VUČIĆ U DUBROVNIKU Uskoro komisije o razgraničenju na Dunavu

Izvor: Blic, 30.Jun.2017, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ U DUBROVNIKU Uskoro komisije o razgraničenju na Dunavu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Dubrovniku da bi, kada su u pitanju nerešena pitanja između Srbije i Hrvatske, među kojima je i razgraničenje na Dunavu, uskoro trebalo da se sastanu stručne komisije koje će raspravljati o toj temi.

- Ne mislim da tu ima prevelikih problema, ne treba podizati strasti. To treba da se stručno reši. Ako ne možemo da se dogovorimo, onda da idemo na arbitražu", rekao je predsednik Srbije upitan za nerešena pitanja dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemlje u razgovoru sa zagrebačkom N1 u Dubrovniku.

"Komandant oružanih snaga sam ja, Vulin radi u vladi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je on vrhovni komandant oružanih snaga, a da je Aleksandar Vulin ministar koji svoje poslove obavlja u skladu sa programom Vlade Srbije.

- Ja sam komandant oružanih snaga, a Aleksandar Vulin će obavljati poslove u skladu sa programom vlade - rekao je Vučić u razgovoru za zagrebačku N1 u Dubrovniku.

Upitan da na mesto ministra odbrane bude postavljen Aleksandar Vulin, koji je sa hrvatskim kolegama razmenjivao oštre poruke, Vučić je rekao da je srpski ministar nekada slao oštre poruke, ali da ni izjave iz Hrvatske nisu bile "nimalo slatke".

- Drugu stranu vidimo, a svoju ne. Pustite to, ja sam vrhovni komandant oružanih snaga, on će obavljati poslove u skladu sa programom vlade - rekao je predsednik Srbije.

Kako je rekao sličnih će izjava možda biti i početkom avgusta, kada se u Hrvatskoj proslavlja Oluja, a u Srbiji tuguje.

Međutim, dodao je da odnosi između dve zemlje napreduju i da je dobro što je tako, navodi N1.

O Palmi: Svako bira svoj put

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom odluke predsednika JS Dragana Markovića Palme da ne glasa za izbor vlade premijerke Ane Brnabić, da "svako bira svoj put".

- Svako razmišlja kako da zadobije poverenje građana, svako bira svoj put i ja to poštujem - rekao je Vučić odgovarajući da pitanja novinara u Dubrovniku.

Dragan Marković Palma izjavio je ranije danas da nije u vlasti i tako razrešio nedoumicu lidera PUPS i ministra bez portfelja Milana Krkobabića, koji je jutros izjavio da je to "pitanje od milion dolara" i da ga treba uputili predsedniku SPS Ivici Dačiću.

"Suficit u junu 220 miliona evra"

Vučić je saopštio danas da će Srbija juni završiti sa 27 do 28 milijardi dinara odnosno preko 220 miliona evra ukupnog suficita.

On je, u izjavi novinarima u Dubrovniku, kazao da se ne radi o primarnom, već ukupnom suficitu, što je još značajnije.

Ukazao je da su maj i jun, što se rasta tiče, bili "izvanrendi meseci":

- Što se prerađivačke industrije tiče rast je 9,2 odsto, rudarstvo 10 odsto - rekao je predsednik Srbije i dodao da je jedino proizvodnja električne energije u maju u minusu.

Istakao je da to, kada se sve sabere, znači rast od više od 5 ili 6 odsto, dodajući da je malo lošiji bio prvi kvartal.

"Ne bih da kažem šta mislim o porukama iz Podgorice"...

Vučić je izjavio danas da ne bi hteo da kaže šta misli o porukama iz Podgorice, uključujući izjavu ministra odbrane da bi vojska Crne Gore ratovala protiv Srba na Kosovu ako bi to NATO tražio, jer u tom slučaju ne bi odgovorio očekivanjima građana od svog predsednika.

- „Neka nas vređaju i dalje, neka rade rade šta hoće, neka izgovaraju šta žele - rekao je Vučić.

On je istakao da je i danas na sastanku šefova država zemalja Procesa saradnje Jugoistočne Evrope poručio protivnicima njegove ideje o regionalnoj ekonomskoj zoni da nema nameru više da im to pominje, iako misli da bi bilo jako dobro po region.

Preneo je da je čuo argument iz "dve zemlje i sa jedne teritorije" da ne žele da to "menjaju za evropski put", iako je EU svaki put rekla da to nije zamena za evropski put.

- Moja poruka je i danas bila "ne morate da se utrkujete u tome da odbijate dobre ideje", da na svakom mestu morate da kažete da vam se ne dopada regionalna ekonomska zona ili jedinstveno tržište, carinska unija... Ništa vam ne namećemo. Nikada više neću ni da vam pomenem“ - rekao je srpski predsednik.

- Naše je bilo - kaže - da ponudimo nešto što je dobro.

- „Mislim da je tržište od preko 20 miliona stanovnika mnogo bolje od 7,2 miliona. Ako to neko ne vidi na taj način i ne razume, jer nećemo lako postati formalno pravni deo Unije od 400 miliona stanovnika, bilo bi dobro da to vreme ne gubimo i zaradimo nešto za građane da bolje živimo“ - ukazao je Vučić.

"EU i NATO produbljuju saradnju, želeli bismo da čujemo ideju"

Predsednik je ponovio i danas da Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i saveze, i da ljubomorno čuva svoju neutralnost, kao i da ne veruje da smo od bilo koga ugroženi zato što smo vojno neutralni.

Upitan u tom kontekstu i za planove EU o produbljenju odbrambene saradnje Vučić je u Dubrovniku novinarima kazao da je to interesantna tema, ali da ne zna tačna razmišljanja.

- „Produbljuje se saradnja između EU i NATO. Ne znam da li je ovo odvojeni pokret od NATO. Želeli bismo da čujemo ideju, a do sada nismo ništa čuli osim u neformalnim razgovorima - preneo je on.

- „Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i to smo više puta rekli. Imamo razlog što ne verujemo da smo ugroženi zato što smo neutralni, jer smo spremni da zemlju čuvamo, odbranimo nebo i zemlju na svaki način. Po tom pitanju nemamo problema - zaključio je on.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić: Uskoro stručne komisije o razgraničenju na Dunavu

Izvor: RTS, 30.Jun.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da bi, kada su u pitanju nerešena pitanja između Srbije i Hrvatske, među kojima je i razgraničenje na Dunavu, uskoro trebalo da se sastanu stručne komisije koje će raspravljati o toj temi. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.