Tadić u UN: Još nemamo većinu, ali rastu šanse za usvajanje rezolucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u UN: Još nemamo većinu, ali rastu šanse za usvajanje rezolucije

NJUJORK - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da Srbija još nije u Generalnoj skupštini UN obezbedila većinu za usvajanje rezolucije kojom bi od Međunarodnog suda pravde bilo zatraženo savetodavno mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova , ali se nada da šanse za pozitivan ishod glasanja još postoje.

"Mi još nismo obezbedili većinu, ali verujem da imamo šanse da je obezbedimo do kraja sadašnjeg zasedanja Generalne skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << UN", izjavio je Tadić u Njujorku gde u razgovorima sa predstavnicima država članica UN nastoji da obezbedi usvajanje rezolucije Srbije.

Tadić je istakao da će on i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić večeras u Njujorku imati oko pedeset odvojenih i zajedničkih susreta sa svetskim državnicima, što bi moglo biti odlučujuće za stvaranje većinske podrške inicijativi Srbije u Generalnoj skupštini UN.

"Mi i dalje ne možemo reći da će ona sigurno proći i vidim da rastu očekivanja u našoj zemlji da konačno dobijemo jednu diplomatsku pobedu, ali treba biti uzdržan do poslednjeg trenutka", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, u mnogim zemaljama koje su priznale nezavisnost Kosova postoji neopravdan strah da bi usvajanje rezolucije Srbije i kasnija pozitivna odluka Međunarodnog suda pravde mogli ponovo destabilizovati region Balkana.

"Naša namera nije destabilizacija regiona, već prevođenje naše borbe sa jednog dominantno političkog terena na pravni teren, potom da se u dijalogu pronađe kompromisno rešenje, dakle u miru i na jedan racionalan način kompromisno rešenje za budući status Kosova", objasnio je Tadić.

"Naša namera naravno nije ni da se ponovo uđe u bilo kakve agresije i konfrontacije sa svetom, već prosto jedna drugačija metodologija u politici koja nije često susretljiva na prostoru Balkana. I mislim da zbog toga ova inicijativa zaslužuje podršku", istakao je Tadić.

Predsednik Tadić je rekao da su reagovanja na njegovo jučerašnje obrazlaganje inicijative Srbije pred Generalnom skupštinom UN veoma dobra, budući da je upućena jasna poruka da UN svoj kredibilitet mogu braniti samo ukoliko se poštuje međunarodno pravo i principi na kojima počiva međunarodni poredak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.