Vučić stigao na sastanak sa Mogerini, dok je prištinska delegacija bez koncenzusa po pitanju dijaloga

Izvor: BKTV News, 18.Jul.2018, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić stigao na sastanak sa Mogerini, dok je prištinska delegacija bez koncenzusa po pitanju dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, gde će najpre sastati sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini. 

Nakon odvojenih sastanaka sa delegacijama Beograda i Prištine Mogerini će učestvovati na zajedničkom trilateralnom sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Iz EU je najavljeno da će tokom današnje runde razgovora na visokom političkom nivou biti razmatran napredak >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u radu na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da će se planirati naredni koraci kako bi se taj rad intenzivirao.

U delegaciji Beograda pored predsednika Srbije nalazi se i šef Kancelarije za KiM Marko Đurić, dok je delegacija Prištine došla u ”punom sastavu”, pored kosovskog predsednika Hašima Tačija tu su i premijer Ramuš Haradinaj i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

Portparolka šefice EU diplomatije Maja Kocijančić najavila je mogućnost da se posle trilateralnog sastanka Vučića, Tačija i Mogerini rad nastavi "u različitim formatima", uključujući i prisustvo direkorke za Zapadni Balkna u Evropskoj službi za spoljne poslove Angeline Ajnhorst.

Mogerini s delegacijom Prištine uoči nove runde dijaloga

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost na svom je Tviter nalogu objavila da se sastala s kosovskom delegacijom uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Mogerini se sa kosovskom delegacijom sastala uoči nastavka dijaloga sa Beogradom u kojem posreduje EU, ali i radi razgovora o izgledima Kosova za viznu liberalizaciju i napredak na evropskom putu, navela je Kocijančič na svom nalogu na Tviteru.

Predstavnici Prištine u Briselu bez platforme i konsenzusa

Povodom današnjeg sastanka u Briselu, prištinski mediji navode da je delegacija Prištine tamo otišla bez platforme i konsenzusa.

Prištinski portal Koha.net piše da su Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Bedžet Pacoli, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj u Brisel optutovali bez platforme i bez unutrašnjeg konsenzusa po pitanju tog dijaloga.

FOTO: Print screen Youtube

Niko od lidera privremenih kosovskih institucija uoči puta u Brisel nije govorio o dnevnom redu sastanka, a iz Tačijevog kabineta i dalje tvrde da će glavna tema biti, kako kažu, "uzajmno priznanje između dveju država".

Govorili su takođe o "crvenim linijama" na koje, kako su naveli, neće pristati da razgovaraju sa Beogradom.

"Kosovo je već objavilo da će glavna tema biti uzajamno priznanje između dve države. Naravno, nikad neće biti govora o nezavisnosti Kosova, suverenitetu i teritorijalnom integritetu ", rečeno je i iz kabineta kosovskog premijera Haradinaja.

Istovremeno, najuticajniji opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) ne odustaje od namere da obori Haradinajevu vladu, što ta stranka zagovara već duže vreme jer smatra da je, osim toga što Tači nema legitimitet da vodi dijalog i Haradinajeva pozicija poljuljana, nakon što su iz nje izašli predstavnici Srpske liste.

Prištinski portal Bota sot piše danas da je DSK već preduzeo nekoliko koraka za rušenje Haradinajeve vlade, sarađuju, kažu, sa ostatkom opozicije i očekuju da će se to dooditi već na leto ili na jesen.

Strategiju rušenja Haradinajeve vlade za sada ne podržava opozicioni pokret Samoopredeljenje, dok vladajuća DPK ne veruje u tu mogućnost i tvrdi da to može da uradi samo Haradinaj.

Rušenje Haradinajeve vlade

Šef poslaničke grupe DSK, Avdulah Hoti, ističe da sa parlamentarnom grupom LDK pripremaju akcionu strategiju svoje grupe za nedeljama i mesecima koji su pred nama, kako bi se srušila sadašnja Vlada koja vodi sadašnji premijer Ramush Haradinaj.

Hoti je ranije najavio da ta parlamentarna grupa sa drugim oopzicionim strankama već radi i radiće narednih sedmica i meseci na izradi strategije za rušenje Haradinajeve vlade, te najavljuje da će i njihovo ponašanje na sednicaka biti veoma jasno i odlučno.

"Volja postoji i podrška građanima nikada nije bila veća ", napisao je Hoti na svom Fesbuk nalogu.

Za Bota sot to je potvrdila i poslanik ove stranke Naser Rugova, koji smatra da aktuelna vlada nema legitimitet i da "zemlja ulazi u institucionalnu krizu", koju mogu da reše samo parlamentarni izbori.

Konkretne korake za rušenje Haradinaja, kaže Rugova, preduzeće na jesen.

"DSK je tek počela da preduzima konkretne korake u tom pogledu, znajući da ova vlada nema većinu, što su pokazale i nedavne sednice parlamenta, kao najveća parlamentarna grupa u Skupštini i sa našim iskustvom mi smo dokazali da ova vlada nema legitimitet. Zemlja ulazi u institucionalnu krizu, a kada se tome doda još nedostatak političkog konsenzusa o važnim temama, jasno je da nijedna takva odluka ne može da prođe bez opozicije. Zato je jedino rešenje raspisivanje novih parlamentarnih izbora", rekao je posla DSK Naser Rugova.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.