Vučić i Brnabić u Davosu, susreti s Ramom, Đentilonijem, Larkinovom...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2018, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Brnabić u Davosu, susreti s Ramom, Đentilonijem, Larkinovom...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas popodne u Davos, gde se pridružio najznačajnijim evropskim i svetskim liderima i biznismenima na Svetskom ekonomskom forumu. Vučić se već neformalno susreo sa nizom zvaničnika, uključujući albanskog i italijanskog premijera, Edija Ramu i Paola Đentilonija, španskog kralja Felipea, švajcarskim ministrom privrede i inovacija, te drugim zvaničnicima.

Sa Ramom, inače, ima zakazan bilateralni sastanak sutra, u četvrtak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On će, kako je ranije najavljeno, tokom trodnevnog boravka u Davosu, imati odvojene susrete sa Evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, predsednikom Poljske Andrejem Dudom, a predviđeni su i susreti sa drugim zvaničnicima i privrednicima, među kojima je i izvršni direktor kompanije Ariston Termo Paolo Merloni.

Predsednik Vučić u Davosu prisustvuje skupovima na kojima će govoriti nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, kao i predsednik SAD Donald Tramp.

Rama: Albanija i Srbija zajedno u EU, uz pretpostavku da Srbija prizna Kosovo

Rama je izrazio želju da Albanija na putu ka EU sustigne Srbiju, kako bi zajedno ušle u Uniju, ali istovremeno poručuje da je to moguće samo uz pretpostavku da Srbija prizna Kosovo.

Na pitanje Prve televizije da li očekuje da će Srbija i Albanija zajedno ući u EU, ili procenjuje da će Srbija pre Albanije postati članica, Rama je kazao da se radi o procesu zasnovanom na zaslugama.

„"Kada govorimo o Srbiji, ona ima prednost jer već pregovara sa EU, a mi iščekujemo da ove godine započnemo pristupne pregovore. Želeli bi da u tim pregovorima ostvarimo brzi napredak. Zašto ne bi moglo da se desi da budemo u istoj poziciji u vremenu pred nama i zajedno uđemo u EU. Uz pretpostavku da Srbija prizna Kosovo", objasnio je albanski premijer za Prvu televiziju.

Kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu, Rama ističe da se radi o ireverzibilnom procesu i da ideja i sud kao takav nisu ni u kakvoj opasnosti.

"Smatram da je važno da postoji svest o tome šta je najbolje i šta može biti poboljšano, te ako postoji debata o tome to je dobro", naglasio je on.

Na forumu svetskih ekonomskih lidera, predsednik Srbije obratiće se skupu na temu "Evropa u svetu" iz ugla regiona Zapadnog Balkana i sa liderima regiona učestvovati na sesiji o ubrzanom procesu dugoročnog razvoja Zapadnog Balkana, najavila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Između ostalih, sastaće se i sa izvršnim direktorom kompanije "Ariston termo" Paolo Merloni, dodaje se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju sa medijima.

Srpski predsednik prisustovaće i diskusiji na temu "Novi lideri za Evropu".

U delegaciji Srbije sa predsednikom Vučićem je i premijerka Ana Brnabić, koja prvi put u tom svojstvu boravi na Forumu.

Predsednik Vučić je i prošle godine, kao i ranije, boravio na Forumu, gde je imao priliku da promoviše politiku Srbije i razgovara o potencijalnim investicijama u našu zemlju.

Brnabić: Srbija prvi put ide "u korak" sa Evropom i najnaprednijim zemljama EU

Brnabić je ocenila, na osnovu izlaganja visokih zvanica, da Srbija prvi put ide "u korak" sa Evropom i najnaprednijim zemljama EU, kad je reč o prioritetima.

Ukazala je da je nemačka kancelarka Angela Merkel najveći deo svog obraćanja posvetila značaju digitalizacije, kako za Nemačku, tako i Evropu.

"Bilo je zadovoljstvo da čujemo njihove planove i tako potvrdimo da je ono što su prioriteti Srbije u stvari i prioriteti Nemačke i cele Evrope. Srbija po prvi put ide u korak sa Evropom i najnaprednijim zemljama EU", objasnila je novinarima.

Rekla je da joj je posebno bilo zadovoljstvo da čuje pohvale na račun Vučića, ukazujući da je italijanski premijer rekao da mu je drago da među učesnicima vidi i svog prijatelja Vučića, te posebno naglasio značaj Srbije u konstruktivnom rešavanju migrantske krize.

"Odlično je videti da su u prvim obraćanjima prepoznali značaj Srbije u konstruktivnom rešavanju migrantske krize, kao i da smo u obraćanju Merkelove videli da smo na pravom putu sa digitalizacijom. To je nova paradigma ekonomskog razvoja", istakla je Brnabić.

Navela je da srpska delegacija ima puno bilateralnih političkih i privrednih sastanaka.

Prenela je da je zajedno sa predsednikom Vučićem danas u Kongresnoj dvorani saslušala govore nemačke kancelarke Merkel, italijanskog premijera Đentilonija, kao i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Najavila je da će imati zajednički sastanak sa Martinom Larkenom iz Svetskog ekonomskog foruma, a da će sutra predsednik imati više političkih sastanaka, a ona sa privrednicima i kompanijama koje su investirale ili žele da ulažu u Srbiju.

"To je za mene posebno važno jer je i predsednik, kao moj prethodnik, upravo u Davosu razgovarao sa nekim investitorima koji su dve ili tri godine kasnije došli da ulažu u Srbiju kao što je Krombert-Šubert. To je velika šansa za nas da predstavimo Srbiju, da dođu investitori i da, nakon Davosa, preko ostvarenih kontakata, dovedemo ulagače u Srbiju", kazala je Brnabić.

Larkin:Veoma je važno što je Srbija u Davosu

Šefica za regionalne strategije Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin istakla je danas u razgovoru sa Vučićem i premijerkom Brnabić da je veoma važno što je Srbija u Davosu.

"Čast nam je što su oni ovde. Nadamo se zanimljivom razgovoru o budućnosti Zapadnog Balkana, uključujući mogućnosti za veće investicije, digitalnu agendu, ulogu Zapadnog Balkana u Evropi", rekla je Larkin novinarima posle razgovora sa šefom srpske države i premijerkom Brnabić.

Prema njenim rečima, ovo je važna godina za Evropu i zato je veoma važno "što je Srbija tu u Davosu" i što je predstavljena na najvišem nivou, predsedničkom i premijerskom.

Ona je potvrdila posetu Beogradu u martu, s ciljem da se postigne sporazum o još tešnjoj saradnji sa Srbijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.