Ustavni sud odbio inicijative za proglašenje vanrednog stanja neustavnim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2020, 13:13

Ustavni sud odbio inicijative za proglašenje vanrednog stanja neustavnim

Ustavni sud Srbije jednoglasno je odbacio inicijative za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, od 15. marta ove godine.

To praktično znači da Ustavni sud smatra da je vanredno stanje proglašeno u skladu sa Ustavom Srbije, rekao je za Tanjug profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović.

Sud je takođe odbacio zahteve za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na osnovu osporene Odluke, što se odnosi na različite uredbe koje su donošene u toku vanednog stanja, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Orlović je ukazao da je ovu odluku donelo Veliko veće Ustavnog suda od osam sudija, koje odluke donosi jednoglasno.

"U slučaju da je neko od osam sudija bio protiv, predmet bi išao na razmatranje pred Veliko veće II ovog suda, koje čini 15 sudija, mada ih u ovom trenutku ima 13", rekao je on.

Profesor očekuje da će sledeće sedmice u Službenom glasniku biti objavljeni razlozi za odbacivanje inicijativa, ali ocenjuje da su oni bili "jaki", s obzirom da je odluka doneta jednoglasno.

Ustavni sud dobio je više inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, kao i uredbi koje je donela Vlada Srbije.

Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15. marta, a ukinuto 6. maja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.