Tadić: Srbija će obezbediti uslove za Povorku ponosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija će obezbediti uslove za Povorku ponosa

KLIVLEND - Srbija će uvek obezbediti najsigurnije uslove za održavanje Povorke ponosa i tako će biti i u budućnosti, izjavio je danas FoNetu predsednik Srbije Boris Tadić i poručio da država nikada neće ustuknuti pred nasilnicima, ali je istovremeno i napomenuo da Srbiji niko ne bi trebalo da drži lekcije iz poštovanja ljudskih prava.

"Ovde je došlo do nesporazuma u javnosti i pogrešnih interpretacija. Srbija, kao država, nikada neće ustuknuti pred nasilnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i onima koji prete", poručio je Tadić.



Žale zbog otkazivanja Povorke

Misija OEBS u Srbiji, Delegacija Evropske komisije i Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu su danas zajedno izrazili žaljenje zbog otkazivanja Povorke Ponosa i ocenili da su "pretnje, zastrašivanja i netolerancija prevladali dostojanstvo, toleranciju i ponos".

Tri organizacije su u saopštenju istakle da "svi imaju fundamentalno pravo na okupljanje i slobodu izražavanja kao i na zaštitu od diskriminacije bilo koje vrste" i da "državni organi imaju neposrednu odgovornost da garantuju efektivno ostvarivanje ovih ljudskih prava".

"Na žalost, tokom ovog vikenda, pretnje, zastrašivanja i netolerancija prevladali su dostojanstvo, toleranciju i ponos", ukazuju ove tri organizacije.

One su pozdravile to što je Skupština Srbije marta ove godine donela Zakon protiv diskriminacije.

"U tom smislu, ukazujemo na potrebu i neophodnost da ovaj ključni zakonski akt bude u potpunosti i primenjen u praksi. Takođe, iskreno se nadamo da će otkazivanje parade zapravo otvoriti vrata toliko potrebnom dijalogu o ispoljenim ekstremističkim stavovima pojedinih grupa koji su zaglušili druge", ističu ove organizacije.

Srbiji ne trebaju lekcije iz ljudskih prava
"Svi ljudi koji prete biće tretirani u zakonskom smislu kao što se i dogodilo prethodnih dana", rekao je Tadić i ocenio da to "svako ko je dobronameran može da vidi".

"Svi ekstremisti, na levoj ili desnoj strani, biće procesuirani pred našim sudovima, jer sudovi i policija rade svoj posao i tako ćemo i definisati i političku i ukupnu civilizacijsku sigurnost u našoj zemlji koja podrazumeva poštovanje svih demokratskih standarda i ljudskih prava", dodao je Tadić.

Srbiji danas niko ne bi trebalo da drži lekcije iz poštovanja ljudskih prava, predočio je Tadić, jer je usvojila demokratski zakon o savetima nacionalnih manjina, zaštiti manjinskih prava i Zakon protiv diskriminacije, koji je on potpisao po hitnom postupku.

Zakon protiv diskriminacije, kako je ocenio Tadić, svedoči o odnosu Srbije prema pravima svih građana nezavisno od njihove orijentacije ili identiteta.

Svako ko želi da iskaže svoje mišljenje i potvrdi identitet imaće prilike da to uradi u Srbiji pod uslovom da ne ugrožava bezbednost i sigurnost drugih građana i države, poručio je Tadić.

Manifestacije ubuduće pred Palatom Srbije

On je podsetio da je Srbija organizatorima Povorke ponosa ponudila najsigurnije uslove za održavanje te manifestacije.

"Država je ponudila najsigurnije moguće uslove za održavanje Povorke ponosa i Srbija će, kao i svaka druga evropska zemlja, insistirati na zaštiti ljudskih prava svih svojih građana, mnogo puta sam rekao, nezavisno od njihove nacionalne, političke, verske ili polne orijentacije", precizirao je Tadić.

"To je civilizacijski standard i od toga Srbija, kao demokratska zemlja, nikada neće odustati", istakao je Tadić.

Govoreći o uslovima za održavanje svih manifestacija takvog ili političkog karaktera, Tadić je napomenuo da Srbija mora voditi računa o sigurnosti građana koji izražavaju svoj identitet i demokratske stavove.

"Zbog toga je država, u skladu sa odlukom Skupštine grada, odredila da se takve manifestacije održavaju pred Palatom Srbije. To je centralno mesto u državi, to nije nikakva skrajnuta pozicija, niti poljana", rekao je Tadić.

On je naglasio da je na tom mestu moguće obezbediti prisustvo medija i javnosti, ali je to najsigurnije mesto, jer je u prošlosti Srbija imala iskustva sa rušilačkim demonstracijama i neredima.

"Da bismo sačuvali demokratiju, moramo sačuvati sam grad i mir i stabilnost u zemlji i tako će biti i ubuduće", zaključio je Tadić.

Homen o inicijativi za zabranu grupa koje podstiču nasilje

Ministarstvo pravde će, u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom, pokrenuti inicijativu da se zabrane sve grupe koje propagiraju nasilje i koje se u svom delovanju služe nasilnim sredstvima, rekao je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

"Sve organizacije koje propagiraju i vrše nasilje biće sankcionisane. Prema sadašnjim podacima, radi se o tri organizacije. Sigurno se zna da su to pripadnici 'Obraza', '1389', a za treću se utvrđuje da li su predstavnici učinili krivična dela, tako da ne bih pominjao posebno", kazao je Homen za RTS.

On je naveo da će se pažljivo preispitati delovanje svih ekstremističkih grupa, bilo da su u pitanju grupacije koje se vezuju za određene ideologije ili navijačke grupacije, i u svim slučajevima gde postoji zakonski osnov da se ta inicijativa pokrene, ona će biti pokrenuta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.