Vučić: Haradinaj izabrao privatnog Srbina za svog ministra; Loazo: Priština da ukine takse

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2019, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Haradinaj izabrao privatnog Srbina za svog ministra; Loazo: Priština da ukine takse

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa francuskom ministarkom za evropske poslove Emili Loazo. Predsednik je kazao da je sagovornici preneo koliko je za nas teška situacija po pitanju Kosova i Metohije, u kojoj neko uvodi takse od 100 odsto, u kojoj neko ne ispunjava Briselski sporazum, ne formira Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Priština uvođenjem taksi na srpsku robu odmrzla takozvani zamrznuti konflikt, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojeg se plaši svega što može da se dogodi u budućnosti.

Poručio je takođe da je Ramuš Haradinaj danas izabrao „privatne Srbe" za svoje ministre, povodom imenovanja novog ministra poljoprivrede, umesto Nenada Rikala.

Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno, nije preduzimala nikakve recipročne mere, ali je istakao i da se ne radi samo o pitanju našeg strpljenja.

„Nemoguće je svakog dana trpeti svemoguće uvrede, kao što je i poslednja, kada Ramuš Haradinaj bira privatne Srbe za svoje ministre koje niko nije izabrao, da bi pokazao da je on svemoćan. Srbija to neće da prihvati, čuvaće svoje dostojanstvo i narod, a trudićemo se da čuvamo mir i stabnilnost po svaku cenu, ali nećemo dozvoliti da neko ponižava naš narod i ne daj bože da ih napadne", poručio je Vučić.

Zahvalio se gošći na zahtevu Francuske da se te takse ukinu.

„Očigledno da Priština ima druge pomagače, kojima je normalno da prekinete dotok robe. To za nas nije normalno, reč je o anticivilizacijskim merama", kazao je on dodajući da veruje da, kada se ukinu takse, može da se nastavi dijalog.

Prema njegovim rečima takse je neko iskoristio znajući da je time dijalog nemoguće, kako se ne bi došlo do rešenja.

Vučić je rekao da je imao priliku da otvoreno razgovara sa Loazo o svim važnim pitanjima za odnose dve zemlje, ali i u regionu.

„Naši ekonomski odnosi su iz godine u godinu sve bolji, a trgovinska razmena raste i dostigla je 1,1 milijardi evra. Francuske kompanije kod nas zapošljavaju 11.000 ljudi.

Poslednji ugovor o koncesiji sa Vansijem je od ključnog značaja za dalju saradnju Srbije i Francuske. Imamo još zajedničkih projekata, pre svega izgradnje metroa u Beogradu, koji je od velikog značaja", rekao je on.

Vučić se zahvalio Francuskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, i posebno predsedniku Emanuelu Makronu što je, ističe, uvek pokazao poštovanje prema Srbiji, i zalagao se za dobre odnose prema našem narodu, i zemlji u celini, i u uslovima kada to ni u Francuskoj, a ni u Evropi nije bilo popularno.

Ocenio je važnim i danas potpisan sporazum o osnivanju podružnice Francuske agencije za razvoj u Srbiji, koja će pružiti mogućnost za dalje poboljšanje saradnje dve zemlje.

„Srbija i Francuska nemaju samo tradicionalno prijateljstvo, već moramo da radimo mnogo više i uspešnije, kako bi to prijateljstvo sklopljeno kroz najteže godine Prvog svetskog rata, i potom Drugog svetskog rata, pretvorili u efikasnu saradnju na svim poljima društvenog života", objasnio je on.

Vučić je zamolio Loazo da prenese želju Srbije Makronu da ga dočeka u poseti Beogradu.

Francuska ministarka razgovarala je ranije danas sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, a za kasnije posle podne najavljen je razgovor Loazo sa predsednicom vlade Anom Brnabić.

Loazo: Priština da ukine takse

Priština treba bez odlaganja da ukine takse od 100 odsto na srpsku robu, jer su one kontraproduktivne i štete dijalogu, poručila je francuska ministarka za evropske poslove i istakla da Francuska, bez ikakve dileme, podržava evropski put Srbije.

"Nismo ovde da odlučujemo umesto Beograda i Prištine. To oni treba zajedno da izgrade, ali da bi došli do sporazuma, obe strane moraju da se uzdrže od poteza koji nisu konstruktivni. Priština treba bez odlaganja da ukine namet od 100 odsto na srpsku robu, jer je to kontraproduktivno, šteti i onemogućava dijalog i normalizaciju odnosa u razgovoru dve strane", rekla je Loazo na zajedničkoj pres konferenciji sa Vučićem.

Loazo je poručila da će Francuska uvek podržavati put ka traženju zadovoljavajućeg rešenja u odnosima Beograda i Prištine, prihvatljivim za obe strane.

Dodala je da Francuska izuzetno ceni reforme koje je sproveo srpski predsednik, da bi se doprinelo stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Po pitanju evropskog puta Srbije, Loazo je ukazala da naša zemlja treba da sprovede reforme i ispuni kriterijume, dok Evropljani treba da sprovedu, u svojoj kući, reforme koje su neophodne za bolji rad EU, na korist zemalja članica i zemalja kandidata, koje će se uključiti u Uniju.

"Ti zahtevi su ozbiljni, ali znamo u kojoj meri je Srbija odlučna da ide napred i da je postigla izuzetne ekonomske rezultate, koje su tražile ozbiljnu političku hrabrost", rekla je Loazo .

Kako je rekla, nakon ekonomskih uspeha uslediti uspesi u domenu prava, što je ključni preduslov da bi Srbija bila "na podijumu nosilac evropskih vrednosti".

"Srbija je prijatelj i strateški partner", zaključila je Loazo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić sa francuskom ministarkom za evropske poslove

Izvor: Večernje novosti, 25.Feb.2019

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa francuskom ministarkom za evropske poslove Natali Loazo Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa francuskom ministarkom za evropske poslove Natali Loazo. Sastanak se održava u zgradi Generalnog sekretarijata Predsednika...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.