Vučkovićeva o tome kako Lutovac vidi vladavinu prava; Izvršni odbor DS sutra o raspuštanju Statutarne komisije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2020, 19:18

Vučkovićeva o tome kako Lutovac vidi vladavinu prava; Izvršni odbor DS sutra o raspuštanju Statutarne komisije

Kako da verujem predsedniku DS Zoranu Lutovcu da je posvećen vladavini prava ili podeli vlasti u državi, kada to ne ume da poštuje ni u sopstvenoj stranci, zapitala je poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković povodom odluke Lutovca za pokretanje disciplinskog postupka protiv sedam članova Statutarne komisije, jer je nezadovoljan njenim odlukama.

U tekstu koji je objavljen u Novom Magazinu, Vučković kaže da taj primer Lutovca izgleda kao kada bi predsednik jedne države, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nezadovoljan odlukama Ustavnog suda, a pod činjenicom da ne može da raspusti Ustavni sud, jer ga bira Skupština, lišio sudije državljanstva - koji je jedan od uslova za sudijsku funkciju.

“Priznaćete ipak da je teško zamisliti ovakvo kršenje vladavine prava, Ustava, nezavisnosti sudstva, pa čak i u državi kakva je Srbija. . . Međutim, na ovakvu ideju došao je, ni manje ni više, nego predsednik DS, Zoran Lutovac”, navela je Vučković u tekstu.

Kaže da je Lutovac nezadovoljan odlukama Statutarne komisije, stranačkog organa koga je izabrala Skupština, a koju čine pravnici, članovi DS, čiji je zadatak da čuvaju Statut i sprečavaju samovoljno ponašanje drugih organa stranke, uključujući i predsednika.

Vučković ističe da je Statutarna komisija u više navrata zaustavila odluke Izvršnog odbora, zaustavivši, podseća, raspuštanje Demokratske omladine.

“Pošto ne može da sačeka narednu Skupštinu stranke, Lutovac sastavlja Predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv članova i članica Statutarne komisije, optužujući ih za “mešetarenje”, za “umišljaj” u donošenju zajedničkih odluka i da se radi “o dobro organizovanoj grupi””, navela je Vučković.

Predložio je da objedinjeni postupak protiv svih sedam članova vodi Izvršni odbor, njegova, kako kaže Vučković, "udarna pesnica".

“I tako će, ako se to ne spreči, u subotu 30. maja, Izvršni odbor doneti odluku da se iz članstva stranke briše sedam članova Statutarne komisije”, ukazuje Vučković.

Time će, s obzirom da su ostali bez “državljanstva” prestati i njihov status člana Statutarne komisije, a time nestaje i sama komisija od ukupno devet članova, dodaje ona.

“Za DS, Statut je ono što je za državu Ustav, a Statutarna komisija ono što je Ustavni sud”, podvukla je Vučković.

Zapitala se kako da veruje Lutovcu da je posvećen vladavini prava ili podeli vlasti u državi, kada to ne ume da poštuje ni u sopstvenoj stranci.

Izvršni odbor DS sutra o raspuštanju Statutarne komisije

Izvršni odbor Demokratske stranke sutra popodne će odlučivati o raspuštanju Statutarne komisije i suspenziji sedam članova tog tela, objavio je portal Nova, pozivajući se na izvore u stranci.

Prema nezvaničnim informacijama iz DS, o sudbini članova Statutarne komisije odlučivaće se nakon što oni iznesu svoju odbranu na sastanku.

Članovi Staturane komisije protiv kojih je pokrenut postupak važe za deo DS-a koji je nezadovoljan Lutovčevim odlukama i vođenjem stranke.

Milan Radulović, predsednik Opštinskog odbora Pantelej, i Jelena Barton, članica Opštinskog odbora Palilula u Nišu, odlučili su da na predstojećim lokalnim izborima izađu na listi Pokreta Slobodnih građana.

Odlukom vrha stranke njihovi odbori su ranije raspušteni, ali je tu odluku poništila Statutarna komisija.

Komisija je ranije poništila i odluke rukovodstva stranke o raspuštanju Demokratske omladine i Beogradskog odbora DS-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izvršni odbor DS sutra o raspuštanju Statutarne komisije

Izvor: Blic, 29.Maj.2020

Izvršni odbor Demokratske stranke sutra popodne će odlučivati o raspuštanju Statutarne komisije i suspenziji sedam članova tog tela, objavio je portal Nova, pozivajući se na izvore u stranci.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.