Završen seminar za nastavnike o novim tehnologijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2016, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen seminar za nastavnike o novim tehnologijama

Grupa nastavnika i profesora prirodnih, tehničkih i informatičkih nauka završila je juče u istraživačkoj stanici Petnica obuku kako da tradicionalnu učionicu i sistem učenja pretvore u radionicu za digitalnu fabrikaciju u kojoj je uz pomoć štampača za trodimenzionalno printanje moguće napraviti "praktično sve".

Kako se navodi u saopštenju nevladine organizacije "Fab inicijativa", koja je organizovala četvorodnevni edukativni seminar, nastavnici i profesori mogli su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da prate seriju predavanja i praktičnih vežbi o tome kako da naprave "fab lab" (fabrication laboratory).

Digitalna fabrikacija podrazumeva proizvodnju u kojoj kompjuter kontroliše mašinu kojom se radi, a krajnji rezultat je prevođenje digitalnog u fizički objekat.

Najbolji primer za to je štampanje najrazličitijih predmeta i proizvoda uz pomoć 3D štampača, koji se već koriste u obrazovne svrhe u velikom broju škola u razvijenim zemljama u svetu, navodi se u saopštenju.

Deo seminara bio je posvećen primeni LEGO robota i komponenata u nastavi, odnosno primeni LEGO education pristupa.

Jedan od osnivača "Fab inicijative" i predavač na seminaru Ivana Gađanski istakla je da nove tehnologije postaju sve značajnije u obrazovanju i da su upravo one jedan od najbitnijih preduslova za podizanje kvaliteta nastave u našoj zemlji.

"Ovim seminarom, ali i drugim edukativnim programima koje ćemo organizovati u narednom periodu, želimo da pomognemo nastavnicima i profesorima da modernizuju svoju nastavu i da nauče kako da formiraju mini fab labove u svojim školama i tako omoguće svojim đacima da naučna saznanja primene u praksi jer je to najefikasniji način učenja", objasnila je Gađanski.

Ona je dodala da je to najbolji način da se razvija inovativnost kod učenika, jer im nove tehnologije pružaju mogućnost da eksperimentišu, da testiraju svoje ideje, da zamišljaju, prave i konstruišu nove objekte i proizvode, i to već u toku svog formalnog obrazovanja, što je, kako je podvukla, od suštinskog značaja za razvijanje preduzetničkog načina razmišljanja koji nam toliko nedostaje.

Izvršni producent "Fab inicijative" Nevena Popović smatra da bi edukativni programi poput ovog što pre trebalo da se nađu na listi seminara za obavezno usavršavanje prosvetnih radnika, kao i da će ta organizacija ponuditi niz sličnih besplatnih programa kako bi pomogla u modernizaciji domaćeg obrazovanja.

"Već 14. i 15. maja organizovaćemo prvu regionalnu konferenciju o digitalnoj fabrikaciji i fab lab konceptu u Domu omladine u Beogradu i to će biti idealna prilika da se nastavnici i svi drugi posetioci upoznaju sa tim kako izgleda fab lab u praksi jer će na licu mesta biti postavljena jedna takva radionica opremljena 3D štampačem i svom pratećom opremom", kaže Popović.

Kako se navodi u saopštenju prvi fab lab u svetu oformljen je 2001. na Masačusets institutu za tehnologiju (MIT) u Sjedinjenim Američkim Državama, a danas u svetu postoji 565 fab labova u 40 zemalja.

Prvi edukativni fab lab u Srbiji formirala je krajem prošle godine "Fab inicijativa" u saradnji sa istraživačkom stanicom Petnica i Metropolitan univerzitetom, a uz finansijsku podršku ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.