Tadić: Srbija neće pozvati sunarodnike da glasaju na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2009, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija neće pozvati sunarodnike da glasaju na Kosovu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da ne postoje uslovi da Srbija pozove svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji da izađu na lokalne izbore u pokrajini.

Sejdiu: Značajno učešće Srba

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu saopštio je pre dve nedelje da će lokalni izbori na Kosovu biti održani 15. novembra. U saopštenju iz njegovog Kabineta navodi se da je odluka o datumu održavanja lokalnih izbora doneta "nakon dva kruga konsultacija s predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << političkih partija i u skladu sa ustavnim ovlašćenjima predsednika".

Kosovski predsednik je ocenio da je veoma značajno da pripadnici srpske zajednice učestvuju na izborima i da Srbi preuzmu odlučivanje o svojim potrebama.

Predstavnici Skupštine zajednica srpskih opština Kosova i Metohije zatražili su u četvrtak od državnih organa da se jasno izjasne prema lokalnim izborima koje su za 15. novembar zakazale privremene institucije Kosova i Metohije. Skupština je u petak u Gračanici održala sednicu na kojoj je doneta Vidovdanska povelja, u kojoj je iznet stav u vezi sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji, rekli su predsednik Skupštine, zamenik predsednika i šef delegacije SRS u toj skupštini Radovan Ničić, Marko Jakšić i Ljubomir Kragović.

Ti predstavnici Skupštine zajednica srpskih opština su na konferenciji za novinare u međunarodnom pres centru Tanjuga pozvali na bojkot lokalnih izbora koje su zakazale privremene institucije u pokrajini.

Prema njihovim rečima, privremene institucije Kosova pokušavaju da "vrbuju" određenu grupaciju Srba, a posebno one koje radi u tim institucijama, da izađu na lokalne izbore.

"Prosto rečeno, izlaskom na te i takve izbore mi bi faktički priznali nezavisno Kosovo", rekao je Kragović i dodao da će se o tome najviše i razgovarati na sutrašnjoj sednici Skupštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.