Vučić u Beogradu sa fon der Lajen: Glavna tema razgovora situacija na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2021, 06:14

Vučić u Beogradu sa fon der Lajen: Glavna tema razgovora situacija na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom instagram profilu da je dočekao u Beogradu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

"Dobro došli u Srbiju, Ursula fon der Lajen", napisao je predsednik Srbije.

Vučić je predsednici Evropske komisije poklonio buket cveća, a dočekala je i počasna garda.

Predsednik Srbije je nakon dočeka, ugostio večeras predsednicu Evropske komisije u vili "Mir".

Teme razgovora trebalo bi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budu i situacija na Kosovu i Metohiji, evropske integracije Srbije, prenosi RTS. Izjave za medije večeras nisu predviđene.

Sutra će Lajen zajedno sa predsednikom Vučićem učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10.

Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanju ugovora za rehabilitaciju deonice na Autoputu mira (Niš -Priština) koji se radi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Predsednica Evropske komisije će tokom posete izraziti svoju posvećenost regionu i njegovoj evropskoj budućnosti. Sa liderima će razgovarati o političkoj i regionalnoj situaciji, najavljeno je u Komisiji.

Bilbordi dobrodošlice u Beogradu

Sa bilborda u prestonici se predsednici EK, koja je poreklom iz Nemačke, želi srdačna dobrodošlica na nemačkom jeziku "Herzlich Willkommen", uz zastave Srbije i Evropske unije.

Na sličan način nedavno je dočekana i nemačka kancelarka Angela Merkel, čija je dugogodišnja saradnica bila upravo fon del Lajen, koja je pre odlaska u Brisel obavljala dužnost ministarke odbrane Nemačke.

Na pitanje da li će Fon der Lajen u Beogradu, Prištini, ali eventualno i u Tirani razgovarati o rešavanju trenutne krize na KiM, u EK naglašavaju da je pozicija EU "jasna" kada se traži "deeskalacija i nastavak dijaloga".

U Briselu dodaju da ovu posetu vide i kao pripremu za predstojeći samit EU Zapadni Balkana koji bi 6. oktobra trebalo da bude održan u Sloveniji.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu počela je juče posetom Tirani i Skoplju, a nakon Beograda obilazak regiona završava sutra u Bosni i Hercegovini gde će zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućim Savetom ministara BiH Zoranom Tegeltijom prisustvovati svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH, a sastaće se i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Zabrinuta zbog krize na severu KiM

Priština i Beograd treba da razviju konstruktivan dijalog i spuste tenzije na severu Kosova rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon razgovora sa premijerom samoproglašene republike Kosovo Aljbinom Kurtijem.

"Izuzetno sam zabrinuta trenutnom krizom. Jako je važno da situacija deeskalira i da se vratimo pregovaračkom stolu kako bismo došli do održivog rešenja", poručila je ona.

Za pojačanje tenzija na severu Kosova Aljbin Kurti optužuje Srbiju, koja je, kako je istakao, okupila snage na granici sa Kosovom. Kako je rekao predsednici Evropske komisije, Priština je pokazala spremnost za smirivanje situacije prihvatanjem predloga KFOR-a, a te predloge je po njegovim rečima Srbija odbila.

Tokom dana, predsednica Evropske komisije sastala se i sa Vjosom Osmani, a kako je istakla, ostaće u kontaktu sa zvaničnicima Prištine jer želi da vidi napredak na Kosovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.