Vučić odlikovao predsednika Gane, usledili sastanci sa stranim zvaničnicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2021, 02:37

Vučić odlikovao predsednika Gane, usledili sastanci sa stranim zvaničnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je danas predsednika Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adou Ordenom Republike Srbije na lenti.

Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.

Vučić sa predsednikom Generalne skupštine UN

Predsednik Srbije sastao se danas sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom, sa kojim je razmenio mišljenja o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prioritetima u radu ove organizacije u narednom periodu.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija smatra Ujedinjene nacije najznačajnijom međunarodnom organizacijom od posebne važnosti za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i dodao da u tom smislu ostajemo posvećeni prioritetnim oblastima delovanja UN i nastavku dalje saradnje, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Vučić je posebno istakao da Srbija smatra važnim teme koje je Abdula Šahid označio kao prioritetne tokom 2021. godine i dodao da je Srbija saglasna sa ocenom da je neophodno jačanje multilateralizma i uloge Ujedinjenih nacija, imajući u vidu da situaciju u svetu karakterišu kompleksni izazovi i međusobno povezane krize, čije je rešavanje moguće samo nalaženjem zajedničkih odgovora.

U tom kontekstu, predsednik je posebno istakao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Šahid je zahvalio predsedniku Vučiću na doprinosu koji je Srbija dala u borbi protiv KOVID-19, naročito kroz donacije vakcina ugroženim zemljama, dodaje se u saopštenju.

Vučić je Akufo-Adou orden uručio na svečanoj ceremoniji u Palati Srbija posle "tet-a-tet" razgovora i sastanka delegacija dve zemlje.

Predsednik Gane je u nedelju stigao u dvodnevnu posetu Srbiji, a učestvuje i na Samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Inače, Gana je 2019.godine, kao 16. zemlja članica UN, povukla priznanje Kosova uz obrazloženje je da je odluka o priznanju kosovske nezavisnosti 2012.godine bila "preuranjena".

Sa Al-Saudom o jačanju dijaloga i ekonomske saradnje

Predsednik se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Saudijske Arabije, Njegovim kraljevskim visočanstvom princom Fejsalom bin Farhan al-Saudom.

Vučić je zahvalio ministru al-Saudu što je svojim prisustvom uveličao skup posvećen 60. godišnjici Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, čije principe Srbija i Saudijska Arabija, kako je rečeno na sastanku, poštuju i slede.

Razgovor je bio posvećen jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje. U tom kontekstu, predsednik Vučić i ministar al-Saud su konstatovali da bi sledeći korak ka sveobuhvatnom jačanju saradnje trebalo da bude usmeren na razmenu poseta zvaničnika dveju zemalja.

Sagovornici su se saglasili da ima prostora za unapređenje ekonomskih veza Srbije i Saudijske Arabije, budući da su po obimu i kvalitetu daleko ispod mogućnosti.

Zato su razgovarali i o konkretnim predlozima za saradnju, a predsednik Vučić je uputio poziv poslovnim ljudima i investitorima iz Saudijske Arabije da ulažu u Srbiji i da razvijaju zajedničke projekte sa našim privrednicima.

Ministar al-Saud je rekao da je poslovna zajednica ključni činilac u izgradnji mostova između zemalja, izrazivši interesovanje saudijske strane za jačanje saradnje pre svega u domenu poljoprivrede i turizma.

Susret sa premijerom Alžira

Vučić se sastao i sa predsednikom Vlade Narodne Demokratske Republike Alžir, Ajmenom Benabderahmanom, kojem je zahvalio na učešću na skupu posvećenom 60. godišnjici Pokreta nesvrstanih zemalja, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Vučić i Benabderahman razgovarali su o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvijanju bilateralnih odnosa.

Predsednik Vučić je istakao da će poseta premijera Benabderahmana biti zamajac za dalje unapređenje srpsko-alžirske saradnje, koja je ispod postojećih mogućnosti.

Istovremeno, oni su identifikovali su oblasti poljoprivrede i turizma kao najspremnije da doprinesu jačim vezama.

Predsednik Vučić je posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova i uputio srdačne pozdrave predsedniku Tebunu.

Premijer Benabderahman je rekao da je srećan što je u Beogradu, jer njegova zemlja mnogo duguje nekadašnjoj SFRJ i zato neguje prijateljstvo, koje potiče iz tog doba.

Kako se navodi, sa predsednikom Vučićem se saglasio da principi nesvrstanosti dobijaju na značaju u današnjem svetu sa mnogo različitih izazova.

Vučić sa ministrom Bangladeša o bilateralnoj saradnji

Predsednik se sastao sa ministrom inostranih poslova Bangladeš Abdulom Momenom, učesnikom današnjeg skupa posvećenog jubileju Pokreta nesvrstanih zemalja, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji dve zemlje.

Vučić je Momenu rekao da tekovine Pokreta predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj saradnje, koja je danas, na globalnom planu, potrebnija nego ikada pre, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Sagovornici su se saglasili da unapređenje bilateralne ekonomske saradnje predstavlja jedan od prioriteta u narednom periodu, s obzirom na dobre ekonomske rezultate koje obe zemlje ostvaruju.

Ministar Momen je Bangladeš opisao kao zemlju mogućnosti, sa brojnom radnom snagom, koja svojim radom doprinosi ekonomskom rastu različitih zemalja.

Zato je rekao da je spreman da doprinosi novim putevima saradnje, predloživši što skorije susrete poslovnih ljudi Srbije i Bangladeša, dodaje se u saopštenju.

Predložena je saradnja u tekstilnoj i farmaceutskoj industriji, kao i u oblasti informacionih tehnologija.

Vučić sa zvaničnicom Indije: Visok stepen podrške

Predsednik Srbije razgovarao je sa državnom ministarkom za spoljne poslove Indije, Minakši Leki, kojoj je zahvalio zbog principijelnog stava Indije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i podrške Srbiji u međunarodnim organizacijama.

Vučić je državnoj ministarki izrazio posebnu zahvalnost za učešće na skupu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih, ne samo zato što je Indija jedan od osnivača Pokreta, već i zbog toga što odnose dveju zemalja karakteriše međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić je posebno naglasio da Srbija nastavlja da se zalaže za produbljivanje odnosa i intenziviranje političkog dijaloga sa prijateljskom Indijom.

Sagovornici su razgovarali o razvoju saradnje u oblastima od obostranog interesa, sa posebnim akcentom na unapređenje ekonomskih veza kroz povećanje trgovinske razmene i prilive novih investicija.

Vučić je zamolio državnu ministarku Leki da prenese srdačne pozdrave premijeru Modiju, izrazivši nadu da će u najskorije vreme doći do posete na najvišem nivou.

Vučić sa ministrom odbrane Angole

Predsednik Srbije primio je i ministra odbrane Republike Angole Žoaoa Ernesta doš Santoša, s kojim se podsetio svoje posete Angoli 2013. godine i tradicionalnog prijateljstva koje dve zemlje povezuje još iz vremena nekadašnje Jugoslavije i članstva u Pokretu nesvrstanih.

Vučić je zamolio ministra Doš Santoša da rukovodstvu Angole prenese zahvalnost za razumevanje za stavove Srbije kad je reč o Kosovu i Metohiji i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, jer to svedoči i o poštovanju međunarodnog prava, saopštila je pres služba predsednika.

On se založio i za veću saradnju dveju zemalja u međunarodnim organizacijama.

Vučić i ministar Doš Santoš su razmotrili mogućnosti za snažnije veze u oblasti bezbednosti i odbrane, identifikujući strateške ciljeve saradnje u toj oblasti.

Vučić i državna ministarka Leki su, između ostalog, razgovarali o budućnosti Pokreta nesvrstanih zemalja i njegovoj ulozi u današnjem svetskom poretku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa predsednikom Gane Akufo-Adoom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbije...Vučić je ispred Palate Srbja, uz najaviše državne i vojne počasti, dočekao Akufo-Adou, koji učestvuje i na Samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.