Vulin persona non grata u Hrvatskoj, treća u poslednje tri decenije

Izvor: BKTV News, 23.Apr.2018, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin persona non grata u Hrvatskoj, treća u poslednje tri decenije

Hrvatska je nepoželjnim osobama u poslednjih 27 godina proglasila još i Karla Bilta i Vojislava Šešelja.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je treći stranac u poslednjih 27 godina kojeg je Hrvatska proglasila personom non grata, a koji nije bio akreditovani diplomata u Hrvatskoj.

Hrvatska je nepoželjnim osobama u tih 27 godina proglasila još i Karla Bilta i Vojislava Šešelja.

Prva osoba koja nije bila akreditovani diplomata u Hrvatskoj, a vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su je proglasile nepoželjnom osobom bio je švedski političar Karl Bilt, piše Jutarnji list.

Država personom non grata može proglasiti diplomate drugih država, strane političare, ali i strance najrazličitijih profesija za koje trenutna vlada i režimi na vlasti ocene da su iz nekih razloga povredili ugled države ili su opasni i štetni za nju ili njen režim.

Vulina su, kako je podsetio hrvatski list, nepoželjnim hrvatske vlasti proglasile nakon izjave da o njegovom dolasku u Hrvatsku na komemoraciju žrtvama Jasenovca može odlučivati samo Vrhovni komandant vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri, odnosno zbog iskazanog nepoštovanja hrvatskih institucija i zakona.

Bilt je, u trenutku kada je proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj, bio na visokoj međunarodnoj poziciji - mirovnog posrednika EU za područje bivše Jugoslavije.

Tu, najoštriju diplomatsku meru službenog Zagreba isprovocirao je Biltov komentar posle Oluje, da je hrvatski predsednik Franjo Tuđman odgovoran za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Oluji na jednak način na koji je šef tzv. SAO Krajine Mile Martić odgovoran za ratne zločine počinjene nad Hrvatima.

Nešto više od dvadeset godina kasnije, u martu 2016., Vlada Tihomira Oreškovića personom non grata proglasila je lidera SRS Vojislava Šešelja.

Povod je bila Šešeljeva izjava objavljena neposredno nakon prvostepene presude Haškog suda kojom je bio oslobođen odgovornosti za ratne zločine.

"Draga moja Kolinda, spremi se, spremi, uskoro ti dolazim u službenu posetu", objavio je tada Šešelj na društvenim mrežama, naveo je Jutarnji list.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da jako žali što je Hrvatska uskratila mogućnost ministru odbrane Aleksandru Vulinu da poseti tu zemlju, jer to, kaže, nisu evropske vrednosti, te poručila da Srbija ostaje otvorena za komunikaciju za Hrvatskom jer nam je u interesu stabilan region.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Samo Vulinu, Šešelju i Biltu zabranjeno u Hrvatsku

Izvor: Mondo, 23.Apr.2018

Aleksandar Vulin je treći političar kojeg je Hrvatska proglasila personom non grata u poslednjih 27 godina. Tuđman o Karlu Biltu: "Ne želim da više vidim u Hrvatskoj!"...Foto: MONDO/Stefan Stojanović/kolaž..Odluka hrvatskih vlasti da ne dozvole srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu da uđe...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.