Zeman ponovo da je prisajedinjenje Krima Rusiji gotova stvar

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2017, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman ponovo da je prisajedinjenje Krima Rusiji gotova stvar

Predsednik Češke Miloš Zeman ponovo je izjavio da je prisajedinjenje Krima Rusiji gotova stvar.

„Ponekad me kritikuju zato što ’legitimizujem aneksiju‘ Krima. Mogu da konstatujem da sam u svojim javnim nastupima uvek nazivao tu aneksiju protivzakonitom. U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope sam rekao samo ono što niko od državnika nije rekao, iako je istina — da je ujedinjenje Krima (sa Rusijom) ’fait accompli‘, tj. gotova stvar“, istakao je Zeman.

On je naglasio da taj čin „uopšte ne znači priznanje legitimnosti aneksije“.

Zeman se u sredu sastao sa predstavnicima regiona Plzenjskog kraja i novinarima. Pozdravljajući šefa države, šef regiona Jozef Bernard izjavio je da predstavnici regionalnih vlasti visoko cene spoljnopolitičku aktivnost predsednika, ali i da se mnogi ne slažu sa njegovim izjavama o Krimu u PS SE.

Prošle nedelje Zeman je na sednici PS SE izjavio da će pokušaji da se Krim vrati Ukrajini dovesti do rata. On je naglasio da je pridruživanje Krima Rusiji gotova stvar. Prema njegovom mišljenju, u slučaju dijaloga Kijeva i Moskve „može se razmišljati o kompenzaciji za Krim“ u novcu ili snabdevanju naftom ili gasom.

Komentarišući Zemanove reči, Kremlj je saopštio da ne može biti reči ni o kakvom „otkupu“ Krima od Ukrajine.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.