jugoslavije ste postali Bosnjaci.Zasto pravite probleme? Tko vas maltretira? Sta to trazite od vlasti u Beogradu? Kakvu Autonomiju hocete ili bolje receno hoces ti? Zasto zavadjas narod spletkarosu jedan. Bavi se svojom verom i propovedaj onima koji hoce da te slusaju ali nemoj da sejes mrznju jer ces ju i poznjeti!

E ovde nema dijaloga ni sa kim. Ovde samo dolazi u obzir monolog i to ostar. Zukorlic je neprijatelj koji podriva stabilnost zemlje i kao takav mora biti uhapsen i osudjen. Dok se nas predsednik savija izvinjava i plasi svoje senke neprijatelji nam cepkaju zemlju.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.