Stevanović: Kapaciteta ima dovoljno, ali nisu neiscrpni; Gojković: Obolelo oko 2.500 zdravstvenih radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 12:09

Stevanović: Kapaciteta ima dovoljno, ali nisu neiscrpni; Gojković: Obolelo oko 2.500 zdravstvenih radnika

Još uvek ima dovoljno bolničkih kapaciteta, za sve kovid pacijente, ali ako se nastavi zaražavanje ovim tempom, možemo doći u situaciju da ih ne bude dovoljno, upozorava direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović.

On je naveo da se pacijenti preraspoređuju u bolnice u Srbiji prema težini kliničke slike, mogućnostima transporta i raspoloživim kapacitetima.

"Kapaciteta ima dovoljno, ali nisu neiscrpni. Ako se nastavi ovaj trend zaražavanja, možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doći u situacija da ih ne bude dovoljno", rekao je Stevanović nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

On je apelovao na građane da poštuju mere - da smanje kontakte, nose maske i održavaju distancu.

Stevanović je podsetio da je na lokalnim samoupravama da prate situaciju i prave procenu u svojim sredinama, te da mogu tražiti uvođenje novih mera, koje nisu na snazi na republičkom nivou.

"Mi, zdravstveni radnici ne možemo da naređujuemo nove mere. Mere koje su uvedene, i pored toga što se ne sprovode idealno, daju određene rezultate. Dok se svi zajedno ne uključimo u ovu priču, imaćemo problem", rekao je Stevanović.

Gojković: Od korone obolelo oko 2.500 zdravstvenih radnika

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je oboleo veliki broj zdravstvenih radnika, oko 2.500 na nivou cele Srbije.

"Možete da računate da 300, 500, pa i 1.000 odsto više posla nego što je predviđeno da se radi, po normativnima, radi manji broj ljudi. To je gotovo nemoguće i zato moramo pomoći zdravstvenom sistemu da svakome pruži adekvatnu pomoć i negu, da se što pre vratimo u normalu", rekao je Gojković za RTS.

On je istakao da je, što se tiče medicinske opreme i lične zaštite opreme, zdravstveni sistem Srbije apsolutno spreman.

"Ali, mi ne možemo beskonačno da proširujemo kapacitete za intenzivnu terapiju pacijenata", ukazao je Gojković i dodao da život ne može da stane, da ima infarkta, saobraćajki, neuroloških i onkoloških oboljenja, koja takođe moraju da se leče.

Gojković je ponovio i da moramo da zaštitimo najstarije, koji su uz hronične bolesti, mnogo ugroženiji od mladih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.