Šta nam je sve poručila Kolinda, a da NIŠTA NIJE REKLA

Izvor: Blic, 14.Feb.2018, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nam je sve poručila Kolinda, a da NIŠTA NIJE REKLA

Malo ko je očekivao da će predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović biti ta koja će spuštati loptu u odnosima Beograda i Zagreba, imajući u vidu njeno konstantno koketiranje sa nacionalizmom. Ipak, u jeku novog diplomatskog rata Srbije i Hrvatske, Kitarovićeva je pozvala Aleksandra Vučića u posetu i iznenadila mnoge - gostoprimstvom, držanjem, pa čak i stajlingom koji je sadržao posebnu poruku.

Bilo bi preterano reći da je posetom srpskog predsednika Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vučića otvoreno novo poglavlje u odnosima Srbije i Hrvatske, pogotovo što ni po jednom pitanju nije napravljen poseban iskorak. Ali, veliki korak napred, po mnogima, učinjen je samim susretom najviših zvaničnika dve države.

Kolinda Grabar Kitarović, zbog odluke da pozove Vučića, našla se na meti i hrvatske vlade, koja je samo nekoliko dana ranije uputila protestnu notu Beogradu, ali i branitelja, koju su takav njen potez protumačili kao izdaju. Organizovali su proteste, vređali Vučića, a nju nazivali izdajnikom.

Izvinjenje za goste

Ni ona im, međutim, nije ostala dužna. Nazvala ih je političkim marginalcima, koji "ne mogu da diktiraju državnu politiku i međudržavne odnose", a izvinila se i gostima iz Beograda.

Upravo je njen odgovor braniteljima bio najjači utisak za Branka Mijića, novinara riječkog Novog lista.

- Taj potez me zaista iznenadio, jer je zahvaljujući njihovim glasovima pobedila Ivu Josipovića na predsedničkim izborima, na kojima je bila autsajder. Išla je u njihove šatore po glasove. Odlukom da pozove Vučića verovatno želi da se predstavi kao državnica koja rešava probleme, iako ona, za razliku od srpskog predsednika, nema nikakvu moć - ističe Mijić.

On navodi da njen poziv kolegi iz Beograda nije pripremljen, da je isforisan, kao i da je plod pritisaka Vašingtona i Brisela.

Odlično je odigrala ulogu

- Pre samo nekoliko meseci rekla je da će mnogo vode proteći Dunavom do prijateljstva sa Srbijom, a prvog dana posete svuda je pratila Vučića. Išla je sa njim i kod kardinala. Iako mislim da taj njen poziv nije do kraja iskren, odlično je odigrala svoju ulogu. Ipak, fudbalskim rečnikom rečeno, Vučić je taj koji je dominirao i imao posed lopte od 75 odsto - slikovito je pojasnio Mijić.

Dostojanstvo hrvatske predsednice

Za razliku od njega, Cvijetinu Milivojeviću, stručnjaku za politički marketing, hrvatska predsednica delovala je uljudno, dostojanstveno, evropski, pa i hrvatski u "historijskom smislu te reči".

- Kitarovićeva je na polovini mandata i stvara pozitivni lični identitet. Naučila je da igra ulogu predsednice Hrvatske. Pokušava da ne bude statista unutar svoje stranke i želi da bude korektiv Vlade. Tamo se zna kakva su ovlašćenja predsednika države, a kakva izvršne vlasti - navodi Milivojević za "Blic".

On kaže da je Kitarovićeva pokazala zube prilikom Vučićeve posete i dodaje da ona to sebi može da dozvoli.

- Hrvatska je zemlja nacionalista i to ne mislim u lošem smislu. Svi oni, njih 100 odsto, su rodoljubi koji vole svoju zemlju. I hrvatska predsednica je desno orjentisana. Ona sebi može da dozvoli da pokaže žuti karton ekstremnoj desnici - dodaje Milivojević.

"Da gosti ne odlaze posle na roštilj"

Predsednica Hrvatske bila je u junu prošle godine gost na inauguraciji Aleksandra Vučića i tada je, kako su neki hrvatski mediji pisali, "ukrala šou" predsedniku Srbije. Bila je u centru pažnje medija, a iz Zagreba je donela i poklon Vučićevom sinu.

Da li zbog dobrog utiska iz Beograda ili ne, pak, ona je uzvratila gostoprimstvom i za goste iz Beograda organizovala svečanu večeru, na kojoj su svi bili daleko opušteniji, nego tokom dnevnih razgovora i susreta.

Kitarovićeva je na večeri rekla da je čula da je u Srbiji najbitnije biti dobar domaćin.

- Isti je slučaj i kod nas. Moja majka se uvek trudila da gosti koji dolaze kod nas ne odu posle na roštilj - našalila se predsednica Hrvatske.

I zaista, meni je bio izuzetno bogat. Vučić i ostali članovi srpske delegacije uživali su u zagorskoj supi, pečenem zecu sa heljdom, pečenom ćurka sa mlincima, zapečenim štruklama i savijačom od jabuka i višanja.

Pilo se belo vino "šardone", crno "dingač" i šampanjac "senator". Za hladno predjelo su posluženi šunka, kulen, pršuta i ren, sir sa pavlakom, pileća jetra i šampinjoni na žaru.

Vez i poruke

Prilikom Vučićeve posete, hrvatska predsednica skrenula je pažnju na sebe odećom koju je začinila zanimljivim detaljima. Obukla je crni vuneni kaput na dvostruko kopčanje, pomalo vojničkog kroja, a na rubovima rukava na glagoljici izvezena je reč – hrabrost.

Zanimljivo je i da je pri njihovom prethodnom susretu u Beogradu, na sakou imala izvezeno – ljubav.

Mijić smatra da to nije poruka koja je upućena široj javnosti, već pre svega njoj samoj, dok komunikolog iz Zagreba Smiljana Leinert Novosel za "Večernji list" kaže da oba veza imaju logiku.

– Nakon prvog susreta koji je zračio srdačnošću, ovaj susret na Pantovčaku bio je više profesionalan. Međutim, i tu je taj natpis bio poruka da treba biti hrabar i krenuti u razgovore. Jednostavan izgled Kitarovićeve bio je primeren i službenim i vremenskim okolnostima, a natpisi na glagoljici njezina su verzija nekadašnjih simboličnih broševa – rekla je Novosel.

Nije zabeleženo da je Kitarovićeva prilikom susreta sa zvaničnicima nekih drugih država insistirala na vezu na svojim sakoima i kaputima. Naravno, ne znači da ih nije bilo.

(Nataša Latković)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.