Tadić: Vreme je za promenu Kumanovskog sporazuma

Izvor: Politika, 28.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Vreme je za promenu Kumanovskog sporazuma

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je došlo vreme za promenu Kumanovskog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije potpisanog 9. juna 1999. godine.

– Nema nijednog razloga da se u ovom trenutku kada je Srbija pokazala da je faktor stabilnosti u regionu, ne promeni Kumanovski sporazum. Podsećam vas da su delovi tog sporazuma takvi da postoji još zona zabranjenog leta. Ne postoji objektivno nijedan bezbednosni razlog zašto bi tako nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postojalo, rekao je Tadić u intervju koji će „Politika” u celini objaviti u sutrašnjem broju.

Srbija nije faktor destabilizacije. Srbija ni na koga nije pucala, niti naši vojnici i oficiri, a drugi jesu pucali na građane srpske nacionalnosti, na srpske oficire i na srpske vojnike. Dakle, objektivno govoreći, mi danas treba da menjamo Kumanovski sporazum i ja kao predsednik Srbije stajem iza tog predloga.

Srbija se protivi uspostavljanju kosovskih bezbednosnih snaga. Tadić kaže: „Od početka pregovora, kada se prvi put u Ahtisarijevom planu pojavila ideja o takozvanim kosovskim bezbednosnim snagama, usprotivio sam se takvom rešenju i rekao sam da je takvo rešenje za Srbiju apsolutno neprihvatljivo danas i da će biti uvek neprihvatljivo. To nisu snage koje bezbednosno ugrožavaju Srbiju. Reč je o lako naoružanim pripadnicima bezbednosnih snaga. Ali, to su snage koje mogu u budućnosti biti zametak vojske ili armije koja bi mogla biti faktor bezbednosnih rizika u regionu. Zašto ovo kažem? Zbog toga što se postavlja pitanje odakle se regrutuju pripadnici tih snaga. Naše iskustvo je da se vrlo često oni regrutuju iz terorističkih odreda. Tako je sa svim bezbednosnim strukturama na Kosovu i Metohiji. U tom kontekstu podsećam vas da je ANA međunarodno definisana kao teroristička organizacija, da to nije uradila država Srbija, nego međunarodne institucije”.

U intervjuu koji „Politika” objavljuje sutra predsednik Srbije Boris Tadić govori o gasnom aranžmanu sa Rusijom, problemima u donošenju budžeta, raspoređivanju Euleksa, odnosima sa Tomislavom Nikolićem i Mlađanom Dinkićem...

E. P.

[objavljeno: 29/11/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić traži promenu Kumanovskog sporazuma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Nov.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je došlo vreme za promenu Kumanovskog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i srpske policije sa Kosova i Metohije i usprotivio se uspostavljanju kosovskih bezbednosnih snaga.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

ZA PROMENU KUMANOVSKOG SPORAZUMA

Izvor: Kurir, 28.Nov.2008

BEOGRAD, 28. novembar 2008. (FoNet) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je došlo vreme za promenu Kumanovskog sporazuma i da on, kao šef države, staje iza tog predloga. "Nema ni jednog razloga da se u ovom trenutku, kada je Srbija pokazala da je faktor stabilnosti u regionu, ne promeni...

Nastavak na Kurir...

Formiranje snaga bezbednosti

Izvor: B92, 29.Nov.2008, 18:37

Priština -- Kosovo nakon proglašenja nezavisnosti treba da formira nove snage bezbednosti. Srbi smatraju to nepotrebnim, Albanci vide kao početak stvaranja kosovske vojske... Njihovo formiranje u Srbiji izaziva zabrinutost zbog remećenja bezbednosnog stanja na Kosovu, zbog čega je predsednik Boris...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.