Održan Svetosimeonski sabor, na ulicama Podgorice više od 100.000 vernika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Feb.2020, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan Svetosimeonski sabor, na ulicama Podgorice više od 100.000 vernika

U Podgorici je danas održan Svetosimeonski sabor, u čast Svetog Simeona Mirotočivog - Stefana Nemanje, a litiju ulicama Podgorice, koja je počela oko podne, predvodio je mitropolit kijevski Onufrije.

Litija je prošla od Hrama Hristovog Vaskrsenja do Nemanjinog grada, prenose podgoričke Vijesti.

Policija zabranila ulazak vernicima u Crnu Goru zbog skupa SPC

Crnogorska policija zabranila je danas ulazak u državu vernicima iz Srbije i Republike Srpske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Kako prenosi podgorička Pobjeda, pozivajući se na neimenovani izvor, ulazak u Crnu Goru neće biti dozvoljen nijednoj osobi za koju se ustanovi da ide na današnji skup SPC.

"Nećemo dozvoliti ulazak ni organizovanim grupama koje dođu autobusima, kombijima. Bezbednosna procena je da im ne treba dozvoliti da uđu u našu zemlju", rekao je izvor lista.

Večernje novosti prenele su da u Crnu Goru nije dozvoljen ulazak članovima beogradskog muškog hora i da su oni vraćeni sa graničnog prelaza Jabuka.

"Čestitam vam značajan jubilej, 800 godina od rukopoloženja Svetog Save za episkopa srpskog. Crna Gora je veoma interesantna, poznata po živopisnoj prirodi, arhitekturi iz različitih perioda i lepim, hrabrim i dobrim ljudima. O lepotama Crne Gore pisali su mnogi pisci i pesnici, kao i o njenom silnom narodu koji je oduvek čuvao pravoslavnu veru", poručio je Onufrije.

On je istakao da u Crnoj Gori mnogo stoleća duhovnu i spasiteljsku misiju nosi Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP), za koju je rekao da je svetu pokazala velike svece - Svetog Vasilija, Svetog Petra i druge.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da zahtevaju od premijera i predsednika Crne Gore da povuku "bezbožni, antievropski, antisrpski i antivaseljenski zakon" o slobodi veroispovesti, zbog, kako je rekao, "njihovih obraza".

"Nadamo se da će povući zakon, ako žele da sačuvaju obraz. Ako hoće da izgube obraz i dušu i budu najsramnija grupa koja je vladala Crnom Gorom, onda mogu i tako", rekao je Amfilohije.

Skup je počeo arhijerejskom liturgijom u sabornom Hramu Vaskrsenja Hristovog koju je služio Onufrije, a pomagalo mu je 15 arhijereja Srpske i Ukrajinske pravoslavne crkve.

Učesnici litija nosili su crkvene zastave, trobojke sa crnogorskim grbom, krstaš barake, a razvijene su i zastava Vizantije, crvena zastava Crne Gore sa bijelim dvoglavim orlom, zastava sa likom Janka Vukotića, Petra II Petrovića Njegoša...

Ambasada Ukrajine u Podgorici saopštila je ranije da mitropolit Onufrije ne predstavlja autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, odnosno većinsko pravoslavno stanovništvo Ukrajine.

Pompeo: Vlada Crne Gore da povede dijalog sa SPC o Zakonu

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poručio je Vladi Crne Gore da povede otvoren dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi veroispovesti i njegovoj primeni i izrazio zabrinutost zbog "stalnih tenzija i izolovanih slučajeva nasilja", saopštila je danas Mitropolija crnogorsko primorska.

“Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoren i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahteva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, poručio je Pompeo u odgovoru arhiepiskopu Elpidoforu, predsedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sedištem u Njujorku.

Zahvaljujući se na pismu koje mu je prethodno poslao vladika Elpidofor, Pompeo ističe da su on i predsednik Tramp čvrsto uvereni da pojedinci bilo gde u svetu imaju neotuđiva prava da mirno i otvoreno praktikuju svoju veru, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije.

Pompeo u pismu kaže da je Stejt department pratio razvoj situacije u vezi sa donošenjem novog Zakona o slobodi veroispovesti i da razume da su "neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi sa vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu".

"Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila predloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije sprovela inkluzivne i detaljne konsultacije sa verskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija. Iako su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog stalnih tenzija i nedavnih izolovanih slučajeva nasilja”, napisao je Pompeo, prenosi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.