U Skupštini o novom zaduživanju zbog Srbijagasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Skupštini o novom zaduživanju zbog Srbijagasa

BEOGRAD -

Skupština Srbije završila je danas debatu o Predlogu zakona kojim Srbija daje garanciju u korist nekoliko komercijalnih banaka po zaduženju "Srbijagasa", a sredstva kredita u ukupnom iznosu od 190 miliona evra biće upotrebljena za održavanje tekuće likvidnosti tog preduzeća, objasnila je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

Ona je pred poslanicima obrazložila taj zakon, kojim se daje garancije u korist OTP banke, "Volksbank", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvođanske banke, "Sosijete ženeral banke", "Unikredit banke", "Amsterdam trejd banke" i "Dojče bank".

Grubješić je precizirala da će se to preduzeće kod "OTP banke", "Sosijete ženeral banke" i "Unikredit" zadužiti za po 10 miliona evra, kod "Vojvođanske" i "Amsterdam trejd bank" za po 20 miliona evra, kod "Dojčebanke" 50 miliona evra, a kod "Volksbanke" 70 miliona evra.

Rok otplate za sve kredite je pet godina, sa periodom mirovanja otplate glavnice do jedne godine, a otplata kredita je tromesečna.

Direktor "Srbijagasa" i poslanik SPS Dušan Bajatović u polemici sa poslanicima opozicije, koji su kritikovali to zaduženje, ali i poslovanje tog preduzeća je najavio da bi "Srbijagas" trebalo do decembra da potpiše dugoročan sporazum sa "Gaspromom" o isporuci gasa Srbiji i da bi gas u Srbiji sledeće godine mogao da poskupi za 10 odsto.

Bajatović je rekao i da je cena gasa sada u pregovorima spuštena sa 490 na 420 dolara za 1000 kubika gasa, a da očekuje da bi ta cena mogla da se spusti na 360 dolara.

"To bi značilo da bi gas u Srbiji u sledećoj godini mogao da poskupi za 10 odsto za potrošače koji to plaćaju u dinarima, a ukoliko se ne postigne ta cena moraće se preći na berzansku cenu", dodao je on.

On je objasnio i da se to preduzeće suočava sa problemima nerealne cene gasa, naplate dugovanja, i da je zbog toga na početku godine startovalo sa minusom od 200 miliona evra.

Kako je precizirao, tom preduzeću toplane duguju oko 150 miliona evra još od prošle sezone, privreda 400 miliona, a značajna sredstva otišla su i na subvencionisanje cene gasa.

"Biće još jedna kreditna linija od 170 miliona evra. Ovih 190 miliona evra, o kojima sada razgovaramo, su iz budžeta za 2011. godinu, jer nismo stigli da povučemo kredite u Srbiji, jer kada su izbori Srbija stoji...Sada raspravljamo o dugu nastalom prošle godine, a za ovu godinu je dug nekih 170 miliona evra", precizirao je Bajatović.

Opozicione stranke najavile su da neće podržati predloženi zakon, pa je tako DSS istakao da novo zaduženje ne može da podrži, jer nema nijednog argumenta koji uverava da "Srbijagas" posluje racionalno.

"Cenu loše finansijske politike moraće da plaćaju svi građani Srbije", rekao je poslanik DSS Milan Lapčević, koji je naveo da od predstavnika vlade nije čuo u kakvom se stanju nalazi "Srbijagas", a da pritom poslanici “pritiskom na dugme” treba da odobre novo zaduženje.

"Kakve su plate, koliko se troši na reprezentaciju to ne znamo. Građani ako žele da znaju šta se dešava u Srbijagasu i u kakvom je stanju to preduzeće treba da pišu pismo direktoru ili traže od poverenika za informacije od javnog značaja informacije. To je krajnje neozbiljno", rekao je Lapčević.

LDP je takođe kritikovao novo zaduženje navodeći da je jasno da javna preduzeća koja se zadužuju nisu u stanju da otplaćuje te kredite, već će to morati da učini država koja i garantuje.

Poslanik LDP Bojan Đurić smatra da novo zaduživanje "Srbijagasa" po nepovoljnim kamatama predstavlja potencijalno stvaranje novog javnog duga, a da pritom nema nijednog argumenta vlade kako će restruktuirati to preduzeće i kako će omogućiti da ono više ne pravi gubitke u narednim godinama.

"To preduzeće ovako više ne može da opstane, pogotovo što je Bajatović najavio da će Srbijagas uzeti još jedan kredit od 170 miliona evra", rekao je Đurić i naveo da država treba da prestane da subvencioniše teške gubitaše.

I LSV je kritikovao predloženo zaduživanje i ocenio da, ukoliko se ne napravi dugoročna strategija vezana za energetski bilans Srbije, ubrzo će zemlja doći u situaciju da upadne u dužničko ropstvo prema onima koji gas isporučuju Srbiji.

Skupština nakon pauze započinje razmatranje amandmana na predložena zakonska rešenja o amnestiji.

Odbor utvrdio predlog za članove Saveta guvernera NBS

Skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava utvrdio je danas predlog odluke o izboru Saveta guvernera Narodne banke Srbije i prihvatio predlog kandidata za direktora Uprave za nadzor NBS, koje će proslediti skupštini na usvajanje.

Za predsednika Saveta guvernera NBS, na mandat od pet godina, predložen je Nebojša Savić, a za članove Stojan Stamenković, čiji će mandat trajati četiri godine, Miladin Kovačević, sa mandatom od tri, Nikola Martinović, sa mandatom od dve i Ivan Nikolić na mandat od godinu dana.

Sve kandidate predložile su zajedno poslaničke grupe SNS, SPS I URS.

Za direktora Uprave za nadzor NBS, SNS je predložila Đorđa Jeftića. Sve predložene kandidate bira skupština, pošto je nadležni odbor prethodno prihvatio te predloge.

Odbor je prethodno povukao iz procedure predlog o izboru članova Saveta guvernera, kako bi članovi tog tela bili izabrani po novim izmenama Zakona o NBS.

Predsednica Odbora Vesna Kovač objasnila je ranije da je po Poslovniku o radu parlamenta moguće da se, kada Odbor ponovo utvrdi listu kandidata, taj predlog odluke nađe na dnevnom redu tekuće sednice, ali da je potrebno da se poslanici o tome izjasne.

Izmene zakona, koje su poslanici ranije usvojili sa 131 glas, danas stupaju na snagu, a njima je predviđeno da predsednik i članovi Saveta guvernera, kao i direktor Uprave za nadzor, budu izabrani u roku od 30 dana od stupanja na snagu zakona.

Druga redovna sednica jesenjeg zasedanja, koja je počela 23. oktobra, u dva navrata je prekidana, prvo zbog hitnosti usvajanja zakona kojim je omogućeno prebacivanje imovine i obaveza "Nove agrobanke" na Poštansku štedionicu, a drugi put zbog hitnosti usvajanja izmena Zakona o NBS, koje su poslanici ranije danas usvojili.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.