Izvor: Blic, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Hrvatska da osigura bezbednost Srbima povratnicima

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas zabrinutost zbog uništavanja imovine Srba povratnika u okolini Zadra i istakao da hrvatska vlast mora da osigura bezbednost svim Srbima koji su se vratili i onima koji tek treba da se vrate svojim kućama.



"Ovakvi incidenti izazivaju osećaj nesigurnosti i nisu doprinos rešavanju problema izbeglih lica", rekao je Tadić, a prenosi njegova pres služba.

Tadić je izrazio očekivanje da će nadležni organi Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otkriti i kazniti počinioce tog vandalskog čina, kako bi proces povratka bio nastavljen na najbolji mogući način.

U noći između subote i nedelje nepoznati počinilac, ili više njih, oštetio je šest kuća u okolini Zadra, u vlasništvu Srba povratnika u Hrvatsku, saopštila je juče zadarska policija.

Na šest kuća, koje se nalaze na lokalnom putu Pristeg - Donje Ceranje u okolini Zadra uništene su elektroinstalacije, sanitarije, prozori i vrata, a šteta je tim veća jer su kuće nedavno obnovljene u sklopu projekta obnove kuća srpskih povratnika.

Policija je u izveštaju navela da vlasnici oštećenih kuća trenutno ne žive u Hrvatskoj, kao i da je udaljenost od prvog do poslednjeg oštećenog objekta oko 800 metara.

Zadarska policijska uprava nije iznela procenu štete koja je naneta kućama, ali je potvrđeno da istraga još traje i da policija traga za počiniocima.

Uhapšeni maloletnici koji su demolirali srpske kuće

Zadarska policija uhapsila je šest maloletnika pod sumnjom da su demolirali šest obnovljenih kuća u vlasništvu srpskih povratnika u selima Ceranjama Donjim i Donjem Pristegu, kod Benkovca, blizu Zadra.

Protiv petorice maloletnika su podnesene krivične prijave opštinskom tužilaštvu za omladinu, dok je šesti izgrednik pušten posle informativnog razgovora. Njihov identitet nije saopšten.

Prema rečima načelnika policijske uprave Antuna Dražine, kriminalističkom obradom utvrđena je osnovana sumnja da su petorica maloletnika, od kojih su trojica rođeni 1991, jedan 1990, i jedan 1993, s prebivalištem na području Benkovca i opštine Stankovci, posle zabave u selu Dobra Voda zajedno s još neutvrđenim brojem maloletnika, priručnim alatima i kamenjem oštetili navedene kuće.

Nakon što su u noći s 29. na 30. septembra na zabavi u demoliranoj zgradi bivše škole u Dobroj Vodi pili alkoholna pića, neregistrovanim automobilom „zastava 126” makadamskim putem odvezli su se u Donji Pristeg i Ceranje Donje gde su znatno oštetili šest kuća.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.