Vlada podržala kandidaturu Vuka Jeremića za UN

Izvor: Danas, 12.Apr.2016, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada podržala kandidaturu Vuka Jeremića za UN

Beograd - Vlada Srbije podržala je na jučerašnjoj sednici Vuka Jeremića za kandidaturu za funkciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Na taj način okončane su višemesečna neizvesnost i spekulacije da li će Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije, koji je bio i predsednik Generalne skupštine UN, dobiti "zeleno svetlo" zvaničnog Beograda da se kandiduje za naslednika Ban Ki Muna na funkciji u UN. Ranije tokom jučerašnjeg dana premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je u Mostaru da je moguća podrška Jeremiću.

Bivše diplomate za Danas ocenjuju da će činjenica da je Srbija dobila svog kandidata za "trku" u Ujedinjenim nacijama doneti "političke poene" državi na međunarodnoj sceni, kao i da će naruku Jeremiću, aktuelnom predsedniku Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, u takvom "nadmetanju" ići njegovo iskustvo u Generalnoj skupštini UN. Ipak, naši sagovornici ističu da ostaje pitanje kakav će stav prilikom izbora zauzeti članice Saveta bezbednosti, pre svega SAD.

Vladislav Jovanović, bivši šef srpske diplomatije koji je bio i jugoslovenski ambasador u UN, kaže za Danas da je u interesu svake države da ima "predsednika planete, prvog građanina sveta", ali da je svaki generalni sekretar UN u obavezi da bude na usluzi svima, dok matičnoj zemlji pre svega donosi prestiž i može da joj donekle služi za informisanje.

- Prestiž koji bi Srbija dobila izborom Jeremića za naslednika Ban Ki Muna imao bi političku težinu, naročito ako uzmemo u obzir anatemu koja je na svetskoj sceni u proteklim decenijama stavljana Srbiji i koju pojedini i dalje žele da joj nametnu. Ipak, neizvesno je kolike su šanse Jeremiću da preuzme tu funkciju, budući da Amerika i dalje ima najveću ulogu u Savetu bezbednosti UN, pa može da umnogome utiče i na mišljenje drugih zemalja. SAD će biti veoma pažljive da bude izabran kandidat koji će štititi i njene interese, baš kao što čine od 1945. Izuzetak je učinjen u slučaju Butrosa Butrosa Galija, koji je u svom radu nastojao da više dela, a manje da sluša druge. Dakle, moguće je da će Americi više biti po volji neki kandidat iz istočne Evrope, čija zemlja je članica NATO, dok je Srbija vojno neutralna pa je samim tim smanjena mogućnost uticaja Vašingtona na nju, smatra naš sagovornik.

Jovanović ističe da je potrebno i da kandidat za funkciju u UN dobije podršku Rusije i Kine, kao i da je Jeremić u prednosti u odnosu na svoje rivale jer je bio predsednik Generalne skupštine UN, ali da ostaje pitanje da li je uspeo da unapredi odnose sa SAD. "Amerika nije mnogo simpatisala Jeremića dok je bio ministar spoljnih poslova Srbije, pre svega jer se borio protiv priznanja Kosova, ali ostaje pitanje kako Vašington sada gleda na njega", zaključuje ovaj iskusni diplomata.

Dušan Simeonović, ambasador u penziji i član Foruma za međunarodne odnose, navodi za Danas da sa zadovoljstvom može da kaže da je Vlada Srbije "donela višestruko pozitivnu odluku".

- Ako Srbija pretenduje da dobije ugled na svetskoj sceni, objektivno nema boljeg kandidata od Vuka Jeremića, imajući u vidu njegovu međunarodnu reputaciju, iskustvo u Generalnoj skupštini UN, te njegove aktivnosti dok je bio srpski ministar spoljnih poslova. To je politički dobar gest zvaničnog Beograda i uveren sam da će Jeremić imati dobre šanse da preuzme funkciju u UN. U tom smislu pre svega mislim da će ga podržati Rusija, Kina, islamski svet, Latinska Amerika i mnogi drugi, poručuje Simeonović.

Podsetimo, ostali kandidati za funkciju u UN su bivši slovenački predsednik Danilo Tirk i nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, kao i bivša ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German. Kandidovani su i bivši crnogorski premijer Igor Lukšić, Irina Bokova, bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske, Srđan Kerim, nekadašnji šef makedonske diplomatije, Antonio Gutereš, bivši premijer Portugala, Helen Klark, bivša premijerka Novog Zelanda. Kandidati mogu da uđu u trku do kraja juna.

"Neformalni dijalog"

U Ujedinjenim nacijama juče je počeo neformalni dijalog kandidata za generalnog sekretara UN, koji je prvi put u istoriji javan. Prvi će se predstaviti Lukšić, Bokova i Gutereš. Neformalni dijalog je nova praksa Generalne skupštine UN kako bi se unapredila transparentnost procesa izbora budućeg generalnog sekretara, tokom kojeg će kandidati imati priliku da predstave svoj program - viziju buduće reforme sistema UN kako bi se odgovorilo izazovima 21. veka.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.