Profesorka Smilja Avramov preminula u 101. godini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2018, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesorka Smilja Avramov preminula u 101. godini

Profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu Smilja Avramov preminula je u 101. godini u Beogradu, saopštilo je Udruženje "Oganj".

Smilja Avramov je rođena 15. februara 1918. godine u Pakracu.

Pravni fakultet završila je u Zagrebu 1947, doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine, a stručno se usavršavala u Londonu i u SAD, na univerzitetima Harvard i Kolumbija.

Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985. godine bila je šef Katedre za međunarodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta u Beogradu. Predavala je po pozivu i na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi, a od 1980. do 1982. bila je na čelu svetskog Udruženja za međunarodno pravo.

Tokom 1991. i 1992. godine, kao stručni konsultant predsednika Srbije Slobodana Miloševića, učestvovala je na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ. Bila je jedan od osnivača Odbora za zaštitu Srba od Haškog tribunala, formiranog 1996. godine.

Mesto i vreme sahrane Smilje Avramov biće naknadno saopšteni.



Vučićevo saučešće porodici Smilje Avramov

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici preminule profesorke Pravnog fakulteta i članice Srpske akademije nauke i umetnosti Smilje Avramov, u kome se kaže:

"Sa neizmernim žaljenjem sam primio vest o smrti velike žene, majke, profesorke, borca za pravdu i istinu, ličnosti od koje sam mnogo naučio".

"U svojoj dugoj akademskoj karijeri, ona nije bila samo veliki pedagog i sjajan profesor, već nas je naučila nečemu mnogo vrednijem - kako da postanemo dobri ljudi i kako nikad ne pravimo kompromise sa svojim moralnim uverenjima. Ona je bila moralni uzor i velika podrška.

Njenim odlaskom smo svi izgubili mnogo, ali, u ovom tužnom trenutku, ipak ima nešto što nas čini ponosnim, a to je što smo bili savremenici, saradnici i učenici takve ličnosti", navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.