Suša: Glavna politika se vodi iza leđa građana, tajno...

Izvor: N1 televizija, 27.Maj.2018, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša: "Glavna politika" se vodi iza leđa građana, tajno...

Javnost u Srbiji je zatrpana lažnim vestima da bi se tajno vodile neke politike dok se priča o marginalnim stvarima, izjavila je FoNetu novinarka Gordana Suša i konstatovala da se "glavna politika" u zemlji vodi iza leđa građana.

Ona je, u okviru serijala Press extra, novinaru Milenku Obradoviću rekla da nije bilo volje za primenu važećih medijskih zakona i da "nema ništa" od medijskog pluralizma i ravnopravne zastupljenosti svih političkih aktera.

"Što se >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << tiče primene medijskih zakona, da je bilo volje i želje, mi smo mogli da budemo najslobodnija zemlja i ne bi moglo da se desi ovo što rade Pink i Hepi televizija, a u poslednje vreme i RTS", ocenila je Suša.

Prema njenim rečima, u "normalnim zemljama", poput Švedske i Danske, samoregulatorno telo vodi računa o poštovanju kodeksa novinara.

Te države se ne mešaju u uređivačku politiku svojih javnih servisa, niti u rad samoregulatornih tela, iako ih finansiraju iz budžeta, objasnila je Suša.

I ovde bi moglo tako da se radi, da to naše telo, Savet za štampu, bude delimično finansirano iz budžeta kako bi lakše radilo, uverena je Suša i navodi da takav predlog postoji, ali da ostaje da se vidi da li će biti i prihvaćen.

Suša, međutim, ne bi volela da eventualno finansiranje iz budžeta bude razlog za ucenu ljudi iz Saveta za štampu.

Ona kao dobar znak vidi nagoveštaj predsednika Republike Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da će biti uvažene primedbe medijskih udruženja u izradi Medijske strategije.

Nemam baš običaj da im mnogo verujem, jer ko zna šta će se dešavati dok nova radna grupa ne sedne za sto i dok ne počne rasprava o konkretnim temama, napomenula je Suša.

Ona je ocenila da se vlastima u Srbiji žuri, jer su vladavina prava i sloboda medija bitni uslovi na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Da kažem da sam skeptični optimista, zaključila je Suša.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Suša: "Glavna politika" se vodi iza leđa građana, tajno...

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2018

Javnost u Srbiji je zatrpana lažnim vestima da bi se tajno vodile neke politike dok se priča o marginalnim stvarima, izjavila je FoNetu novinarka Gordana Suša i konstatovala da se "glavna politika" u zemlji vodi iza leđa građana...Ona je, u okviru serijala Press extra, novinaru Milenku Obradoviću...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.