Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Češkoj pokrenuta peticija za osudu vlade zbog priznavanja Kosova

Ugledni češki profesor i publicista Rajko Doleček uputio je peticiju Odboru za spoljne poslove češkog parlamenta, u kojoj se češka vlada osuđuje zbog „nelegalnog” priznanja Kosova i traži smena šefa češke diplomatije Karela Švarcenberga.



Peticioni odbor, na čelu sa Dolečekom, ocenio je da je češka vlada po ovom vrlo „delikatnom pitanju postupala nečasno i nepošteno” i da je htela da izbegne diskusiju o narušavanju međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << morala i normi međunarodnog prava, te je stoga, bez prethodne najave, samo saopštila svoju odluku, koja se više ne može promeniti.

„Glavni krivac za ovo je ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg, koji je već u januaru predložio da se kvazi država Kosovo prizna”, kaže se u peticiji.

Češki naučnici smatraju da je dan kada je vlada u Pragu priznala Kosovo „dan sramote” češke diplomatije, a time i dan sramote ministra Švarcenberga, a, delimično i onih članova vlade koji su glasali za priznanje Kosova.

Ocenjujući da se Češka ponela kao vazalska država, Doleček navodi da su u prethodnoj peticiji, koju je potpisalo više od 2.600 Čeha, Švarcenbergu upućene zamerke da njegovo tumačenje stanja na Kosovu ne odgovara stvarnosti i da on koristi sumnjivu argumentaciju da se Kosovo može smatrati jedinstvenim slučajem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.