Zaštitnik građana podneo amandmane na zakon o broju zaposlenih

Izvor: Blic, 28.Jul.2015, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana podneo amandmane na zakon o broju zaposlenih

Zaštitnik građana Saša Janković uputio je danas nadležnom odboru Skupštine Srbije amandmane na Predlog zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Cilj je da se zaštiti nezavisnost svih državnih organa koji po Ustavu i zakonu poslove zaštite prava građana i kontrole drugih organa i organizacija moraju da rade nezavisno, a ne samo onih koje je Vlada obuhvatila svojim predlogom, navodi se u saopštenju iz kabineta Zaštitnika građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Predlogom Vlade propisano je da Ustavni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, koji su nezavisni državni organi, sami utvrđuju maksimalan broj zaposlenih u svojim službama, broj sudija i tužilaca, dok bi u službama Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji za borbu protiv korupcije, po predlogu Vlade, maksimalan broj zaposlenih trebalo da utvrdi Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja skupštine.

Zaštitnik građana navodi da se predlogom Vlade krši ustavna i zakonska garancija prava građana da organi za zaštitu prava građana i kontrolu drugih organa i organizacija čija je nezavisnost garantovana Ustavom, odnosno organskim zakonom, svoj posao rade nezavisno od bilo kog organa vlasti.

Time se krši i Ustavom utvrđeno državno uređenje, kao i jedinstvo pravnog poretka.

Nezavisnost Zaštitnika građana kao državnog organa garantuje Ustav, a posebni organski zakoni propisuju nezavisnost dva poverenika, Državne revizorske institucije i Agencije za borbu protiv korupcije, dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana je amandmane, kao ovlašćeni predlagač, podneo u saglasnosti sa poverenikom Rodoljubom Šabićem, poverenicom Brankicom Janković, predsednikom Državne revizorske institucije Radoslavom Sretenovićem i direktorkom Agencije za borbu protiv korupcije Tatjanom Babić, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.