Ustavni sud ukinuo drakonske kazne za medije

Izvor: Blic, 22.Jul.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud ukinuo drakonske kazne za medije

Ustavni sud Srbije ocenio je danas neustavnim odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju o novčanim kaznama za medije, jer predstavljaju kršenje slobode medija i izražavanja.

Sud je ocenio da obaveza upisa u registar javnih glasila ne predstavlja povredu Ustava i međunarodnog prava, ali su neustavnom ocenjene odredbe koje upis u registar javnih glasila dovode u vezu sa zabranom izdavanja.

Odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << informisanju koje je Ustavni sud ocenio neustavnim, prestaće da važe danom objavljivanja odluke suda u Službenom glasniku Srbije.

Prema oceni suda, neustavne su i odredbe kojima se kršenje pretpostavke nevinosti i zaštite prava maloletnika tretiraju kao privredni prestup, jer po svojoj prirodi ne predstavljaju povredu privrednog i finansijskog poslovanja.

Ocenjeno je da nisu u skladu sa Ustavom i međunarodnim konvencijama odredbe zakona koje se odnose i na obavezivanje tužioca i suda da pokrenu postupak i izreknu kaznu javnom glasilu, a takođe i odredba prema kojoj samo domaće pravno lice ima pravo da osnuje javno glasilo.

Prema mišljenju suda, odredba koja se odnosi na dostavljanje podataka iz registra nadležnom ministru ili poreskoj službi, ne može biti sporna, a nisu neustavne odredbe o raspolaganju prava, kao ni zabrana osnivanja glasila pod istim ili sličnim imenom u trajanju godinu dana.

Sudija izvestilac Vesna Ilić Prelić ocenila je da su te odredbe pogrešno shvaćene kao ograničenje i da one zapravo štite prava građana, imajući u vidu širi javni interes i uticaj medija.

Ona je sudu predložila da danas odlučuje o predlogu ombudsmana i podnetim inicijativama za ocenu ustavnosti izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju zbog značaja te materije i posledica koje iz tih propisa mogu proisteći.

"Pretnja zastrašujućim kaznama može dovesti u pitanje opstanak medija, a što je još opasnije, može da izazove autocenzuru, jer osnivač, ni zaposleni u mediju neće biti lišen toga da razmisli da li mu preti takva kazna za ono što slobodno treba da kaže", rekla je Vesna Ilić Prelić.

Dodala je da su izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju propisane pojedine kazne za privredne prestupe znatno više od maksimuma koji je određen Zakonom o privrednim prestupima, čime je narušeno načelo jedinstva pravnog poretka.

Ustavni sud pokrenuo je postupak ustavnosti odredaba zakona koje se odnose na ovlašćenja ministra, jer bi ministru bilo prepušteno da samostalno uređuje i propisuje uslove upisa u registar, što je po oceni suda sporno.

Od Skupštine Srbije zatraženo je da u roku 60 dana dostavi mišljenje o odredbi zakona kojom je propisano na ministar "bliže uređuje način vođenja registra javnih glasila", koji nije definisan nijednim propisom ni aktom.

Ustavni sud razmatrao je izmene i dopune Zakona o informisanju na predlog ombudsmana Saše Jankovića kojima su osporene gotovo sve odredbe tog akta, a razmotrene su i tri inicijative građana.

Izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju stupile su na snagu 8. septembra 2009. godine, a Vlada Srbije uputila je 9. jula parlamentu na usvajanje po hitnom postupku zakonski predlog koji je izglasan 31. avgusta uprkos protivljenju široke i stručne javnosti. Pre toga, sama Vlada je podnela šest amandmana na sopstveni predlog, a skupština je usvojila i još jedan amandman opozicije.

NUNS pozdravio odluku Ustavnog suda

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je odluku Ustavnog suda Srbije da stavi van snage izmene i dopune Zakona o javnom informisanju koje su izvan ustavnog okvira i ugorožavaju slobodu javnog izražavanja i štampe.

To udruženje posebno značajnom smatra odluke da se spreči mogućnost zabrane medija i vrati pravo građanima da kao fizička lica budu osnivači medija, stavljanje van snage enormnih kazni koji su ugrožavale opstanak medija, kao i prebacivanje profesionalnih delikata u privredne prestupe za koje postupak pokreće država.

"Podsećamo da je NUNS u fazi usvajanja Zakona zahtevao sve te izmene", navedeno je u saopštenju.

NUNS je najavio da će pažljivo pratiti primenu odredaba koje su ostale na snazi i pozvao Ministarstvo kulture Srbije i pravosudne organe da to isto čine, "jer se samo na taj način može ustanoviti njihova svrsishodnost".

Takođe, Ministarstvo kulture i Vlada Srbije pozvani su da "u budućoj zakonodavnoj aktivnosti ne prave greške kakve su učinjene prošle godine ishitrenim i nedovoljno promišljenim izmenama i dopunama Zakona o javnom inforisanju bez konsultacija sa stručnom javnošću i bez rasprave o predloženim rešenjima".

Prema navodima NUNS-a, predstojeća rasprava o medijskoj studiji i donošenje medijske strategije biće prilika da se zakonodavni okvir u medijskoj sferi zaokruži dugoročno ali, upozorilo je to udruženje, "taj važan posao ne može biti urađen dobro bez znanja, volje i učešća novinara, medija, novinarskih udruženja i poslovnih asocijacija u ovoj oblasti".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.