Vučić: Verujem da ćemo imati podršku Slovenije ako se dogovorimo sa Prištinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2019, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Verujem da ćemo imati podršku Slovenije ako se dogovorimo sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje dve zemlje na političkom i ekonomskom planu, o rešavanu pitanja Kosova i Metohije i zahvalio mu na podršci evropskom putu Srbije.

Predsednik Srbije rekao da je na tom putu ključan odnos Beograda i Prištine i da je i o tome razgovarao sa Pahorom - o pronalaženju rešenja koje bi garantovalo sigurnost, budućnost i mir ako dođemo do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << takve pozicije.

Vučić je rekao da smo danas vrlo daleko od toga zbog anticivilizacijskih taksi Prištine na srpsku robu.

"Ako Beograd i Priština budu došli do dogovora nadam se da ćemo imati podršku Slovenije. Želimo da glas Slovenije bude još snažniji u Briselu, u EU.

"Cenimo poziciju Slovenije u regionalnim pitanjima i njemu sam lično zahvalan za proces Brdo Brioni, jer takva inicijativa doprinosi stabilizaciji prilika u ovom regionu", rekao je Vučić.

Kaže da će predstojeći sastanak u okviru tog procesa biti održan u Tirani 8. i 9. maja, što će biti značajno za ceo region.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Slovenije Pahorom, istakao da je ovo treća poseta Srbiji njegovog gosta.

"Predsednik Pahor bio je prvi put u zvaničnoj poseti Beogradu 2009. godine, a zatim još jednom 2014. Za tih deset godina, od prve posete, ono što je važno ito govori o dobroj dinamici razvoja i unapređenju odnosa Srbije i Slovenije, došli smo sa 571 miliona evra trgovinske razmene na 1,3 miliajrdu evra. To pokazuje da su naši odonosi bolji", naglasio je on.

Vučić je podvukao da Srbija Sloveniju doživljava kao iskrenog prijatelja.

Prema njegovim rečima dve zemlje grade odnose međusobnog uvažavanja i prijateljstva, te je izrazio uverenje da odnosi mogu biti još bolji i unapređeni ovom posetom Pahora.

"Kada to kažem pre svega mislim na ekonomsku saradnju i prezadovoljan sam brojem privrednika koji su doputovali sa predsednikom Pahorom. Kada je prvi put došao u posetu Beogradu u delegaciji je bilo svega 50-tak privrednika, a danas ih je više od 500 na ekonomskom forumu", objasnio je Vučić dodajući da to pokazuje koliko je sve značajniji broj slovenačkih investicija u Srbiji i srpskih u Sloveniji.

Preneo je da je sa Pahorom razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje kako na političkom, tako i ekonomskom nivou.

Učinićemo sve da Srbi u Sloveniji sačuvaju identitet

Slovenija će učiniti sve kako bi Srbi u toj zemlji sačuvali identitet, izjavio je danas predsednik Slovenije Borut Pahor, prilikom posete Beogradu.

"Što se tiče državljana Slovenije koji su srpske nacionalnosti, Slovenija će učiniti sve što je u njenoj mogući kako bi ti naši državljani imali mogućnost da očuvaju svoj identitet", rekao je Pahor, odgovarajući na pitanje o tom problemu na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naglasio da je Slovenija "dovoljno velika otadžbina za sve".

"Cenimo posebno ulogu Slovenije i predsednika Pahora u regionalnim pitanjima, na angažovanju u inicijativi Brdo-Brioni, jer smatramo da takva incijativa doprinosi stabilizaciji prilika. Predstojeći susret u Tirani biće sigurno od velikog značaja za ceo region", kazao je Vučić zahvalivši se posebno na ličnom angažovanju slovenačkog kolege u okviru tog procesa.

" Sve što možemo mi da uradimo o jačanju ekonomskih i trgovinskih veza, kulturnih, ali i u oblasti obrazovanja i svih drugih sfera je Srbija spremna da učini u potpunosti. Hvala na podstreku koji pružate na našem evropskom putu i stablizaciji prilika u regionu", kazao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će Pahor i on moći dodatno da motivišu svoje građane da rade zajedno i bore se za bolju budućnost dve zemlje.

Pahor:Podrška EU putu i dijalogu Beograda i Prištine

Slovenija podržava ambicije Srbije da postane članica EU i podržava dijalog Beograda i Prištine, jer on nema alternativu, poručio je Pahor.

Pahor je, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, podsetio da je pre 10 godina, kada je o Srbiji govorio u Evropskom savetu, rekao da nakon što je Hrvatska ušla u Uniju i Srbija mora što pre da postane njena članica.

To, istakao je, zavisi od pregovora sa EK, ali Srbija ima podršku Slovenije na tom putu.

U tom smislu, rekao je da mu je bilo važno da još jednom čuje od Vučića njegov ličan stav i stav srpske države u angažovanju u rešavanju otvorenih pitanja u pregovorima sa EK, kako bi proces bio što brži.

"To se tiče odnosa u regionu, u prvom redu se odnosi na dijalog Beograda i Prištine. Kao tvoj i prijatelj tvoje države, podržavam taj dijalog i ne vidim nikakvu alternativu dijalogu. Ne znam kako i kada će to da završi, to zavisi od bilateralnih razgovora i pregovora dve strane, ali ono što može Slovenija, kao prijatelj sa svim narodima i državama u regionu, da pomogne, ja sam ponudio iskrenu podršku", rekao je Pahor, obraćajući se Vučiću.

Dodao je da će o tome biti reči na sastanku procesa Brdo - Brioni, 7. i 8. maja u Tirani.

U Palati Srbija su prethodno održani razgovori delegacija Srbije i Slovenije, koje su predvodili predsednici Vučić i Pahor, kao i razgovor predsednika dve zemlje u "četiri oka".

Posle izjava će uslediti i Poslovni forum Srbija - Slovenija.

Slovenački predsednik će se danas obratiti i na Posebnoj sednici Skupštine Srbije i sastati sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.