Zoran Đorđević izabran za novog ministra odbrane

Izvor: Blic, 02.Mar.2016, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Đorđević izabran za novog ministra odbrane

Skupština Srbije izabrala je danas Zorana Đorđevića za novog ministra odbrane.

Za Đorđevićev izbor glasalo je 165 poslanika, a protiv je bilo osam poslanika.

On će funkciju ministra obavljati privremeno, odnosno do formiranja nove Vlade nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

Premijer Aleksandar Vučić predložio je ranije Đorđevića za novog ministra odbrane i istakao da se takvim predlogom garantuje stabilnost sistema odbrane, budući da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije u u jednostavnoj situaciji zbog migrantske krize. On je u skupštini danas odgovarao i na brojne kritike koje mu uputila opozicije, a Demokratskoj stranci je poručio: "Vašša čuda ne dočekasmo, a ššto jesmo bolje da nismo".

Zoran Đorđević je, prema njegovim rečima, dobar predlog, jer je reč o marljivom, posvećenom radniku i timskom čoveku, masteru ekonomskih nauka, članu MENSE, koji govori engleski i ruski i zavšrio je školu nacionalne odbrane.

Vučić je rekao da je, bez obzira što će ubrzo biti raspisani izbori, vladi važno kako će sistem vojske funkcionisati do maja, kad će nova vlada izabrati svoje ministre, budući da Srbija nije u u jednostavnoj situaciji zbog migrantske krize, kao i zbog toga što ministar odbrane ima specifičan položaj.

Pročitajte još

On je istakao da sistem odbrane ima teskoća, ali i manje problema nego ranije i u kojem se svi ponašaju odgovorno i razumeju potrebe Srbije.

- Ne znamo kakvi će biti rezultati izbora, neizvesni su, i zato će onaj ko bude dobio narodno poverenje moći da predloži bilo koga drugog, možda i Đorđevića - rekao je Vučić.

Ministar odbrane ima specifičan položaj

Istakao je i da ministar odbrane ima specifičan položaj u odnosu na sve druge minisrtre, jer se pored svog ministarstva, stara i o vojsci, a odgovara skupštini i vladi, ali i predsedniku Republike.

Ko je čovek koji će zaminiti Gašića

- Važno je da se bez ikakvih turbulencija prođe ne lak period za nas, posebno zato što ne znamo šta će biti na Samitu EU povodom migranske krize početkom marta, na kojoj će biti donete konačne odluke kojim putem će se krenuti po pitanju migranske krize - rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je Đorđević predlog vlade, jer je reč o vrednom, školovanom, marljivom, posvećenom čoveku, koji je dobro i timski obavljao svoj posao u sistemu Ministarstva odbrane.

Bez primedbi na njegov rad

- Mislim da ima dobre odnose sa svima u vojsci, da dobro razume potrebe, posebno budžetiranje, prihodnu i rashodnu stranu, i da niko do sad nije imao značajniju primedbu na njegov rad - rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je predlog za novog ministra odbrane podnet u skladu sa zakonskim odredbama, a posle, kako je ocenio, "nesvakidašnje i čudne sitaucije", kad je prvi put u savremenoj političkoj istoriji minsitar smenjen zbog "teškog verbalnog ispada".

Smena Gašića - želja sebe da menjamo

Prema njegovim rečima, smena Bratislava Gašića nije bila ustupak javnosti već želja da "sebe menjamo".

- Ma koliko to bilo bolno i politički ne lako, to je bila važna stvar za Srbiju i prekretnica za ponašanje onih koji će da predstavljaju vladu - rekao je Vučić.

MINISTRE, SRAM VAS BILO! Gašić: Volim novinarke koje lako kleknu

On je dodao da su mnogi izgovorili još teže reči na račun žena od bivšeg ministra odbane Bratislava Gašića, ali je istakao da Srbija mora da pokaže da se promenila i da drugačije razume život oko sebe, više poštuej žene i javnost.

- Moramo da se ponašamo ozbiljnije i odgovornije. Prošlo je vreme i nadam se da neće ponovo doći do toga da moramo da objašnjavamo suzavce i flaše u srpskom parlametnu - rekao je Vučić i dodao, naša obaveza je bila da reagujemo i pokazali smo ozbiljnost koja je bila potrebna našoj državi.

Đorđević je aktuelni državni sekretar u Ministarstvu odbrane, a na ministarskoj funkciji će zameniti Bratislava Gašića, koga je parlament na predlog premijera razrešio funkcije 5. februara.

Gašić je razrešen zbog seksističkog komentara na račun jedne novinarke.Očekuje se da će predlog da ĐorĐević bude imenovan za novog ministra odbrane poslanicima obrazlagati premijer Vučić.

Vučić DS-u: Vašša čuda ne dočekasmo, a ššto jesmo bolje da nismo

"Učinilo mi se da se sve vreme šalite s nama i s kolegama poslanicima, da zbijate šale kako biste se dopali građanima, a sve što ste rekli je besmisleno, netačno i loše pročitano, pri čemu ste sami sebe ubedili u istinitost nečega što nema veze s realnošću...".

Ovim se rečima premijer Aleksandar Vučić obratio poslaniku SDS Marku Đurišiću replicirajući mu na diskusiju u Skupštini Srbije, a povodom izbora novog ministra odbrane.

Odgovarajući taksativno na primedbe koje je izneo Đurišić, Vučić je najpre rekao da njegova primedba da nije prvi put da se ministar smenjuje zbog uvredljivih izjava na račun žena ne stoji, jer je činjenica da je prvi put da je neko smenjen zbog izjave.

- Kažete čekali smo dva meseca, a vas smo cekali 12 godina, pa nismo dočekali da se tako nešto desi, kažete "gle čuda", a vaša čuda ne dočekasmo nikako, a i ono što jesmo bolje da nismo - poručio je Vučić.

Na opasku Đurišića da je zemlji loše, poručio je "pa vi ste je doveli do bankrotsva".

- Rekli ste da nam treba rast od šest odsto, a kad ste vi to imali, 2009. godine možda, kad ste imali minus četiri. Imali ste najveći minus u Evropi i svetu. Pustite zato one koji su nas izvukli iz recesije da svoj posao rade, samo vi nemojte da ih omalovažavate - poručio je Vučić.

Na kritike Zakona o radu i da nema investitora, Vučić je naveo podatak da su investicije za 2015. godine dostigle 1,8 milijardi evra i to bez ijedne velike privatizacije, a na opasku da su svi u regionu uspešniji te da investitori hrle tamo, Vučić je rekao da "prvi do nas u regionu ima 420 miliona evra nivo investicija".

- Nisam znao da je to više od 1,8 milijardi - primetio je premijer i dodao da ga drugi put pitaju za tačne podatke, jer su to ozbiljne stvari.

Odgovarajući na primedbu o ratnohuškačkim porukama iz Srbije i o tome da neko ovde hoće da ratuje, Vučić je upitao Đurišića "u kom je to filmu gledao i ima li nešto protiv naše reakcije zbog nabavke balističkih raketa u okruženju".

- Za tako nesto Srbija mora imati odgovor, moja je poruka da će Srbija biti sigurna i bezbedna i bićemo u stanju da se odbranimo od svakoga ko na Srbiju krene, to je naša ustavna obaveza, a ne oni koji kažu hajde da se sklonimo. Nikoga ne izazivamo, nećemo sukobe, svuda šaljemo samo prijateljske poruke, ali nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava i da zemlji preti - poručio je Vučić.

Dodao je da je "našim prijateljima u EU tražio da utiču na naše komšije da ne nabavljaju TP naoružanje", te da, koliko zna, oni do sada nisu nabavili takve rakete.

- Kažete da smo se hvalili da smo pobedili NATO, ne... samo smo bili na strani svoje zemlje, nismo to nikad rekli, ja to nisam nikad rekao, a vi to samo ponavljate kao mantru i nemate druge ideje koje biste ponudili gradjanima: A tada sam bio na strani naroda koji je bio žrtva, nijjedan zločin nisam počinio ja, nego oni koji su napadali ovu zemlju i ubijali naše ljude - rekao je Vučić.

Odgovarajući na primedbe o siromasenju penzinera, premijer je reklao da se nastavilo s politikom prethodnih vlasti penzija više ne bi ni bilo, a ti ljudi, penzioneri, dodao je, znaju u kakvim je prilikama Srbija ostavljena.

- Govorili ste o helikopteru, kad ne znate šta ćete vi obavezno to izvučete. Ne znam šta da vam kažem, kažete da ministar odbrane izvrši istragu, pa vi to rušite naš sitem, da to radi izvršna vlast, da vodi istrage, doslovce ste to rekli, a time se bavi tužilastvo - primetilo je premijer.

Kad je reč o primedbi na prisluškivanje, zapitao je Đurišića misli li na to kad su oni (DS) prisluškivali upravio Vučića i Nikolića.

- Mi to ne radimo, i nećemo da radimo nikada - poručio je.

O slobodi medija, dodao je, ne zna šta bi rekao, jer on je lično, kako je naveo, za zakon iz 1998. godine uputio građanima izvinjenje i platio najveću mogući cenu.

- Zato samo vi nemojte da nam govorite kada nijedna reč nije smela da se objavi protiv vas, a danas nema novina u kojima se ne objavljuju najveće gadosti o meni i mojoj porodici - naveo je Vučić.

Neefikasno sudstvo ste nam vi ostavili, primetio je, i dodao da mi i dalje "živimo u reformama koje ste vi proveli".

- Nismo mogli mogli ništa zbog stalnosti sudijske funskcije, ništa ne možemo da promenimo od onoga što ste nam ostavili, još nam držite pridike, i građani u to treba da poveruju. Super, vratite nas na vlast da vam vratimo minus četiri BDP - rekao je Vučić i dodao:

"Putevi i mostovi, kažete vi ste ih planirali i obezbedili investicije, a niste ni pet metara trotoara uspeli da uradite, sve što ste dogovarali mi danas skupo plaćamo skupe kamate"

Premijer je odgovarajući Đurišiću naveo i podatak da je 2012. godine stepen završetka radova bio 17 i devet odsto, a danas je 77 i 59 odsto.

- Mislim da je to ogromna razlika i da građani to vide, jer podatke ne možete da sakrijete. Treba zbog toga da se radujete ne može sve uvek da bude loše - primetio je Vučić.

Takođe, naveo je da su pogrešni podaci o većem izdvajanju novca za plate u Vojsci Srbije, i na kraju se našalio na temu "privremenosti" mandata novog ministra.

- Svi smo mi ovde privremeni, posebno vlada, samo su Tadić i Čeda večni - rekao je Vučić.

Šef poslanika SDS, inače, nazvao je izbor novog ministra odbrane igrom i predstavom, navodeći da mu je drago što će aktuelni saziv parlamenta biti završen, što će građani uskoro na izbore, kada, siguran je, neće dati poverenje aktulenoj većini.

Raspravu je iskoristio i da kritikuje politiku koja je vođena u poslednje dve godine, rekao je i da je Srbija danas zemlja sa najmanjim rastom BDP u regionu, da su plate u regionu najniže u Srbiji, da se može govoriti o neefikasnosti sudstva, oslobađanju kriminalaca, neslobodi medija...

Vučić: "Vodili ste zemlju kao da niko nije završio osnovnu školu"

Premijer Vučić poručio je danas Demokratskoj stranci da ono ššto nekog preporučuje za vođenje zemlje nije samo formalno obrazovanje, već pošštenje i odgovornost.

Osvrćući se na komentare šefa poslanika DS Nataše Vučković o obrazovanju predloženog ministra odbrane, koji je završio privatni fakultet, a privodi kraju doktorske studije paralelno sa poslom koji je obavljao, Vučić je rekao da je i predsednik DS Bojan Pajtić pre dve godine, sa mesta premijera Vojvodine, doktorirao.

- Da nije možda podneo ostavku, pa išao da doktorira. Ionako ništa ne radi i nije na svom radnom mestu verovatno je imao dovolkno vremena da doktorira - rekao je Vučić i pozvao Vučkovićevu da pročita biografiju Zorana Đorđevića i oceni šta i da li nešto nedostaje u njegovim radovima.

On je istakao i da nije on držao predavanja po privatnim fakultetima, već predsednik DS, i podsetio da je završio Pravni fakultet sa visokim ocenama.

"Kao da ste vi školovani i pametni, a svi ostali glupi"

- Ne znam kome više šta prebacujete, kao da ste vi sveci školovani i pametni, a svi ostali su glupi. Videli smo kako ste vodili zemlju, reklo bi se da nijedan nije završio ni četiri razreda škole. Ali nije u pitanju škola, već namera, šta hoćete da napravite od svoje zemlje. Imate ljude koji imaju osnovnu i srednju školu, a koji bi zemlju vodili poštenije nego vaša stranka", rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na izjavu Nataše Vučković da je posao parlamentaraca da nemaju poverenja u državne organe, što je ocenio kao vrlo opasnu poruku.

- Mi danas u parlamentu govorimo o poverenju u vojsku i policiju. Posao svih poslanika je da imaju poverenje u državne organe, vaš posao je da kritijujete vladu, a ne da nemate poverenja u državne organe. To je velika razlika. Ako vi nemate poverenja u državne organe, što bi neko imao poverenja u vas - upitao je Vučić.

On je upitao Vučkovićevu kako je nije stid da drži pridike o seksističkim ispadima, a da DS nije učinila ništa da ih spreči u svojim redovima, navodeći da je ono što je Gašić uradio samo desetina od onoga što su učinili potpredsednik DS Goran Ješić i poslanici DS.

Na kritiku poslanice DS da se novi ministar bira u poslednjem trenutku kad se očekuje raspisivanje izbora, a ne odmah posle smene bivšeg ministra, Vučić je odgovorio da je sve urađeno u skladu sa zakonskim okvirima i u kratkim vremenskim rokovima.

Zbog Pekića napustio sednicu

Vučić je poručio poslanicima da neće moći da prisustvuje delu rasprave u parlemantu, budući da ide na otkrivanje spomenika piscu Borislavu Pekiću, da uradi "nešto što neki nisu 22 godine uradili".

Premijer je rekao da je Borislav Pekić istorijski važna stvar za državu, te da mu je žao što neće prisustvovati delu nastavka diskusije o ministru odbrane.

Na kritiku da je retko bio u parlamentu, Vučić je rekao da je za 22 meseca, koliko je bio premijer, pred poslanicima bio deset puta više nego premijer DS za četiri godine.

Vučić je, odgovarajući na kritike DS da je stanje u vojsci loše, rekao da je u vreme dok je DS upravljala zemljom, stanje u vojsci bilo neuporedivo gore, da vojnici nisu imali nijednu uniformu, a da danas imaju i rezervne uniforme, a da će u junu prvi put dobiti i letnja odela.

DS neće glasati za Đorđevića

Vučković je rekla da DS neće glasati za Đorđevića i upitala zbog čega se tek danas raspravlja o kandidatu za ministra odbrane, tri meseca nakon razrešenja Bratislava Gašića.

- Zbog čega smo čekali tri meseca kada je predsednik vlade rekao da je važno da imamo ministra odbrane. Vidimo da se situaciju u regionu usložnjava, i kada je tako zašto se sada raspravlja o tome kada se broje poslednji dani vlade - rekla je ona.

Ona je navela da će Đorđević odmah postati tehnički ministar i da neće imati vremena da sprovodi politiku.

Podrška izboru od Nove Srbije, SDA i SPO-DHSS, SPS

Predlog da za novog ministra odbrane bude postavljen Zoran Đorđević je mudra i racionalna odluka i poslanička grupa Nova Srbija će u danu za glasanje podržati tu odluku, izjavila je danas poslanica NS Dubravka Filipovski.

- Smatramo da ste vi u sistemu odbrane od 2012. godine vrlo ozbiljno radili na mobilizaciji Vojske Srbije i aktivno učestvovali u svim aktivnostima Ministarstva odbrane - rekla je Filipovski u skupštinskoj raspravi.

Ona je istakla da dosadašnji rezultati kvalifikuju Đorđevića, koji je državni sekretar u Ministarstvu odbrane od 2012. godine, da u narednom periodu obavlja funkciju ministra.

- Dobri rezultati Ministarstva odbane primećeni su i u međunarodnim krugovima - zaključila je.

I lider SDA Sandžak Sulejman Ugljanin podržao je danas izbor Đorđevića za ministra odbrane. On je ranije danas zatražio u parlamentu od budućeg ministra odbrane da sporvede lustraciju unutar Vojske Srbije protiv ljudi koji su odgovorni za otmicu Bošnjaka u Sjeverinu i za granatiranje Bošnjaka u Priboju.

Podršku izboru Zorana Đorđevića za ministra odbrane danas je najavila i poslanička grupa SPO-DHSS, čiji je poslanik Aleksandar Čotrić rekao da je dobro što će na toj poziciji biti čovek iz sistema, jer to uverava da će biti nastavljene opsežne reforme u tom sektoru.

Šef socijalista u parlamentu Đorđe Milićević rekao je danas u skupštini da nije dobro da kompleksan sistem kao što je sistem odbrane bude bez rukovodioca i SPS će podržati predlog predsednika Vlade Srbije da za novog ministra odbrane bude izabran Zoran Đorđević.

- “Podržavajući ovaj predlog, mi kao poslanički klub želimo da predsedniku vlade i celoj vladi damo nedvosmislenu podršku za ono što smatramo suštinskim ciljevima, a to je stvaranje moderne i uređene Srbije, koja će biti deo porodice evropskih naroda” - rekao je Milićević u skupštinskoj raspravi.

On je istakao je da je SPS deo Vlade Srbije, da deli i odgovornost i sankcije građana na izborima, podjednako kao i koalicioni partneri.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đorđević vodi resor odbrane

Izvor: Večernje novosti, 02.Mar.2016

SKUPŠTINA Srbije izabrala je danas Zorana Đorđevića za novog ministra odbrane. Sa 165 glasova "za" i osam "protiv", on je na ovom mestu nasledio Bratislava Gašića koji je razrešen zbog seksističkih izjava. Ipak, izbor Đorđevića prošao je u senci svađe potpredsednika Vlade i prvog čoveka...

Nastavak na Večernje novosti...

IZABRAN MINISTAR ODBRANE: Vučić hvalio Ðorđevića, opozicija ga ispljuvala!

Izvor: Kurir, 03.Mar.2016, 17:22

Predsednik Vlade rekao da se ovim izborom garantuje stabilnost sistema odbrane...BEOGRAD - Zoran Ðorđević, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu odbrane, izabran je juče sa 165 glasova za naslednika Bratislava Gašića. On je nakon glasanja položio zakletvu...Prethodno se u Skupštini vodila...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.